Častá príčina bolesti chrbta: pozor na jednostrannú záťaž!

9 min
26 marca, 2023
Sedavé zamestnanie a bolesť chrbta
Sedavé zamestnanie a bolesť chrbta
Trápi vás neustála bolesť chrbta? Možno budete prekvapení, čo všetko môže mať na váš chrbát vplyv. Pokiaľ sa to dlhodobo opakuje a jednostranne zaťažujete len určitú časť tela, zakladáte si na vážne ochorenia pohybového aparátu.

Prekliatie sedavých zamestnaní

Bolesti chrbta už sú medzi dnešnými ľuďmi také rozšírené, že už sa nad nimi nikto ani nepozastavuje. Niekedy to až vyzerá, že koho nebolí chrbát, ako by ani nebol. Pomaly ale iste to berieme za daň modernému spôsobu života, s ktorým ťažko môžeme niečo robiť. Ak vaše zamestnanie vyžaduje niekoľko hodín sedenia za pokladňou, ťažko budete svojho zamestnávateľa presviedčať, že by ste pri tom potrebovali striedať polohy a po každých pätnástich minútach sa trochu natiahnuť.

Sedavé zamestnanie a bolesť chrbta

„Zase ma bolí chrbát, to už je túto zimu snáď štvrtýkrát,“ sťažuje sa pani Dana (41), ktorá pracuje ako predavačka v miestnom supermarkete. Veľkú časť svojej pracovnej doby presedí pri pokladni a jednou rukou dvíha tovar z pásu, načo ho zase pokladá do odkladacieho priestoru. To je všetok jej pohyb. „Každý večer si ľahnem do postele s bolesťou,“ hovorí Petr (53), ktorý pracuje ako kontrolór a jeho prevažnou náplňou práce je zaznamenávanie údajov do počítača. Síce si pochvaľuje, že má pohodlnú stoličku, ale z neustáleho stláčania myši ho pobolieva celá pravá polovica chrbta.

Za boľavý chrbát si často môžeme sami

Pravdou ale je, že sa veľa problémov s chrbtom dá predísť. A nie je to až také ťažké. Veľakrát stačí niečo málo vo svojom živote zmeniť, niekde urobiť niečo navyše a niektorých vecí sa naopak vyvarovať. Všetci najskôr vieme, že dlhé zotrvávanie v určitej polohe nie je pre náš chrbát dobré, najskôr s výnimkou ležania. Ale aj to má svoje úskalia. Niektoré spánkové polohy majú svoje riziká a aj spôsob, akým ležíme, keď sa napríklad pozeráme na televíziu, môže náš chrbát ohroziť. Preto ak ste to až doteraz neurobili, mali by ste začať premýšľať nad tým, v akej polohe najčastejšie trávite pracovný aj voľný čas. A tiež aké činnosti najčastejšie vykonávate.

Nadmerný a jednostranný pohyb – časovaná bomba

Vieme, že nám škodí dlhodobé sedenie aj zlé držanie tela, ale koľko z nás si uvedomuje, ako veľmi je pre náš chrbát nebezpečný jednostranný pohyb? Pri jednostrannom zaťažení vzniká v našom tele svalová nerovnováha. Ide o to, že zatiaľ čo niektoré svaly sa napínajú, iné sa skracujú a ochabujú. Vzniká svalová dysbalancia. V našom tele je všetko dokonale prepojené, pokiaľ to ale narušíme jednostranným zaťažením, hrozí, že narušíme nielen naše svalstvo, ale aj činnosť kĺbov a celej chrbtice. Môžeme sa tak stretávať s rôznymi pohybovými problémami. Z dlhodobého hľadiska potom dochádza k nevratným poškodeniam chrbtice a kĺbov. Zvyšuje sa riziko preťaženia pohybového systému a tiež poškodenie úrazom.

Čo všetko spadá pod jednostrannú záťaž?

