Všetko o saunovaní

8 min
18 februára, 2023
Výhody saunovania ocení každý, kto ich okúsi
Výhody saunovania ocení každý, kto ich okúsi

Zima je pre našu psychiku a naše zdravie obzvlášť ťažké obdobie, nedostatok svetla a slniečka, chlad, menej času stráveného vonku na čerstvom vzduchu, obmedzenie pohybu. To všetko si vyberie svoju daň. Ak sa tomu chcete vyhnúť, vyskúšajte práve saunovanie!

Čo sa deje v tele pri saunovaní?

Saunovanie má pre ľudský organizmus nepopierateľné prínosy, však aj severským národom s dlhotrvajúcou zimou dodávalo silu a podporu pri prekonávaní dlhých nocí a nízkych teplôt. Ale odvtedy rastie jeho obľuba celosvetovo a pri jeho benefitoch ani nie je divu.

Výhody saunovania

Zdravé srdce a dlhý život

Pravidelné saunovanie rozhodne prospieva srdcu, posilňuje ho, vďaka čomu sa zvyšuje pravdepodobnosť dožitia vyššieho veku. To dokazujú aj štúdie vykonávané vo Fínsku, podľa ktorých pravidelne sa saunujúci muži boli celkovo zdravší a dožívali sa vyššieho veku ako tí, ktorí saunu navštevovali minimálne alebo vôbec.

Účinná detoxikačná kúra

Sauna dokáže podstatne urýchliť detoxikačný proces celého organizmu a pomôcť mu zbaviť sa ťažkých kovov. Pobyt v saune totiž zlepšuje krvný obeh a potením sa tak z tela vylučujú všetky možné toxíny. Je to teda prospešný očistný proces, ktorý by ste svojmu telu mali rozhodne dopriať čo najčastejšie.

Posilnený imunitný systém

Sauna a následná studená voda pomáha v otužovaní organizmu. Otužovaním dochádza k zvýšeniu hladiny leukocytov (bielych krviniek) a cytokínov (ide o proteíny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri imunitnej odpovedi) v krvi. Týmto procesom je zrýchlená obranná reakcia na cudzorodé látky. Navyše sa nám pri tom vyplavujú do tela endorfíny (hormóny šťastia) a adrenalín, vďaka čomu sa cítime skvele. Je tiež potvrdené, že otužujúci sa ľudia bývajú oveľa menej chorí.

Skvelá prevencia respiračných ochorení

A keď už ochorejú, tak majú choroby miernejší priebeh. Obzvlášť parné sauny sú účinnými pomocníkmi v liečbe problémov horných dýchacích ciest a astmy. Práve v zimnom období, keď toľko ľudí trápi prechladnutie a bolesti v krku, môže sauna výrazne pomôcť. Pobyt v nej napomáha uvoľniť hlien a utíšiť bolesť v krku.

Omladzujúci proces

Obzvlášť v zime je saunovanie skvelý prostriedok, ako zostať zdravý a dobre naladený.
Saunovanie si zamilujete!

Už niekoľko pobytov v saune sa veľmi pozitívne prejaví na vašej pokožke. Zlepšuje sa tým váš krvný obeh a tým sa do pokožky uvoľňuje viac kyslíka a potrebných živín. A aby toho nebolo málo, sauna ešte podporuje tvorbu kolagénu. Vďaka tomu je pleť zdravšia a viac hydratovaná. Vy tak vyzeráte mladšie a spokojnejšie.

Šťastnejší a bez stresu

Navyše sa tak aj cítite. Sauna má blahodarný vplyv aj na ľudskú psychiku. Súvisí to s produkciou endorfínov v tele, ktorú podporuje pobyt v saune. A to najmä v infračervenej saune. Endorfíny okrem iného zmierňujú symptómy depresie a znižujú mieru stresu, vďaka čomu môžete v saune nerušene relaxovať. Lepšie sa potom vyrovnávate s rôznymi životnými ťažkosťami a úzkosťami.

Stop bolestiam kĺbov a svalov

Návšteva sauny sa odporúča hlavne ľuďom, ktorí trpia na bolesti kĺbov. Často sa ale tiež využíva ako súčasť tréningu aktívnych športovcov po zvýšenej námahe svalov a kĺbov. Okrem skvelej regenerácie dokáže sauna zlepšiť aj športové výkony.

A aby tých výhod saunovania nebolo málo…

Pravidelné návštevy sauny prinášajú aj nižší výskyt kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvic.

