Ischias a ústrel, hexenšus či húser… Čo robiť, keď pre bolesť chrbta nemôžete ani spať

8 min
20 augusta, 2022
Bolestivý zápal zvaný ischias dokáže váš život pekne potrápiť
Bolestivý zápal zvaný ischias dokáže váš život pekne potrápiť

Ak ste sa s houserom ešte nestretli, pustite si vynikajúci film Jeden blbec na večeru, pri ktorom budete trpieť (nielen smiechom) spoločne s hlavným predstaviteľom, ktorého táto bolestivá komplikácia postihne.

Odborne ischias či zápal sedacieho nervu, známejší pod ľudovým názvom húser, ústrel chrbta či hexenšus, nie je nič závideniahodné. Je to ochorenie, ktoré sprevádza veľká bolesť a ktoré obmedzuje nielen náš pohyb, ale aj život.

Ako sa zápal či ischias prejavuje?

Vyznačuje sa pichľavou bolesťou, mravčením až necitlivosťou v oblasti spodnej časti chrbta, cez zadok a dolné končatiny, až po prsty na nohách. Táto bolesť neustále silnie a pretrváva. Môže sa zhoršovať pri kašli, pohybe aj dlhodobom sedení. Najtypickejším prejavom tejto choroby je tak pálčivá bolesť v kríži a dolných končatinách, a tá sa často objavuje aj v noci.

Podľa odborníkov si ischias prežije až štyridsať percent ľudí, niektorí potom častejšie ako iní. Ischias sa často mýli so všeobecnou bolesťou chrbta, ale v jeho prípade sa bolesť prejavuje kdekoľvek pozdĺž sedacieho nervu – nervus ischiadius. Ten je najdlhším nervom v ľudskom tele a dosahuje z dolnej časti chrbta cez zadok dole až do oblasti chodidiel.

Charakteristické symptómy pre ischias:

Silná ostrá bolesť v dolnej časti chrbta vystreľuje kdekoľvek pozdĺž sedacieho nervu, a to pri pohybe aj v pokoji

  • Necitlivosť alebo slabosť v nohách, tiež podlamovanie kolien
  • Pocit mravčenia alebo brnenia v chodidlách a prstoch
  • Bolesť na zadnej strane nohy
  • Nepretržitá bolesť v zadku
  • Horúčka ako prejav zápalu

Príčina ischiasu

Akútna bolesť chrbta alebo tiež ischias je najčastejšie, teda až v deväťdesiatich percentách prípadov, spôsobený vyskočenou platničkou. Táto platnička je presunutá mimo svoju obvyklú polohu a utláča tak sedací nerv, čo môže vyústiť až do zápalu. K jej vypadnutiu potom dochádza napríklad prudkým pohybom, nadmernou fyzickou aktivitou, nevhodnou záťažou pri športe, nerovnomerným zaťažením chrbtice, ale aj prechladnutím. Pokiaľ k tomu dôjde v oblasti sedacieho nervu, môže dôjsť k ústrelu.

Menej obvyklé príčiny potom sú lumbálna spinálna stenóza (zúženie miechy v dolnej časti chrbta), spondylolistéza (vychýlenie stavca zo správneho postavenia), zápal nervov, nádorové ochorenia, infekcie a samozrejme aj zranenia.

Rizikové faktory akútnej bolesti bedier

Je to rozhodne vek, najčastejšími pacientmi s akútnou bolesťou bedrovej chrbtice sú ľudia vo veku 30 až 50 rokov. Ďalším veľkým rizikom je obezita a nadváha, a aj tehotné ženy sú ohrozené vyššou pravdepodobnosťou vzniku vyskočenej platničky. Tiež cukrovka môže byť sprevádzaná poškodením nervov a tým väčšou hrozbou zápalu. Ischias potom častejšie hrozí aj aktívnym športovcom či ľuďom, ktorí majú vysokú fyzickú záťaž. V neposlednom rade môže podporiť vznik zápalu sedacieho nervu dnes také časté sedavé zamestnanie.

Nadváha a obezita sú rizikovým faktorom pre akútnu bolesť bedier

Ohrození sú aj ľudia s osteoporózou, osteoartrózou, degeneráciou chrbticových stavcov, reumatoidnou artritídou a hypermobilitou.

Čo robiť pri akútnej bolesti chrbta?

Akútna bolesť chrbta v oblasti sedacieho nervu sa najčastejšie lieči liekmi proti bolesti, prikladaním teplých a studených obkladov, premazávaním špeciálnymi masťami a tiež cvičením. Konkrétne vhodná fyzická aktivita je na liečbu ústrelu veľmi účinná, aj keď pri bolesti tiahneme skôr k tomu, že si ľahneme, pretože chceme rýchlu úľavu od bolesti. Je to však iba dočasné riešenie. Skôr sa odporúča chôdza, ľahké cvičenie a naťahovanie, po ktorých je úľava od bolesti dlhodobá.

