Doprajte svojmu chrbtu pravidelnú masáž

6 min
29 júna, 2020
masáže chrbta sú nielen príjemné, ale aj pomáhajú od bolestí
masáže chrbta sú nielen príjemné, ale aj pomáhajú od bolestí

Neoddeliteľnou súčasťou komplexnej starostlivosti o chrbát je tiež masáž. Pravidelné masáže oceníte najmä z preventívneho hľadiska, pretože výrazne uvoľňujú svaly a prekrvujú tkanivá. Nájsť si dobrého maséra môže chvíľu trvať, ale rozhodne sa to oplatí.

masáže pomáhajú do bolestí chrbta
Masáž prekrvuje, regeneruje a uvolňuje svaly

Ale ako sa v tých stovkách druhov masáží vyznať? Ktorá je pre môj chrbát najlepší? To nemožno zovšeobecniť, navyše, masážne techniky sa často prelínajú a záleží aj na skúsenostiach maséra. Základom je klasická, športová a relaxačná masáž. Poďme si ich postupne priblížiť.

Klasická masáž – na prekrvenie a rýchlu regeneráciu svalov

Keď vás bolia svaly po fyzickej námahe alebo športe, vyhľadajte klasickú masáž. Terapeut sa pri nej zameriava na najviac namáhané miesta tela a skúsenými hmatmi zohrieva a uvoľňuje. Niekedy používa aj Dornovu metódu. Klasickou metódou sa najčastejšie masíruje chrbát, šija a bedrá až k zadku, ale aj nohy, ruky, brucho a hrudník. Klasická masáž trvá zvyčajne hodinu, ale pri masáži celého tela je potrebné počítať s dlhším časom. Naopak, len čiastočná klasická masáž – napríklad šije – môže byť hotová za pol hodiny. Masáž vám krásne uvoľní svaly, odstráni únavu, posilní nervy, prekrví telo, zlepší metabolizmus a zvýši imunitu. Klasickú masáž je dobré absolvovať raz mesačne, ale pri problémoch (alebo na začiatku) aj častejšie, podľa mienky maséra. Bežným vedľajším efektom klasickej masáže je odstránenie bolesti hlavy, ktorá môžu súvisieť s napätou šijou alebo zablokovanú krčnou chrbticou.

Športová masáž – najmä pre aktívnych, ale aj rekreačných športovcov

Športová masáž vychádza z klasickej masáže, avšak je razantnejšia a využíva sa skôr nárazovo – na nabudenie svalov pred záťažou alebo na urýchlenie regenerácie po športovom výkone. Terapeut sa pri nej zameriava na svaly, ktoré súvisia s príslušným športom. Pracuje rýchlejšie a s použitím väčšej sily ako pri klasickej metóde. Z hmatov využíva trenie, roztieranie, intenzívne miesenie, tepanie, chvenie, záverečné trenie a pohyby v kĺboch. Športová masáž môže byť niekoľkominútová až zhruba hodinová.

masáž proti bolesti chrbta, pomôže od najhoršieho
Premasírovanie chrbta

Relaxačná masáž – skôr doplnková, na zmiernenie stresu

Relaxačná, čiže zážitková masáž, je vhodná na celkové uvoľnenie. Využíva aromaterapiu, bylinky, med, čokoládu, žiaru sviečok, upokojujúcu hudbu a ďalšie pomôcky. Relaxačná masáž je skôr hladenie zamerané na kožné a podkožné vrstvy.

Ak potrebujete poriadne premasírovanie chrbta, využite skôr klasickú masáž. Je aj základnou službou skúseného maséra Jaroslava Kríža z Veverské Bítýšky. „Klasická masáž najlepšie uvoľní a odstráni všetky blokády chrbta. Okrem nej vykonávam čínske, aromaterapeutické, medové a detoxikačné masáže,“ približuje odborník pracujúci priamo v domácnostiach klientov a vo firmách. „Alebo masáže proti bolestiam hlavy, ktoré spočívajú v masáži hlavy, krku a harmonizácii akupunktúrnych bodov. Obľúbené sú aj masáže cez oblečenie, vykonávané posediačky na špeciálnej stoličke. Trvajú okolo 30 minút a hodia sa aj na pracovisko, pretože k nim nepotrebujete súkromie.“

Objednajte sa na dobrú masáž ešte dnes!

Medzi ďalšie pomocné metódy, blízke masážam, patrí nahrievanie chrbta parafínom, umelým slnkom či slatinné zábaly chrbta. V denných kúpeľoch alebo vo wellness centrách možno absolvovať celú sériu procedúr podporujúcich zdravý chrbát. Urobte si na toto „pozitívne sebectvo“ čas, lebo predpokladom starostlivosti o vašich blízkych je nutne vaša osobná pohoda. S chronicky boľavým chrbtom sa len točíte v začarovanom kruhu a trpíte po všetkých stránkach. Vystúpte z neho ešte dnes – napríklad tým, že sa objednáte na dobrú masáž.

Efekt masáže podporíte správnou spánkovou polohou

Po absolvovaní masáže už záleží na vás, aby bol jej efekt čo najväčší. Odporúča sa veľa piť a odpočívať. Na spánok sa uložte tak, aby si vaša chrbtica udržiavala prirodzenú krivku. Napríklad v polohe na chrbte si podložte kolená väčším pevnejším vankúšom. Na boku sa zase stočte do klbka a medzi dolné končatiny vložte menší vankúš. Je to aj poloha vhodná pre nastávajúce mamičky. Čo sa týka výbavy postele, veľkej časti populácie vyhovuje stredne tuhý zdravotný ortopedický matrac s anatomickým vankúšom. Skvelým tipom je český matrac Memory Comfort (v akcii 1 + 1 zadarmo a dva anatomické vankúše ako darček). Pokiaľ sa ale v spánku veľa obraciate, vyberte prispôsobivý vankúš s pružnou náplňou.

ZHRNUTIE: Klasická, prípadne športová alebo relaxačná masáž je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o zdravý chrbát. Uplatní sa predovšetkým v prevencii. Pri klasickej masáži terapeut zohrieva a uvoľňuje najviac namáhané miesta tela. Masáž nielenže odstráni blokády chrbta, ale zapôsobí priaznivo na celé telo a psychiku. Efekt masáže podporíte správnou spánkovou polohou na dobrom ortopedickom matraci.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)