Poznáte pergu? Už ste niekedy skúsili včelí chlieb? Tento zázračný potravinový doplnok užívali už starovekí Egypťania alebo Číňania. Prečo je perga, ktorej sa tiež hovorí včelí chlieb, dodnes tak populárna? A prečo by ste ju mali vyskúšať aj vy?
Čo je to včelí chlieb?
Perga, alebo aj včelí chlieb, sú názvy pre peľ, ktorý prešiel procesom fermentácie. Včely tento fermentovaný peľ vyrábajú ako potravu pre seba, a predovšetkým pre larvy. Je totiž bohatým zdrojom živín, vrátane bielkovín, vitamínov a minerálov. Pre rast a vývoj včelstva je preto úplne nevyhnutný.
Ako sa perga získava?
Nazbieraný peľ spracúvajú včely kŕmičky tak, že ho miešajú s medom a sekrétmi svojich žliaz do krmnej kašičky. Následne vplyvom enzýmov a baktérií mliečneho kvasenia dochádza k fermentácii, vďaka ktorej sa stáva stráviteľnejším pre larvy a včelie matky. Fermentácia zároveň chráni peľ pred znehodnotením a predlžuje jeho trvanlivosť. Perga sa často označuje aj ako včelia superpotravina.
Na čo je dobrá perga?
Perga obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B), bielkovín, sacharidov, minerálov, enzýmov, nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov. Má preukázateľne pozitívne účinky na imunitný systém, celkovú vitalitu, správne trávenie aj schopnosť regenerácie organizmu. Na čo všetko je dobrý fermentovaný včelí peľ?
– Posilnenie imunity
Perga obsahuje látky, ktoré podporujú imunitné funkcie organizmu – vitamíny skupiny B, vitamín C, antioxidanty, enzýmy, flavonoidy a fenolové zlúčeniny.
– Zlepšenie trávenia
Vďaka vysokému obsahu minerálov, ako je železo, zinok, meď, fosfor, vápnik, horčík, draslík či síra, pomáha perga udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a podporuje lepšie trávenie.
– Regenerácia organizmu
Enzýmy obsiahnuté v perge zohrávajú kľúčovú úlohu pri obnove buniek a tkanív – vrátane krvi, kostí a vnútorných orgánov. Preto je vhodná ako podporný prostriedok pri rekonvalescencii po chorobe alebo operácii.
– Hormonálna rovnováha
Vďaka kombinácii vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov má perga pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu. Môže zmierniť príznaky hormonálnych výkyvov, napríklad počas PMS alebo menopauzy.
– Krásna pleť
Perga podporuje regeneráciu pokožky, hydratuje ju a chráni pred vysušovaním. Vysoký obsah antioxidantov prispieva k jej pružnosti, redukcii vrások a celkovému omladeniu. Zároveň upokojuje podráždenú pokožku, čím pomáha pri vyrážkach a ekzémoch.
– Posilnenie cievnych stien
Rutín prítomný vo fermentovanom peľe zlepšuje pevnosť kapilár a pružnosť cievnych stien. Perga je preto vhodná pri poruchách prekrvenia, opuchoch dolných končatín či pri hemoroidoch.
– Zlepšenie psychiky
Užívanie pergy napomáha obnoveniu duševnej rovnováhy, zvyšuje pocit spokojnosti a životnej energie – čo je prospešné najmä pri depresívnych stavoch.
– Zmiernenie únavy
Vďaka obsahu živín a adaptogénnych látok pomáha perga organizmu lepšie zvládať únavu aj stres.
– Podpora zraku a pamäti
Látky obsiahnuté v perge prospievajú zdraviu očí a môžu zlepšiť ostrosť videnia. Zároveň majú priaznivý vplyv na kognitívne funkcie, ako sú pamäť a sústredenie.
Perga a jej vplyv na spánok
Tým, že perga zlepšuje vitalitu a energetickú hladinu tela, zmierňuje hormonálnu nerovnováhu, podporuje trávenie aj psychickú pohodu, pozitívne sa prejavuje aj na kvalite a hĺbke spánku.
Ako môže perga pomôcť so spánkom?
- Uvoľňuje a znižuje napätie, vďaka čomu sa večer ľahšie zaspáva.
- Ovplyvňuje nervový systém a stabilizuje náladu.
- Podporuje správne fungovanie cirkadiánneho rytmu, ktorý riadi spánkový cyklus.
Ako užívať pergu / včelí chlieb?

Pergu môžete konzumovať samostatne po lyžičkách, pričom odporúčaná denná dávka pre dospelého je 1–3 kávové lyžičky denne. Nie každému však vyhovuje mierne kyslastá chuť pergy, ktorú má vďaka fermentácii. Preto si ju mnohí pridávajú do medu, jogurtu, smoothies alebo iných jedál.
Dôležité však je, pergu tepelne neupravovať, pretože tým by sa znehodnotili jej prospešné látky. Niektoré zdroje odporúčajú konzumovať pergu s polhodinovým odstupom od jedla a nápojov.
Aký je rozdiel medzi peľom a pergou?
Hlavný rozdiel je v ich spracovaní. Perga je tiež peľ, ale ďalej fermentovaný, vďaka čomu je lepšie stráviteľná. Ich účinky sú veľmi podobné, a preto je len na vašich osobných preferenciách, ktorú formu si vyberiete.
Na terapeutické účely je však vhodnejšia perga. Kým bežný peľ prejde naším tráviacim traktom z veľkej časti nevstrebane, fermentáciou dochádza k narušeniu peľových obalov, a tým sa živiny stávajú pre náš organizmus dostupnejšie.
Podľa niektorých zdrojov je využiteľnosť živín z pergy až 4-násobne vyššia ako z nefermentovaného včelieho peľu. Skúsenosti užívateľov včelieho chleba zároveň potvrdzujú, že je účinnejší než samotný surový peľ.
Ambrózia alebo pokrm Bohov

Včelí chlieb a jeho účinky sa naďalej skúmajú a jeho pozitívne prínosy pre ľudský organizmus nemajú konca. Podľa niektorých štúdií užívanie pergy posilňuje vlasy a nechty a znižuje vypadávanie vlasov. Perga môže podľa vedcov slúžiť ako probiotikum alebo ako prevencia mozgovej príhody. Vedci v Poľsku skúmali vplyv užívania pergy počas chemoterapie u pacientok liečených s rakovinou krčka maternice. Zistili, že perga znižuje nežiadúce účinky tejto liečby. Ženy, ktoré užívali pergu, mali lepší krvný obraz, zvýšený počet červených krviniek, vyššiu hladinu hemoglobínu a zároveň nižší cholesterol. Tieto ženy boli tiež menej náchylné na zápaly močových ciest a zlepšil sa u nich aj psychický stav a kvalita spánku.