Nespavosť u seniorov – prečo je tak častá?

7 min
13 marca, 2022
Nespavosť u seniorov a problémy so spánkom sú v starobe pomerne bežné
Nespavosť u seniorov a problémy so spánkom sú v starobe pomerne bežné

Nespavosť a problémy so spánkom sa pokladajú za bežnú súčasť staroby. Je to preto, že nimi trpí veľká časť seniorov. Budete prekvapení, koľkým problémom so spánkom sa dá aj v starobe predísť!

Nespavosťou sa mienia nielen problémy so zaspávaním, ale aj časté budenie sa počas noci či príliš skoro ráno alebo spánok nedostatočnej kvality. Občasná nespavosť je pomerne bežná a počas života postihne takmer každého z nás. Spozornieť treba vtedy, keď nás nespavosť začína obmedzovať v dennej dobe. Prečo toľko seniorov trápi práve nespavosť?

Začarovaný kruh

Na prvý pohľad to vyzerá ako bezvýchodisková situácia. Starší človek sa nevedomky dostane do začarovaného kruhu. „Nedokáže zaspať, pretože sa už dopredu bojí, že nedokáže zaspať,“ hovorí skúsený neurológ z Neurologickej kliniky 1. lekárskej fakulty UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe prof. MUDr. Karel Šonka. Podľa neho najmä u mladších seniorov ide o psychickú príčinu nespavosti.

V spánku nám tak bráni naša vlastná hlava. Myšlienky, starosti, predčasné obavy. Ak podľahneme rozrušeniu a obavám, len ťažko sa nám podarí zaspať. Doba pred spaním naozaj nie je vhodná na riešenie akýchkoľvek problémov. Nie nadarmo sa hovorí, že je „ráno múdrejšie večera“. To, čo ešte večer vyzerá čierno, ráno preslnie.

Hlavná príčina nespavosti – stres

V mnohých prípadoch ide o stres a psychické rozpoloženie v čase pred uložením sa na spánok. Pritom postačí sa naučiť svoje myšlienky iba presmerovať iným smerom. Nedovoliť im, aby sa zaoberali riešením problémov. Zamestnať svoju hlavu niečím iným. Napríklad si prečítať zaujímavú knižku alebo sa pustiť do krížovky. Určite pomôže fyzická aktivita, ale aj pri nej si musíme strážiť myšlienky, aby sa nám nerozutekali nežiaducim smerom. V takom prípade je dobré sa sústrediť na svoj dych a pozorne vnímať každý svoj pohyb.

Pokiaľ ide o závažnejší problém, je potrebné vyhľadať odborníka, teda psychológa. Krátkodobá nespavosť býva často spôsobená nejakým traumatickým zážitkom. Môže to byť sťahovanie, čo býva obzvlášť pre starších ľudí dosť stresujúci zážitok, pobyt v nemocnici, úraz alebo strata blízkeho. Po prekonaní takéhoto zážitku sa spánok obvykle vracia do svojich normálnych koľají. Krátkodobá nespavosť sa tiež rieši predpísaním hypnotík, čo sú lieky navodzujúce hlboký spánok. Vždy ide však iba o krátkodobé užívanie, pretože na tieto lieky hrozí návyk.

Dlhodobá nespavosť

V prípade dlhodobej nespavosti ide o závažnejší problém, ktorý si vyžaduje pomoc odborníka. Hľadá sa príčina. Psychické príčiny si žiadajú zapojenie psychoterapie. Dlhodobá nespavosť je nebezpečná tým, že spôsobuje ďalšie zdravotné problémy, či už psychického alebo fyzického rázu. O tom, aký je spánok dôležitý a potrebný pre naše telo i myseľ, snáď nepochybuje nikto. Nejde iba o jeho dĺžku, hlavne o kvalitu.

Nespavosť spôsobená liekmi – špecifikum veku

Problémy so spánkom môžu byť spôsobené aj nevhodnou liečbou
Nesprávna liečba ako prekvapivá príčina nespavosti?

S vyšším vekom často prichádzajú rôzne zdravotné problémy, na ktoré lekári predpisujú lieky. Niekedy ale môžu lieky jeden problém liečiť, druhý spôsobovať. Ich vedľajšie účinky nie je dobré podceňovať. Za prípadnými komplikáciami môže stáť aj nevhodná kombinácia liekov na rôzne ochorenia a ich vzájomná interakcia.