Neustála bolesť chrbta môže byť spôsobená nesprávnym držaním tela a jednostrannou záťažou Sú to aj také drobnosti ako napríklad časté nosenie kabelky či tašky na jednej ruke alebo ramene. Obzvlášť pokiaľ je jej obsah ťažký. Obzvlášť mamičky malých detí sú zvyknuté nosiť veľa vecí, pokiaľ s deťmi vyrážajú na ihrisko alebo niekam cestujú. Samy sa pýšia tým, koľko sa im toho do kabelky zmestí a že sú na všetko pripravené. Len niektoré z nich však volia batoh, ktorý záťaž rozloží rovnomerne na obe ramená. U mamičiek je tiež bežné, že svoje malé deti držia na boku niekoľkokrát počas dňa, často aj po dlhú dobu. Oboje je veľká záťaž na jednu stranu tela, svaly okolo lopatky sa stiahnu do kŕča, pretože nemajú dostatok pohybu. Ak chcete predísť problémom s chrbtom, pravidelne striedajte strany. Premýšľali ste niekedy nad tým, že keď denne (a niekto aj niekoľkokrát denne) umývate riad, odkladáte umytý riad stále na rovnakú stranu, kde máte odkvapkávač? Deň za dňom, stále iba ten jednosmerný pohyb. Aj to sa po čase môže podpísať na preťažení a skrátení niektorých svalov.

Choroby z povolania

Súvisia s dlhodobo opakovanou činnosťou, ktorú jednostranne zaťažujete chrbticu. Tým dochádza k svalovej nerovnováhe a následnej bolesti chrbta. Či už ide o pásovú výrobu, prácu s krompáčom či lopatou, zdvíhanie ťažkých bremien (pretože vo väčšine prípadoch dochádza k nesprávnej manipulácii, keď jednu stranu tela zaťažujeme viac), predavačky, krajčírky, zváračov a pod. Všetky tieto povolania sú rizikom pre nadmernú jednostrannú záťaž. Výsledkom je poškodenie pohybového aparátu a nervov rúk a predlaktia z jednostranného preťažovania pri práci. Lekári tak pri takých zamestnancov najčastejšie diagnostikujú neuropatiu stredného nervu v oblasti karpálneho tunela, spôsobenú pôsobením nadmernej záťaže na malé svalové skupiny a opakovaných stereotypných pracovných pohybov.

Jednostranná záťaž u detí

Veľké riziko spočíva v budúcej generácii dospelých. Teda u detí a dospievajúcich. O tom, že deti trávia stále viac času v sede a málo sa hýbu, sa hovorí už dlho. Už menej sa vie, že riziko narastá aj u detí, ktoré majú naopak pohybu dostatok. Deti, ktoré aktívne športujú (nejedná sa teda o voľný pohyb) sú ohrozené jednostranným zaťažením. Športy, ako sú napr. florbal, hokej, basketbal, tenis a mnoho ďalších zaťažujú deti jednostranne. V kombinácii s chybným držaním tela je zarobené na vážny problém, ktorý bude mať vplyv až do dospelosti. V takom prípade je dôležité to riešiť včas, pretože čím skôr sa s tým začne, tým rýchlejšia bude aj náprava. Pri dospelom človeku už ide o vážne problémy, ktoré majú ťažké riešenia. Niekedy spojené aj s operáciou.

