Pre zdravý chrbát je nevyhnutná pravidelná vyvážená strava s dostatkom vitamínov a vlákniny, ktorá zároveň posilňuje imunitu a predchádza aj cukrovke a srdcovo-cievnym chorobám. Chrbát ohrozuje ako obezita, ktorá príliš zaťažuje chrbticu, tak podvýživa, zaviňujúca skoré rednutie kostí.
Chcete silné kosti? Dodajte im vápnik a vitamín D
Účinnou prevenciou osteoporózy je dostatočný príjem vápnika z mliečnych výrobkov, zelenej zeleniny či maku, prípadne z výživových doplnkov. K sile kostí prispieva tiež vitamín D. Možno ho získať zo slnka, vaječných žĺtkov, tučných rýb a tiež z mliečnych výrobkov alebo doplnkov stravy. Doplnkovo sa pri bolestiach chrbta uplatňujú aj prípravky z oblasti kĺbovej výživy, eventuálne s výťažkom z protizápalového kadidlovníka pilovitého (Boswelia serrata).
Margit Slimáková odporúča jesť skutočné potraviny
Známa výživová poradkyňa Margit Slimáková sa prikláňa k strave založenej na skutočných potravinách. Uvádza: „Namiesto presladených cereálií a instantných kašičiek uvarte deťom kašu z pšena alebo ovsených vločiek. Namiesto proteínových tyčiniek si dajte vajíčko. Namiesto koktejlu s omega-3 tukmi si dajte rybu. Namiesto prípravkov s vlákninou jedzte dostatok zeleniny a obilniny v najmenej spracovanej podobe.“ Dopĺňa, že stredomorská, nízkosacharidová, vegetariánska alebo prevažne rastlinná strava sú všetko príklady zdravých typov stravy, ktoré vo výskume ukázali pozitívne výsledky, ale plánovanie jedálnička pre individuálneho pacienta by sa malo zamerať na osobné preferencie, potreby a ciele. „Jedzte to, čo prospieva vášmu telu. Začnite s jedálničkom zo skutočných potravín a rešpektujte svoje potreby,“ dodáva odborníčka na svojom blogu Aktuálně.cz.
Fazuľa, bylinné čaje a ďalší posilňovači obličiek
Niekedy bolesti dolnej časti chrbta signalizujú oslabené obličky. K ich regenerácii prispeje vyradenie soli, ochucovadiel a ďalších dráždidiel, obmedzenie mäsa, kávy, vyprážaných a sladkých jedál. Do jedálnička naopak pridajte fazuľu (napríklad adzuki s tvarom pripomínajúcim obličky) a do pitného režimu bylinné čaje s obsahom zlatobyle a žihľavy. Obličkám prospieva tiež koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, červená repa…), kyslá kapusta, ryža, proso, pohánka, sezamové a ľanové semienka, všeobecne potom teplé varené a dusené pokrmy.
Keď už prídu bolesti chrbta, využite silnú zmes vitamínov B
Je preukázané, že vysoké dávky tria vitamínov B1, B6 a B12 veľmi prospievajú chrbtu. Vyživujú poškodené nervy chrbta, pôsobia protizápalovo a rovno pomáhajú liečiť príčinu bolesti chrbta. Znižujú spotrebu analgetík, lebo zvyšujú ich účinok. Zásluhou liekovej formy týchto vitamínov sa skúmaní pacienti mohli lepšie pohybovať a zmiernili sa im bolesti chrbta. Z potravín sú vitamíny skupiny B prítomné v mäse, droždí a cereáliách. Avšak v prípade intenzívnych bolestí chrbta sa nemožno spoliehať ani na bežné výživové doplnky, tobôž nie na stravu – tu pomôže iba liekový preparát.
Detoxikačné kúry a diéty – áno alebo nie?
Ájurvédská medicína je najstarší celostný medicínsky systém, uznávaný Svetovou zdravotníckou organizáciou. Dnes sa Ajurvédskej prevencii a liečbe chorôb venuje stále viac lekárov. K omladeniu celého tela a napríklad aj proti bolestiam chrbta, reume a dne už 5000 rokov slúži ajurvédska detoxikácia a regenerácia. Zahŕňa individuálne stanovenú stravu podľa konštitúcie, Ajurvédske masáže s použitím bylinných olejov, teplých bylinných kúpeľov, podávaním jemných rastlinných preháňadiel a ďalšie olejové a iné kúry. Súčasťou celého procesu je aj jóga, prednášky o zdraví a užívanie regeneračných prípravkov na posilnenie imunity. Mnoho ľudí na tieto metódy jarnej očisty organizmu, nabratia novej sily a energie nedá dopustiť. Iní vsádzajú skôr na priebežné uplatňovanie wellness životného štýlu.
Sezónna strava je lacná
A čo súčasná móda (mnohokrát veľmi drahých) detoxikačných diét (trojdňových, sedemdňových, krabičkových…)? „Propagácia detoxov nie je založená na faktoch, ale na vymyslených bájach ich predajcov. Telo každého z nás disponuje orgánmi, ktoré sa 24 hodín denne 7 dní v týždni prirodzene detoxikujú a eliminujú všetko, čo je potrebné vylúčiť,“ vyjadruje sa k tomu na blogu pomerne razantne výživová poradkyňa Margit Slimáková. Dopĺňa, že v minulosti sa na jar bežne odľahčovala strava, do ktorej gazdiné pridávali prvé zelené výhonky, napríklad žihľavy alebo púpavové listy. Lenže lokálna a sezónna strava je lacná, nedá sa na nej uživiť. Preto výrobcovia neustále prichádzajú s niečím originálnejším, komplikovanejším, exotickejším – aby čo najviac zarobili. Len na vás je, či ich bombastickým reklamám podľahnete…
ZHRNUTIE: Najlepšou cestou k vitálnemu chrbtu a celému organizmu je žiť trvalo zdravo, s minimalizovaním nebezpečných liekov, alkoholu a priemyselne spracovaných potravín. Ak chcete podporiť detoxikačnú funkciu pečene, používajte bylinku pestrec. Vyhýbajte sa fajčeniu a pitiu väčšieho množstva alkoholu, jedzte skutočné a najlepšie, lokálne potraviny s dostatkom vápnika a vitamínu D, pravidelne sa hýbte, chodievajte na slnko. Potom nebudete potrebovať žiadne špeciálne detoxikačné prípravky. Vždy dôverujte múdrosti svojho tela.
Mohlo by vás zaujímať
Cítite sa unavení, sotva ráno vstanete z postele? Je na čase zbystriť.
Využitie exotických kokosových orechov...
Agáve je ušľachtilá sukulentná rastlina s ružicou dužinatých listov, s bielymi kvetmi...
Prineste si niečo z liečivej sily prírody až k vám domov. Čo napríklad penové matrace...
Aké jedlo pred spaním je pre vás...
Keď sa dá zo sóje urobiť párok, tak bio matrac tiež.