Nespracované emócie ničia dušu, chrbát aj spánok: Ako ich uvoľniť?

6 min
31 mája, 2023
Ako uvoľniť zablokované emócie
Ako uvoľniť zablokované emócie

Bolesť chrbta, nespavosť, nechutenstvo, to všetko môže mať príčinu v našej hlave. Potláčané alebo nespracované emócie majú negatívny dopad aj na fyzickú stránku nášho tela. A zatiaľ čo márne pátrame po príčine našich fyzických ťažkostí, tá skutočná nám stále uniká.

Dlhodobý stres a nespracované emócie skryto ovplyvňujú procesy v celom tele. Môžu sa podieľať na narušení imunity, poruchách trávenia, zaťažujú funkciu srdca, často tiež bývajú spúšťačmi duševných chorôb či rakovinových bujnení. Navyše urýchľujú proces starnutia.

Potlačené emócie majú vplyv na celé telo

Stres a nespracované emócie sa pri dlhodobom pôsobení podieľajú na únavových bolestiach. A pokiaľ to pretrváva, nakoniec môže dôjsť až k zmenám stavby tela, ako je zmena držania tela, blokády a svalové napätie, ktoré sa premietne do bolesti hlavy a chrbta.

Nespracované emócie si môžete predstaviť ako ťažkú batožinu, ktorú so sebou všade nosíte na chrbte. Vysáva z vás energiu a má negatívny vplyv na vašu náladu. Navyše sa ho za nič na svete nemôžete zbaviť. A preto sa najvýraznejšie prejavujú práve na držaní tela a bolesti chrbta.

Zablokované emócie – problém dnešnej doby?

Potláčanie emócií je v histórii ľudstva zakorenené už dlho. Odmalička deti okrikujeme, keď sa veľmi hlasno smejú, kričia alebo plačú. Deti sa hneď v útlom veku učia, že nie je spoločensky prijateľné dávať najavo, ako sa cítia. A tak začína potláčanie emócií a dochádza k ich následnému zablokovaniu. Medzi deťmi a dospelými neustále rastie počet rôznych úzkostí, ktoré môžu časom vyústiť až do niečoho vážnejšieho. Deti aj dospelí s potlačenými emóciami majú oveľa väčšie predpoklady na prepadnutie nejakej závislosti, na poruchy osobnosti či na prepuknutie autoimunitných ochorení.

Ako uvoľniť zablokované negatívne emócie

Negatívne emócie do nášho života patria a sú našou súčasťou. Nemôžeme urobiť nič horšieho, než keď ich budeme popierať alebo sa za nich dokonca hanbiť. Veľa ľudí má pocit, že sú zlí, keď cítia tieto negatívne emócie, preto emócie pred ostatnými schovávajú a popierajú. Je z toho potom začarovaný kruh.

Emócie, ako pozitívne, tak negatívne, sú dôležité pre naše prežitie. Aktivizujú nás a prebúdza žiaduce procesy v tele. Emócie zrýchľujú niektoré procesy: krvný tlak, srdcový tep, dych, vyvolávajú potenie. Iné telesné funkcie naopak spomaľujú, ako napríklad trávenie.

Dnešná doba nie je prejavom emócií veľmi naklonená, a rozhodne nie tým negatívnym. Preto sa v nás často hromadia a spôsobujú nám zdravotné problémy. Niekedy potom vyjdú najavo v úplne nevhodných situáciách, po čom nasleduje stud, a o to viac ich zase nabudúce potláčame. Preto je dôležité s emóciami pracovať a vhodne ich ventilovať, ako sa hovorí, nespracované emócie môžu vyústiť do „chorôb“.

Ako pracovať s negatívnymi emóciami

Ako uvoľniť zablokované emócie
Ako pracovať s negatívnymi emóciami

Poradíme vám činnosti, ako uvoľniť potlačené emócie:

  • Zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite. Keď pocítite záplavu negatívnych emócií, zastavte sa. Ak môžete, presuňte sa niekam, kde môžete byť osamote, a dýchajte. Dlho a zhlboka. Upokojíte váš zrýchlený tep a následne aj emócie. S nádychom nasávajte pozitívnu energiu a s výdychom posielajte tú negatívnu von. Zrazu prekvapene zistíte, že ten problém, kvôli ktorému ste sa tak rozrušili, nie je taký veľký, ako pôvodne vyzeral.
  • Napočítajte do desiatich.
  • Pomenujte emócie („Mám strach, že to nedokážem.“, „Honza ma strašne štve, nechcem, aby o mne takto hovoril!“, „Bojím sa, že zase prídem neskoro.“). Vyslovte svoje obavy nahlas, napíšte ich na papier, vďaka ich pomenovaniu a ventilácii negatívne emócie odznejú rýchlejšie.
  • Pokiaľ máte za sebou stresujúcu udalosť, je dobré nahromadený stres ventilovať nejakou fyzickou aktivitou. Ideálne vonku, takže beh alebo cyklistika, plávanie, ale pomáha prakticky čokoľvek fyzicky náročnejšieho.

