Najlepšie kúpele na boľavý chrbát

4 min
18 septembra, 2021
Ak nemáte práve peniaze a čas na najlepšie kúpele na boľavý chrbát, skúste masážne trysky vo vani či vírivke – sú už bežnou súčasťou krytých bazénov.
Ak nemáte práve peniaze a čas na najlepšie kúpele na boľavý chrbát, skúste masážne trysky vo vani či vírivke – sú už bežnou súčasťou krytých bazénov.

Kúpele sú ideálnym liekom na pretrvávajúcu bolesť chrbta. S úľavou od bolesti vám pomôžu v rámci komplexnej alebo príspevkovej kúpeľnej starostlivosti v podstate vo všetkých kúpeľoch zameraných na liečbu pohybového ústrojenstva. Niektoré z nich sa však zameriavajú priamo na boľavý chrbát a ponúkajú špeciálne viacdňové pobyty pre samoplatcov.

Ktorý kúpeľný pobyt si vybrať?

Ako najlepšie kúpele na chrbát, čo sa týka pestrosti procedúr, odporúčame Kúpele Luhačovice a ich liečebný pobyt Rehabilitace páteře alebo relaxačný pobyt Zdravá záda. Obidva programy kombinujú aktívne a pasívne terapie a procedúry, ktoré vám zostavia odborníci špeciálne podľa vašich potrieb. V rámci týždenného pobytu absolvujete individuálne alebo skupinové rehabilitácie, rôzne druhy masáží, obkladov a kúpeľov.

Kúpele na chrbát ponúkajú aj klasickú alebo športovú masáž.

Masáže ako účinná úľava pre váš chrbát

Obľúbenou procedúrou je podvodná masáž, ktorá vám prinesie okamžitú úľavu od bolesti chrbta. Prebieha v špeciálnej vani s vodou s teplotou 37 ° C pomocou trysiek, ktorými terapeut vykonáva masáž. Spojením teplej vody a masáže tak dochádza k uvoľneniu svalstva aj napätia v tele a k zvýšeniu pohyblivosti kĺbov.

Jednou z ďalších masáží, ktoré v rámci kúpeľného pobytu v Luhačoviciach prispejú k zmierneniu vašich ťažkostí s chrbtom, je Breussova masáž chrbtice. Jej princípom je roztiahnutie medzistavcových platničiek pomocou jemných ťahov okolo chrbtice. Po masáži budú vaše stavce v správnej polohe a nielen chrbtica, ale aj vy budete zrelaxovaní fyzicky aj psychicky.

Nielen kúpele Bechyně sa sústredia na aktívny pohyb aj na spevnenie hlbokého chrbtového svalstva.

Bez aktívnej terapie sa liečba nezaobíde

Masáže, kúpele a obklady vám prinesú úľavu, zrelaxujú vás i vaše svalstvo, ale najlepšie kúpele na bolesti chrbta sú také, ktoré do svojich programov zaraďujú aj rehabilitácie, pri ktorých musíte byť aktívny. Bez správnych cvikov sa totiž bolesti chrbta len tak nezbavíte. V Kúpeľoch Luhačovice vás okrem iného vďaka cvičeniu naučia, ako napraviť svalové dysbalancie alebo predvedú inštruktáž správnej techniky využitia nordic walking. Vďaka zapožičaniu palíc si ho potom hneď môžete vyskúšať a preskúmať krásne kúpeľné prostredie plné liečebných prameňov.

Pohybovky – škola chrbta v kúpeľoch Libverda

Ako ďalšie kúpele na chrbát odporúčame Spa rezort Libverda a ich 3 denný alebo 6 dňový pobyt Pohybovky – škola zad. Po vstupnej lekárskej prehliadke vám terapeuti najprv všetko odprezentujú a vysvetlia teoreticky. Následne vás školu chrbta naučia v praxi. Odpočinok po cvičeniach si potom doprajete vo vírivke a saune aj pri kúpeľoch a masáži. 6 dňový program ponúka aj lekciu jogy, pri ktorej sa naučíte ásany vhodné pri bolestiach chrbta. Denne budete mať k dispozícii aj bezplatný vstup do Fitness centra, v ktorom si môžete zacvičiť podľa rád skúsených fitness trénerov, s výhľadom na Jizerské hory.