Ako dlho sa lieči ischias?

Akútny ischias môže za pomoci liekov, obkladov a cvičení odznieť v priebehu niekoľkých hodín, dní či týždňov. V prípade chronického ischiasu, kedy bolestivé pocity pretrvávajú niekoľko dní, môže liečba trvať týždne aj niekoľko mesiacov. Hlavným cieľom tejto liečby je, aby sa zabránilo recidívam ochorenia.

Chronická bolesť chrbta v kríži si vyžaduje pomoc odborníkov. Najčastejšie sa využíva fyzioterapia (elektroliečba, ultrazvuk, laser, diatermia, magnetoterapia), vďaka ktorej dochádza k obnove cirkulácie a eliminácii opuchu. Zmenší sa tak tlak na nervový koreň a zmierni sa bolesť. Na úľavu od bolesti pomáhajú aj obstreky lokálnymi anestetikami a nesteroidné antireumatiká. V niektorých prípadoch dochádza aj k chirurgickej liečbe, a to vtedy, keď dôjde k výhrezu jadra platničky.

Ako odblokovať sedací nerv

Cieľom cvičenia je zlepšenie ohybnosti a pohyblivosti dolnej časti chrbta. V ideálnom prípade by sa malo cvičiť aspoň raz denne a toto cvičenie by sa malo podporiť ešte napríklad chôdzou, plávaním alebo jazdou na bicykli. Poradíme vám niekoľko cvikov, ktoré vám uľavia od bolesti:

Priťahovanie kolien

Ľahnite si na chrbát na podložku a pod hlavu si dajte malý plochý vankúš. Pokrčte kolená a nohy držte rovno, bedrá majte oddelene. Zastrčte bradu a uvoľnite hornú časť tela. Potom ohnite jedno koleno nahor smerom k hrudníku a uchopte ho oboma rukami. Pomaly zvyšujte tlak na koleno, pokiaľ vám to bolesť umožní. Vydržte v tejto polohe po dobu tridsiatich sekúnd, nezabúdajte hlboko dýchať. Opakujte trikrát a vystriedajte obe nohy.

Mobilizácia sedacieho nervu

Opäť si ľahnite na chrbát a hlavu podoprite vankúšom. Ohnite obe kolená a natiahnite nohy, bedrá držte oddelene. Uvoľnite hrudník a bradu opatrne zastrčte. Ohnite jedno koleno hore smerom k hrudníku a oboma rukami uchopte nohu pod kolenom. Pozvoľna naťahujte koleno a zároveň pohybujte nohou smerom k sebe. Vydržte to po dobu tridsiatich sekúnd, hlboko dýchajte. Potom ohnite nohu v kolene a vráťte sa do pôvodného postavenia. Niekoľkokrát zopakujte a striedajte pri tom končatiny.

Akútna bolesť bedier sa najlepšie lieči vhodným pohybom
Správne zvolené cvičenie vám uľaví od chronickej bolesti bedrovej chrbtice

Celkové natiahnutie chrbta

Tentokrát si ľahnite na brucho a podoprite sa na lakťoch, aby ste si natiahli chrbticu. Ramená držte vzadu. Krk majte natiahnutý a vyklenujte chrbát stlačením o ruky. Pokiaľ to robíte dobre, cítite mierne napätie v brušných svaloch. Nezabudnite dýchať a v tejto pozícii vydržte päť až desať sekúnd. Potom sa vráťte do pôvodného postavenia. Niekoľkokrát zopakujte.

Prevencia ischiasu a bolestí chrbta v kríži

Základom prevencie je zdravý pohyb a cvičenie, správne držanie tela a tiež spánok na kvalitnom matraci.

Riziko zápalu sedacieho nervu môžete znížiť pomocou vzpriameného postoja počas státia, sedenia i chôdze. Nezabúdajte ani na polohu tela pri spánku. Za najvhodnejšiu sa považuje poloha na chrbte, pričom matrac by mal byť primerane pevný, aby vášmu telu zaistil dostatočnú oporu. Chrbtica má byť počas spánku vždy v rovine.

Pozor pri zdvíhaní ťažkých bremien. Nikdy ich nedvíhajte pomocou chrbta! Naopak zdvíhanie podporte nohami a zadkom, preto vychádzajte z podrepu a počas zdvíhania sa nevytáčajte, nepredkláňajte a stále držte rovný chrbát.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)