Neustála bolesť chrbta

Ako uvoľniť zablokovaný chrbát Bolesť nás prenasleduje všade. Je tu ráno pri prebúdzaní, pri celodenných aktivitách a s bolesťou aj zaspávame. Prášky na bolesť nie sú riešenie, aj keď nám pomáhajú prekonať tie najhoršie chvíle. Ale stále je to iba dočasný spôsob, ktorý odďaľuje nevyhnutné. V začiatkoch si ešte môžete pomôcť sami. Vyhnúť sa alebo aspoň obmedziť jednostrannému zaťažovaniu, prepínaniu sa, a naučiť sa správnemu držaniu tela postojačky aj posediačky. A rozhodne začať s nejakou pohybovou aktivitou, a to takou, ktorá rovnomerne naťahuje všetky svaly v tele. Úplne najjednoduchšou, najužitočnejšou a najprirodzenejšou pohybovou aktivitou je chôdza. Pre rovnomerné natiahnutie celého tela je najlepšia chôdza s trekingovými palicami – nordic walking. Ďalej je skvelé plávanie. Veľmi dobrými cvičeniami pre zdravý pohybový aparát sú aj kalanetika alebo pilates. Ale aj akýkoľvek iný prirodzený pohyb. Naopak si dajte pozor na športy s jednostrannou záťažou, ktoré často napáchajú viac škody ako úžitku.

Ako uvoľniť zablokovaný chrbát

Zablokovaný chrbát či ischias sú veľmi bolestivé komplikácie, ktoré so sebou nesú mnohé obmedzenia. V prvom rade je to ale signál, že niečo je zlé. My vám síce na nasledujúcich riadkoch poradíme niekoľko cvičení, ktoré vám pomôžu uvoľniť a zmierniť bolesť, ale súčasne s nimi by ste mali urobiť aj zmenu životného štýlu. Inak sa blokáda chrbta bude opakovať.

Cviky na uvoľnenie zablokovaného chrbta

Pri zablokovanej krčnej chrbtici: Otáčajte hlavou
  • Posaďte sa na zem do tureckého sedu alebo na stoličke a položte ruky na kolená. Predkloňte hlavu k hrudníku.
  • Najskôr otočte hlavou k jednému ramenu, nadýchnite sa a s výdychom predkloňte hlavu a urobte polkruh k druhému ramenu. Opäť sa nadýchnite a s výdychom sa hlavou vráťte k prvému ramenu. Niekoľkokrát opakujte.
  • To isté môžete opakovať so zaklonenou hlavou dozadu.
Predkloňte hlavu
  • Zostaňte v rovnakej východiskovej pozícii. Položte dlane na zadnú časť hlavy s prepletenými prstami. Lakte vystrčte od seba.
  • S výdychom prekloňte hlavu k hrudníku, stiahnite lakte k sebe a opatrne nahrbte hornú časť chrbta. Chvíľu vydržte.
  • S nádychom sa môžete vrátiť do východiskovej polohy. Niekoľkokrát opakujte.
Pri zablokovanej dolnej časti chrbta, bolesti kríža: Chyťte sa za kolená
  • Ľahnite si na podložku, chyťte si kolená do dlaní a s výdychom ich pritiahnite k hrudníku. S nádychom povolíte, ale stále držte kolená v dlaniach. Niekoľkokrát opakujte.
Vyhrbte sa
  • Choďte na všetky štyri, ruky zaprite pod ramenami, kolená dajte mierne od seba. S výdychom urobte známy mačací chrbát (vyhrbte sa smerom nahor) as nádychom sa zarovnajte. Niekoľkokrát opakujte.

Ako na natiahnutý chrbát

Ak chcete vedieť, čo pomáha na bolesť chrbta, tak rozhodne odpočinok na kvalitnom zdravotnom matraci, ktorý vám spoločne s anatomicky tvarovaným vankúšom uľaví od bolesti. Na bolesť tiež pomáha suché teplo. Rozhodne sa vyhnite teplému kúpeľu. Ten vás síce prehreje, ale po vychladnutí by sa to mohlo ešte zhoršiť. Oveľa lepšie sú nahrievacie alebo gélové vankúšiky, ktoré priložíte na bolestivé miesta. Hlavne to neuponáhľajte a doprajte svojmu chrbtu čas na zregenerovanie sa, aby sa vám bolesti nevracali stále dookola. Dobrou prevenciou je tiež zamyslieť sa, aký jednostranný pohyb často a dlhodobo vykonávame a snažiť sa to vybalansovať.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)