Zdravý chrbát podľa MUDr. Smíška

Poruchy chrbtice, bolesti chrbta, výhrez medziplatničkového disku alebo skoliózu vám pomôžu napraviť aj v Spa rezorte Lednice v rámci 4 denného pobytu, a to s pomocou originálnej metódy MUDr. Richarda Smíška, ktorou je SM systém. Toto cvičenie umožňuje naťahovať chrbticu smerom nahor, vďaka čomu platničky medzi stavcami získajú dostatočný priestor pre liečbu a regeneráciu. Metóda slúži aj ako prevencia vzniku chybného držania tela. Po cvičení si môžete oddýchnuť v jódovom morskom kúpeli alebo v bazéne s jódovou morskou vodou, do ktorého budete mať neobmedzený vstup po celú dobu pobytu. Pokiaľ ale zrovna trpíte akútnou nedoliečenou bolesťou chrbta, program pre vás nie je vhodný.

Aktívnejšie pobyty v kúpeľoch na chrbát zahŕňajú pohyb v prírode – chôdzu s palicami alebo nordic walking.

Viac cvičenia alebo viac procedúr?

Aktívnejší program na boľavý chrbát ponúkajú Liečebné kúpele Bohdaneč, kde vám pomôžu zmierniť vašu bolesť pomocou intenzívnej rehabilitácie s využitím mäkkých a mobilizačných techník v kombinácii s podporou tamojších prírodných liečivých zdrojov. Dozviete sa aj to, ako správne koordinovať svoje pohyby pri bežných denných činnostiach. Po celú dobu 9 denného pobytu máte možnosť plávať v bazéne alebo cvičiť vo fitness centre. Naopak viac relaxačných a uľavujúcich procedúr si môžete dopriať v Kúpeľoch Bechyně, taktiež v programe Bolavá záda, ktorý zahŕňa rad kúpeľov a masáží, ale aj plávanie a telocvik v bazéne.

Denné kúpele pre rýchlu úľavu

Procedúry ponúkané v spomínaných kúpeľných programoch môžete v niektorých kúpeľoch využiť aj samostatne v rámci jednodňovej návštevy alebo napríklad víkendového pobytu. Veľkú časť z nich nájdete aj v ponuke iných kúpeľov alebo spa a wellness hotelov a rezortov. Ak už je toho teda na váš chrbát moc a potrebuje uľaviť od bolesti, doprajte mu zvýšenú starostlivosť a regeneráciu aspoň takto.

ZÁVEROM: Rad kúpeľov, ktoré liečia pohybové ústrojenstvo, ponúka aj programy pre samoplatcov zamerané priamo na bolesti chrbta. Pre účinnú liečbu je vhodné, aby ste počas kúpeľného pobytu kombinovali aktívne aj pasívne terapie.

  1. Najlepšie kúpele vzhľadom k pestrosti procedúr a rehabilitáciou sú Kúpele Luhačovice a ich liečebný pobyt Rehabilitace páteře alebo relaxačný pobyt Zdravá záda.
  2. Aktívnejší program pre úľavu od bolesti chrbta nájdete v kúpeľoch Libverda s pobytom Pohybovka – škola zad, v Spa rezorte Lednice s programom Zdravá záda podľa MUDr. Smíška alebo v Liečebných kúpeľoch Bohdaneč.
  3. Pre pasívnejšiu liečbu môžete zvoliť Kúpele Bechyně a program Bolavá záda.

Rýchlu úľavu od bolesti chrbta vám poskytnú tiež v denných kúpeľoch či spa a wellness centrách, v ktorých ponuke môžete nájsť aj jednotlivé procedúry z kúpeľných programov.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)