Skolióza – ako ju spoznať a liečiť? Čo robiť, čo nie?

9 min
26 marca, 2023
Skolióza chrbtice, ako sa jej zbaviť
Skolióza chrbtice, ako sa jej zbaviť
Skolióza chrbtice vyžaduje včasné podchytenie a vhodnú liečbu, inak môže spôsobiť ďalšie vážne zdravotné problémy. Ako sa lieči skolióza, čomu sa v jej prípade vyhnúť a čo naopak na skoliózu pomáha?

Čo to je skolióza chrbtice

Ortopedické ochorenie, pri ktorom dochádza k vychýleniu chrbtice, jednotlivé stavce sú pootočené okolo svojej osi, vďaka čomu sa chrbtica vychýli do strán. Súčasne ešte môže byť prehnutá dopredu (lordóza) alebo dozadu (kyfóza). Okrem špirálovitého vychýlenia alebo vychýlenia do strany sa tiež prejavuje zlým držaním tela, kedy je jedno rameno vyššie, a tiež vystupujúcimi rebrami. Niekedy býva aj pomerne bolestivá, obzvlášť keď dlho zotrvávate v jednej polohe. Záleží však na miere vychýlenia, sú ľahšie varianty a vážnejšie, ktoré vyžadujú operatívny zákrok. Toto trvalé vychýlenie chrbtice sa najčastejšie zisťuje u detí okolo desiatich rokov. Zaujímavosťou je, že sa oveľa častejšie vyskytuje u dievčat.

Prečo ku skolióze dochádza?

Sú prípady, keď sa dieťa s touto chybou chrbtice narodí, ale oveľa častejšie k nej dochádza až počas života. Pokiaľ ale chcete poznať nejaké konkrétne príčiny, čakáte márne. Až u 80 % výskytu skoliózy lekári nie sú schopní identifikovať špecifické príčiny. Ide o idiopatickú skoliózu. Napriek tomu sa odborníci zhodujú v tom, že za vybočenie chrbtice môže nerovnomerný rast chrbticového svalstva a orgánov. Pri funkčnej skolióze ide o degeneráciu chrbtice spôsobenú chorobami, akou sú napr. osteoporóza, ochorenia svalov, detská obrna alebo zápaly stavcov.

Ako bolí skolióza?

Skolióza chrbtice dokáže pekne potrápiť
Ako bolí skolióza?
Bohužiaľ sa na ňu veľmi často neprichádza včas. V počiatočnom štádiu totiž nebolí, a tak sa na ňu buď príde náhodne alebo až na základe bolesti. To už ale býva v pokročilejšom štádiu, a teda horšie liečiteľná. Bolesť vychádza z toho, že neprirodzeným zakrivením chrbtice sú svaly nevhodne namáhané. Bolesť sa tak ozýva najmä vtedy, ak človek dlho sedí alebo stojí. Najčastejšie to bolí v bedrovej časti chrbtice, ale pridať sa môže aj bolesť hlavy a kĺbov dolných končatín.

Skolióza u detí

Skolióza sa u detí najviac vyskytuje do troch rokov, okolo ôsmich rokov a okolo nástupu puberty. V prípade výskytu u detí skolióza takmer nebolí a chrbtica je flexibilnejšia, teda aj ľahšie prístupná k náprave. Deťom tak stačí absolvovať rehabilitáciu. U detí je však tiež veľmi dôležité myslieť na prevenciu. Majte na mysli, že všetko má svoj čas a vo vývoji chrbtice sa nič nedá uponáhľať. Dieťa by tak malo mať dostatok času a priestoru, aby precvičovalo zdvíhanie hlavičky v ľahu na bruchu, aby sa naučilo plaziť, sedieť, loziť po štyroch a nakoniec aj chodiť. Netlačte na neho, aj keď máte pocit, že zaostáva za svojimi rovesníkmi. Rýchlosť vývoja je individuálna a zásahy dospelých by mohli všetko narušiť. Takže dieťa neposádzať, keď to ešte samo nevie. Vyvarovať sa snahy učiť dieťa chodiť vodením za ruku. Tým všetkým mu viac ublížite, ako pomôžete. Vo vyššom veku sa potom odporúča podporovať deti v pohybe. Ale pozor na športy! Rizikom môže byť jednostranná záťaž, ktorá napácha viac škody ako úžitku. Oveľa vhodnejšie je voľný pohyb, beh, chôdza, jazda na bicykli, plávanie. Čím viac času deti strávia v škole, tým viac by sa mal pohyb vyskytovať v ich voľnom čase. Okrem správneho držania tela potom nezabúdajte ani na vhodnú obuv. Nesprávna obuv môže deťom zarobiť na vážne problémy s chrbticou. Odborníci odporúčajú tzv. barefoot obuv, ktorá je vytvorená tak, aby aktivovala funkcie chodidla a podporovala zdravú chôdzu detí. Tiež nešetrite na školskom batohu, ten by mal mať polstrovanie chrbta a mal by rovnomerne vyvažovať záťaž na obe ramená. Rozhodne sa u detí vyhnite taškám cez jedno rameno. Alfou omegou zdravého detského rastu a vývoja chrbtice je potom rozhodne kvalitný detský matrac. Ten by mala byť tvrdší, aby poskytoval telu pevnú oporu. A radšej siahnite po matraci z prírodných materiálov, ktorý je vzdušný a má skvelé odvetrávanie.

Skolióza chrbtice u dospelých

Ako sa zbaviť skoliózy v dospelom veku? Na rozdiel od detí sa už zakrivenie chrbtice ovplyvniť takmer nedá. Napriek tomu má cvičenie zmysel. U dospelých je často nutné využiť lieky, ktoré potlačia bolesť a uvoľnia chrbtové svalstvá. Skolióza sa síce po dokončení rastu už nezhoršuje, ale pokiaľ sa nelieči, vybočená chrbtica spôsobuje degeneráciu medzistavcových doštičiek a kĺbov chrbtice.