Saunovanie, ako často ho praktizovať

Aby sa jeho účinky na vašom zdraví prejavili, navštevujte saunu najmenej raz týždenne. Odporúčaná frekvencia je dvakrát až trikrát týždenne. Pri častejších návštevách by mohlo hroziť vyčerpanie, pretože saunovaním sa z tela vyparuje soľ a dôležité minerálne látky.

Najčastejšie chyby pri saunovaní

  • Nedostatočné ochladzovanie

Pozor na to, je to dôležitá súčasť saunovania. Niektorí robia tú chybu, že sa sprchujú len krátko alebo len vlažnou vodou a hneď sa vracajú späť do sauny. Telo však potrebuje desať až pätnásť minút na upokojenie tepu, aby sa vrátilo do normálu. A nezabúdajte ani na hlavu. Pri nedokonalom ochladení vás môže bolieť práve hlava a hrozí vám nespavosť.

  • Prekonávanie sa

Pri pobyte v saune načúvajte svojmu telu, nesnažte sa v nej za každú cenu vydržať čo najdlhšie, aj keď sa už cítite nepríjemne. V saune by ste sa mali dostatočne spotiť, čo je ale proces veľmi individuálny, všeobecne trvá desať až dvadsať minút. Pre začiatočníkov ale môže spočiatku stačiť aj päť minút.

  • Stud

Pri saunovaní sa ničím nezakrývajte. Uterák alebo prestieradlo majte iba pod sebou, ale ak sa nimi zakryjete, pot sa bude zle odparovať a pod navlhnutým prestieradlom alebo uterákom sa telo rovnomerne neprehreje.

  • Alkohol

A rozhodne si odpustite kombináciu sauny a alkoholu. Hrozí vám tým prílišná dehydratácia a preťaženie srdca.

Zásady saunovania

Ako prebieha saunovanie a aké pravidlá teda dodržiavať, aby účinky sauny boli čo najlepšie a mali ste z toho čo najväčší úžitok?

Saunovanie má svoje jasné pravidlá
  1. Pred vstupom do sauny doplňte telu tekutiny, najlepšie v podobe čistej vody. Piť vodu by ste mali aj počas saunovania. Rozhodne nie alkohol, ten si prípadne doprajte až po celom procese saunovania. Dobré je sa vopred najesť.
  2. Najskôr sa osprchujte, potom sa dôkladne osušte uterákom, až potom vstúpte do sauny. Potenie potom bude intenzívnejšie.
  3. Nezabudnite si vziať uterák alebo prestieradlo. V saune si potom naň najlepšie ľahnite, tým sa vyhnete teplotným rozdielom v saune, a relaxujte.
  4. Ako dlho sa má byť v saune? Dĺžku pobytu voľte podľa svojich pocitov, odporúča sa desať až pätnásť minút. Pokiaľ vás začne páliť pokožka, choďte radšej von. V saune vydržíte dlhšie, pokiaľ budete dýchať ústami, a nie nosom. A pozor, zatiaľ čo na dolných laviciach je teplota okolo päťdesiatich stupňov, pod stropom sauny môže byť až sto.
  5. Po opustení sauny zamierte pod sprchu a zmyte zo seba pot. Až potom si môžete vliezť do bazéna. Akonáhle prejde príjemný pocit a vráti sa pocit chladu, je čas na zabalenie sa do osušky a krátky pobyt v odpočivárni. Doprajte si tekutiny, prípadne malú desiatu v podobe banánu alebo broskyne.
  6. Ideálny rituál je trikrát zopakovať cyklus sauna – bazén – odpočinok, ale opäť je to čisto individuálne a záleží na vás.
  7. Po poslednom cykle si ešte nejaký čas v pokoji poležte na lehátku a relaxujte.

Veci do sauny

  • Uterák alebo prestieradlo.
  • Málokto si ju vezme, a pritom je tak užitočná: saunovacia čiapka. Hlava sa totiž v polohe posediačky ohrieva najskôr, čomu bráni práve čiapka do sauny. Vďaka tomu vydržíte v saune dlhšie.
  • Saunová soľ, ktorá slúži na dôkladnú očistu tela počas saunovania. Tá sa počas saunovania vtiera do tela jemnou masážou.
  • Masážna žinka alebo kefa. Sú skvelé na prekrvenie kože a môžete ich používať počas saunovania aj po ňom.

Ešte sa pýtate, na čo je dobré saunovanie?

Verím, že vás predchádzajúce riadky presvedčili, že to stojí za to. Riskujete zdravšiu pokožku, silnejšie srdce, menšiu chorobnosť a dobrú náladu. To za to stojí, nie?

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)