(Takmer) všemocná chôdza: spraví telo zvnútra aj navonok

7 min
28 februára, 2023
Správna chôdza zlepší telo zvnútra aj navonok
Správna chôdza zlepší telo zvnútra aj navonok

Správna chôdza je ako liek. Liek na rad zdravotných neduhov, medicína proti zlej nálade a depresiám, tabletka na chudnutie. Kto ju berie pravidelne, má väčšiu šancu, že sa v dobrej kondícii dožije vysokého veku.

Naši predkovia ju používali automaticky, my s dnešnými technickými vymoženosťami k nej potrebujeme tak trochu popostrčiť. V dobe automobilov, lietadiel, počítačov a mobilov sme akosi zasunuli do pozadia tie obyčajné veci. Zabudli sme, že prachsprostá chôdza, ktorá bola nevyhnutnou dennou súčasťou našich predkov, k niečomu je. Že všetka tá obezita, rakovina, depresia, infarkty, ktorými sa toľko trápi dnešná spoločnosť, by možno nemuseli byť v takom množstve, keby sme, obrazne povedané, poriadne ošúchali podrážku.

Ostatne, že je chôdza najlepší liek tvrdil už pred takmer 2,5 tisíc rokmi slávny grécky lekár Hippokrates. A nakoniec nie je inak z lekárskeho hľadiska dnes. Veľa lekárov a fyzioterapeutov vám chôdzu doslova naordinuje. Dvaja z nich dokonca u nás založili internetový portál 6000kroku.cz, kde chôdzu propagujú zo všetkých uhlov. Prečo? Jednoducho preto, že vedia, že chôdza spraví telo zvnútra aj navonok.

Prečo je chôdza zdravá?

Pravidelná chôdza otužuje telo a zvyšuje tak našu odolnosť proti prechladnutiu a ďalším infekčným ochoreniam. Ak trpíte zápchou, pomôže rozhýbať vaše črevá. Je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení, rovnako aj cukrovky II. typu. Vďaka pestovaniu pohybu bojujeme proti stareckej demencii a predchádzame rednutiu kostí. Podľa najnovších štúdií má chôdza pozitívny vplyv na liečbu rakovinových ochorení. Prostredníctvom chôdze zvyšujeme kapacitu našich pľúc a zabraňujeme úbytku svalovej hmoty. A predchádzame bolesti chrbta alebo si od nej dokonca uľavíme.

Okrem týchto fyzických účinkov má chôdza veľmi pozitívny vplyv aj na naše duševné zdravie. „Žiadna myšlienka nie je taká tiesnivá, aby nešla rozchodiť,“ povedal už v 19. storočí dánsky filozof Søren Aabye Kierkegaard. A je to pravda, s chôdzou sa vám bude lepšie bojovať s úzkosťami a depresiami. Dobre vám pomôže odbúrať nahromadený stres. Chôdza totiž okysličuje mozog a pomáha upokojiť roztržitú myseľ a celkovo teda prečistiť hlavu. Často vďaka nej prichádzajú nápady, ktoré by sme v sede nevymysleli.

Dá sa chôdzou schudnúť?

Chudnutie chôdzou? Ide to a nie je na tom nič zložité
Chudnutie chôdzou funguje. Stačí len vytrvať

Dobrá správa pre všetkých, ktorí trpia nadváhou: chôdza pomáha chudnutiu. Dokonca sa pomocou nej chudne efektívnejšie, než v prípade iných „zaručených“ spôsobov zhadzovania prebytočných kíl. Ide to síce pomalšie, ale zadarmo a celkom pohodovo.

Na chôdzu by sa mali zamerať ženy v období menopauzy. V tejto fáze totiž dochádza k poklesu svalovej hmoty a metabolizmus sa tak spomaľuje. Pokiaľ chcete priberaniu v období menopauzy predísť, hýbte sa.

Krok za krokom. Koľko ich stačí?

Ak zadáte do internetového vyhľadávača heslo „denná dávka chôdze“ vyskočí vám odporúčanie na 10 tisíc krokov, ktoré by ste počas 24 hodín mali zvládnuť. Ak sa ale pokúsite toto odporúčanie dodržiavať každý deň, zistíte, že taká méta je pre bežne pracujúceho človeka len ťažko dosiahnuteľná.

Ak ale pátrate trochu ďalej, potom sa dozviete, že oných symbolických 10 tisíc krokov je len ľúbivá cifra bez veľkých vedeckých podkladov a že vlastne stačí splniť o oveľa menší cieľ. Veľmi dobre si vystačíte aj so šesťtisícovkou.

Dosiahnutie tejto hranice pre vás bude oveľa menej stresujúce a dokážete si chôdzu oveľa lepšie vychutnať. Aj šesť tisíc krokov denne vás však dokáže dostať do dosť dobrej formy.

Aby mala chôdza požadovaný efekt, mala by byť svižná, optimálna rýchlosť sa udáva päť až sedem kilometrov za hodinu. Do vychádzky pomôže zaradiť mierne prevýšenia. To platí predovšetkým pre cieľ chudnutia. Pozitívne účinky na všetkých frontoch sa dostavujú po 40 minútach sústavnej chôdze.

Ako sa zbaviť bolesti chrbta?

Ak je váš štýl chôdze správny, potom zároveň pracujete na tom, aby váš chrbát nebolel. Ako by mala správna chôdza vyzerať? Vaše ramená pri nej mierne rotujú voči panvici a naopak. Vďaka tomu váš trup a chrbtica pracujú tak, ako majú. Navyše správna chôdza naťahuje svaly, ktoré sa skracujú dlhodobým sedením. A práve to je dôvod, prečo nás často bolí chrbát.

Medzi najčastejšie chyby pri chôdzi patrí nadmerné vytáčanie špičiek či šúchanie nohami. Návyk, ktorý si obvykle nesieme od detstva. Počas života si môžeme vytvoriť aj rôzne asymetrické postoje. Od všetkých zlozvykov vám najlepšie pomôže fyzioterapeut, ktorý na prvý pohľad spozná, či a čo robíte zle.

Ako sa zbaviť bolesti chrbta? Pomôže vám chôdza

Zamerané na svaly

A aké svaly sa zapájajú pri chôdzi? Jednoznačne je to veľká skupina svalov dolných končatín, ale aj svaly okolo chrbtice, lopatiek, ramien, šije a tiež brušné a dýchacie svaly. Chôdza nám časom pomôže napriamiť trup. Treba však netrénovať s veľkou záťažou na chrbte.

V lepšom napriamovaní vám skvele poslúžia trekingové palice. S nimi vydáte ešte o tretinu viac energie ako pri chôdzi bez palíc a zapojíte oveľa viac svalov v tele. Takzvaný nordic walking je potom vyložene lepší pre ľudí s artrózou nosných kĺbov či ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou.

Záverom:

Chôdza je mocný nástroj, ktorý máme k dispozícii kedykoľvek a zadarmo. Ak chcete svojmu telu pomôcť po zdravotnej aj psychickej stránke, alebo snáď schudnúť, potom je chôdza trefa do čierneho. Stavte na 6 000 krokov svižnej chôdze denne a vytrvajte. Výsledky sa dostavia, motivácia upevní a vedzte, že chôdzu si zamilujete.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)