Niektorým problémom sa dá predísť aj zmenou doby, kedy lieky berieme. Napr. užívanie diuretík večer pôsobí močopudne, takže ich používateľov celú noc budí potreba na záchod. Preto sa odporúčajú užívať ráno. Rovnako tak lieky, ktoré zvyšujú prekrvenie mozgu. Tie sa predpisujú napr. ľuďom po cievnej mozgovej príhode. Tieto lieky zvyšujú bdelosť, preto je vhodné ich brať ráno.

Nejde ale len o lieky na predpis. Proti bolestiam si „pomáhame“ voľne dostupnými liekmi – tie však v mnohých prípadoch obsahujú kofeín. Rovnako tak prípravky s ginkgo bilobou, ktoré sa starším ľuďom obvykle odporúčajú. A lieky na chrípku zase môžu obsahovať fenyefrín alebo pseudoefedrín s povzbudivými účinkami.

Pre spokojnú starobu je kvalitný spánok veľmi dôležitý

Nespavosť. Choroba seniorov?

Menšia potreba spánku je v starobe pomerne prirodzená. Vychádza zo zníženej aktivity počas dňa, vďaka čomu má aj organizmus menšiu potrebu regenerácie a odpočinku. Nie je tajomstvom, že u žien po prechode dochádza k hormonálnym zmenám, ktoré môžu mať vplyv aj na kvalitu ich spánku. Napr. sa v noci prebúdzajú kvôli návalom tepla. Muži sa po päťdesiatke zase môžu stretávať s nezhubným zväčšovaním prostaty, čo má za následok častejšie močenie. Potreba na záchod ich potom budí aj v noci.

Po päťdesiatke sa u mužov aj žien môže objaviť porucha REM fázy. Tá sa prejavuje živým prežívaním snov, kedy so sebou pacient počas sna všelijako pohybuje. Záleží, aký sen sa mu práve sníva, ale môže okolo seba kopať, kričať, mávať rukami, niekedy to býva až nebezpečné a hrozí úraz.

Ako na nespavosť

  • Spánkový režim. Ten platí stále, či už ide o deti alebo dospelých. Aj pre seniorov je najlepšie udržiavať v spánku čo najväčšiu pravidelnosť. To znamená líhať do a vstávať z postele v približne rovnakom čase.
  • Pokiaľ chcete nespavosť riešiť prírodnou cestou, skúste telu doplniť horčík. Vhodné sú tiež bylinné extrakty a čaje zo silice rastlín, ako je medovka, levanduľa, mäta, valeriána, mučenka alebo chmeľ.
  • Vyvarujte sa spánku počas dňa dlhšom ako dvadsať minút. Hoci denný relax sa rozhodne odporúča, dlhší spánok by mohol narušiť kvalitu toho najdôležitejšieho, teda nočného.
  • Vyvarujte sa alkoholu a cigaretám hlavne v čase pred spaním.
  • Obzvlášť u starších ľudí je veľmi dôležitý kvalitný a najlepšie ortopedický matrac. Pre seniorov je žiaduci vyšší matrac pre lepšie líhanie a vstávanie.
  • Rozhodne sa odporúča fyzická aktivita, najlepšie v dobe cca hodinu pred zaľahnutím do postele. Nenechajte sa odradiť počasím a vyrazte každý večer pred spaním na krátku desaťminútovú prechádzku. Čerstvý vzduch a pohyb vám urobí dobre a pomôže so zaspávaním.
  • Pozor na životosprávu. Na večer rozhodne nejedzte žiadne ťažké jedlá, neprejedajte sa, ale tiež nechoďte spať hladní. Nejedzte v posteli, posteľ má slúžiť len na spanie.
  • Do spálne nepatrí televízia ani počítač. A ak máte problémy so spánkom, obmedzte večer sledovanie televízie alebo surfovanie na internete. Nie je vhodné nič, čo by vás mohlo rozrušiť. Dajte prednosť príjemnej knižke alebo počúvaniu hudby.

ZÁVEROM: Nespavosť postihuje ľudskú populáciu a trápi ľudstvo v rôznych vekových obdobiach. Napriek tomu sa zdá, že v starobe problém s nespavosťou narastá. Príčinou bývajú pribúdajúce zdravotné problémy, ktoré majú vplyv aj na spánok, ale aj nevhodná liečba alebo vedľajšie účinky liekov. Ďalšími príčinami bývajú fyzické zmeny, ktoré človeka so starobou postihujú. A v neposlednom rade je to aj stres a obavy. U ľahších prípadov je riešením psychická hygiena a dobrý spánkový režim. Pri závažnejších problémoch potom už je najlepšie vyhľadať lekára, ktorý zistí príčinu a odporučí vhodnú liečbu nespavosti.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)