Keď nič z toho nepomôže, skúste techniku Emotional Release, ktorá dokáže uvoľniť emotívne emócie naskladané za dlhú dobu. Navyše pomáha ľuďom svojim emóciám porozumieť a vedieť s nimi pracovať. Technika spočíva v tom, že si v kľude sadnete, priznáte si emóciu a dokážete popísať, ako vás zasahuje. Musíte byť k sebe absolútne úprimní, jedine tak dôjde k uvoľneniu negatívneho emočného náboja. Vyžaduje teda vašu ochotu pracovať na sebe, byť k sebe úprimný a samozrejme čas. Skvelé na tejto technike je, že úľavu pocítite hneď.

Ako spoznať psychosomatickú bolesť chrbta?

Až polovica bolestí chrbta má pôvod v psychike. Dlhodobý stres či potlačované emócie sa naozaj najvýraznejšie podpisujú práve na našich chrbte. Poznáte to, keď vás chrbát bolí bez zjavnej príčiny. Určite ste sa s tým vy alebo vaši známi stretli. Bolí vás chrbát, ale ani doktor na základe rôznych vyšetrení nedokáže rozkľúčovať, prečo to tak je. A ani potom, čo ste absolvovali rehabilitáciu, masáže či dostali nejakú liečbu, bolesť nepovoľuje, naopak sa stále vracia.

Pomôže sa zamyslieť, kedy vás chrbát začal bolieť, alebo kedy vás bolí najviac. Spomeňte si, čo ste v tom čase prežívali, či ste neriešili nejakú stresujúcu situáciu, ako ste na tom boli psychicky. Posaďte sa a zamyslite sa, či si toho na seba nenakladáte veľa, či nemáte od seba zbytočne vysoké očakávania, či nesľubujete niečo, čo nemôžete splniť.

Bolesť chrbta zo stresu

Chronická bolesť chrbta zo stresu
Kde bolí chrbát zo stresu?

Chrbát je v prvej línii a tvorí niečo ako nárazník proti stresu. Preto to tiež odnášajú najhoršie. Položte si sami otázku, naozaj si toho na seba musíte toľko nakladať? Skutočne musíte všetko stíhať sami? Kedy ste si naposledy oddýchli? Kedy ste si naposledy sadli len tak a nič nerobili? Že je to strata času? Keď si dovolíte odpočinok, občasné ničnerobenie, relaxáciu, telo sa vám za to odvďačí.

Niekedy pomôže vyrozprávať sa, dostať to zo seba von, prínosné sú aj relaxačné cvičenia ako je napríklad joga, kde precvičíte telo i myseľ, odporúča sa písanie si denníka. A v prípade vážnejších problémov sa rozhodne obráťte na odborníkov, ktorí vám pomocou terapií pomôžu zbaviť sa nielen aktuálneho stresu, ale aj nazhromaždených psychických traum.

Kde bolí chrbát zo stresu?

Vinou stresu sú napínané svaly, najmä v oblasti šije (jedná sa o tzv. stresové svaly). Bolesť, ktorú cítime, je spôsobená hromadením kyseliny mliečnej v týchto svaloch. Dôsledkom sú stiahnuté trapézové svaly, ramená vytiahnuté nahor a vysunutá hlava vpred.

Chronická bolesť chrbta

Bolesť samotná má svoju dôležitú funkciu ako upozornenie, že je niečo zle. Avšak pokiaľ sa ani po niekoľkých mesiacoch lekárom nedarí zistiť a tiež odstrániť príčinu bolesti, bolesť sa stáva chronickou. Chronická bolesť sa môže vyvinúť v chorobu s vážnymi vplyvmi v oblasti zdravotnej, psychickej, a dokonca aj sociálnej. Ľudia mávajú problémy v rodinnom i pracovnom živote, môžu trpieť úzkosťami a depresiami. V Českej republike má skúsenosti s chronickou bolesťou až šesťdesiat percent ľudí vo veku štyridsať rokov a viac. Veľká väčšina týchto bolestí sa týka chrbta.

Pre lekárov je veľmi ťažké rozoznať somatický a psychický podiel bolesti a zamerať liečbu na podstatu problému. Každá chronická bolesť sa dá liečiť, ale bohužiaľ nie každá sa dá úplne vyliečiť. Niekedy je nutné, aby sa pacient s ňou naučil žiť.

Prevencia je najdôležitejšia

Ak ste v strese, trpia vaše telo aj myseľ. Nepotlačujte emócie, naopak si nájdite spôsob, ako im dať voľný priebeh. Udržujte kontakty s ľuďmi, hovorte o svojich problémoch, ventilujte pocity. Starajte sa o svoje telo i myseľ. Doprajte si odpočinok či nejaké relaxačné činnosti, ktoré vás bavia a upokojujú. Neklamte spánok, dodržujte spánkovú hygienu a kúpte si kvalitný matrac, ktorý vám uľaví od bolesti. Čerpajte pozitívnu energiu z prírody, zo slniečka, z domácich maznáčikov. Vyhnite sa negatívnym správam, ktoré na nás dnes a denne plynú z médií. Nezabudnite ani na nejakú fyzickú aktivitu, či už by išlo o chôdzu, jazdu na bicykli, jogu, alebo niečo náročnejšie – zdravý pohyb na čerstvom vzduchu je pre naše telo i myseľ dôležitý. Udržujte si optimistickú myseľ, ale nebojte sa ani občas vypustiť paru a pekne od pľúc si zakričať. Najlepšie niekde v prírode.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)