Skolióza v starobe

Aj v staršom veku je nevyhnutné dodržiavať pohybový režim. Liečba skolióz je celoživotný proces. Pri skolióze dochádza k obmedzeniu pružnosti rebier, hĺbka dychu tak nie je dostatočná, a pri bežných denných činnostiach vzniká dýchavičnosť a únava. Predchádzať takýmto dôsledkom pomáha vhodná liečba s pravidelným pohybom.

Skolióza a jej liečba

Plávanie ako najlepší doplnok rehabilitačnému cvičeniu V ľahších prípadoch sa skolióza lieči rehabilitáciou. A to prostredníctvom špeciálnych cvikov na posilnenie chrbtových svalov, ktorých činnosť je oslabená alebo narušená práve vychýlením chrbtice. Vďaka ich napraveniu a posilneniu sa chrbtica lepšie vyrovnáva. Najznámejšou a veľmi úspešnou metódou je Vojtova metóda. Tá vyžaduje spoluprácu s odborníkom, aby bola vykonávaná správne a mala žiaduce účinky na stav chrbtice. Pri cvičení je cieľom:
  • Napriamenie hornej časti tela
  • Zlepšenie pohyblivosti chrbtice a rebier
  • Vyrovnanie svalovej nerovnováhy
  • Posilnenie stredu tela
Pri vážnejších formách skoliózy sa používa špeciálny korzet. Ten je však niekedy nutné nosiť po celý deň aj noc, čo je pomerne nepríjemné. Korzet by určite nemal nikde tlačiť a mal by byť dostatočne pevný, aby plnil svoju funkciu. V tých najhorších prípadoch sa potom volí chirurgický zákrok. Pri zakrivení chrbtice väčšej ako 40° je hrozbou utláčania orgánov, ktoré môžu byť poškodené.

Neliečená skolióza

Pokiaľ sa skolióza nijako nelieči, obzvlášť v tých vážnejších formách, začínajú pribúdať bolesti chrbta a obmedzenie pohybu. Po čase by potom vychýlená chrbtica začala tlačiť na ďalšie orgány tele, napríklad utláčaním pľúc by sa sťažilo dýchanie, a mohli by pribudnúť ďalšie komplikácie. Preto je dôležité s jej liečbou začať včas, aby ste predišli bolesti a ďalším zdravotným problémom.

Skolióza a cviky

Či už budete cvičiť podľa akejkoľvek metódy, podstatné pre jej úspech je pravidelné opakovanie. V princípe ide o aktivovanie svalov v okolí stavcov, dosiahnutie rovnováhy v aktivite brušných a chrbtových svalov a naučenie sa bráničného dýchania v súhre s nastavením panvy.

Vojtova metóda

Reflexná lokomócia podľa Prof. Vojty ako terapeutický prístup, pri ktorom sa rozvíja vzpriamenie chrbtice za jej súčasnej rotácie, ktoré skvele pomáhajú práve pri skolióze. Touto metódou sa navyše ovplyvňujú receptory v drobných svaloch medzi stavcami, čo nie je možné bez zásahu terapeuta.

Klappova metóda

Terapia vytvorená nemeckým ortopédom Rudolfom Klappom, ktorej podstatou je korekcia krivky skoliózy prostredníctvom skríženého lezenia. V pozícii na všetkých štyroch sa strieda pohyb vpred ľavou hornou končatinou a súčasne pravou dolnou končatinou, potom pohyb vpred pravou hornou končatinou a súčasne ľavou dolnou končatinou. Ďalej používal mimochodné lezenie, kedy idú súčasne dopredu pravá ruka a noha a potom zase ľavá ruka a noha.

SM Systém

Stabilizačný a Mobiizačný Systém MUDr. Smíška tvorí zostava cvikov vykonávaných s elastickým lanom. Tieto cviky aktivujú svaly v špirálnych reťazcoch, vďaka čomu sa chrbtica naťahuje smerom nahor. Cieľom cvičenia je vytvorenie svalového korzetu a korekcia skoliotickej krivky. Cvičenie tiež znižuje tlak na medzistavcové platničky, čo pomáha na odstránení výhrezu.

Cvičenie na veľkej lopte

Samozrejme pod odborným vedením, kedy chrbtica musí byť vzpriamená, vďaka čomu sa aktivujú svaly pozdĺž chrbtice a ťahy medzi stavcami. Opäť sa posilňuje stred tela (hlboký stabilizačný systém chrbtice), ktorý je zásadný pre správnu stabilizáciu chrbta.

Aký šport pri skolióze?

Najvhodnejšie športy na celkové natiahnutie chrbtice sú rozhodne plávanie, pilates a joga. Ďalším vhodným pohybom je jazda na bicykli alebo chôdza. Naopak odborníci neodporúčajú aktivity s jednostrannou záťažou, ktoré zaťažujú chrbticu nerovnomerne, ako je napr. golf, tenis, florbal a pod.

Čo nerobiť pri skolióze?

Rozhodne sa vyhnite akýmkoľvek náklonom so záťažou a skokom s tvrdými dopadmi. A vyvarujte sa fajčenia. To je škodlivé pre všetkých, ale pre ľudí so skoliózou je obzvlášť nebezpečné. Fajčenie totiž zabraňuje hojeniu kostí a spomaľuje hojenie tkanív. Navyše narúša imunitný systém, a aj vďaka nemu oveľa častejšie hrozia prípadné pooperačné infekcie.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)