Ashwagandha: zlepšuje spánok, znižuje kortizol

6 min
30 septembra, 2023
Ashwagandha pred spaním zaistí pokojnú noc
Ashwagandha pred spaním zaistí pokojnú noc

Problémy so zaspávaním, roztržitá myseľ, nespavosť. Ale aj únava, stres, vyčerpanie. Určite už ste to niekedy zažili a možno to zažívate pravidelne. Ak sa v tom spoznávate, potom máte najskôr oslabené nadobličky. Čo to znamená, ako z toho von a ako vám môže byť prospešná tisícročiami overená rastlina indického lekárstva Ashwagandha, sa dozviete v tomto článku.

Zrejme ste si toho naložili veľa alebo toho na vás veľmi naložil niekto iný či sám život. Pokiaľ už sa prebúdzate s únavou, hoci ste pre dobrý spánok urobili maximum, potom za tým pravdepodobne stoja unavené nadobličky. V dnešnej dobe to nie je nič výnimočné, oslabením nadobličiek trpí až 80 percent ľudí po celom svete.

Keď toho na seba naložíte príliš

Ako k tomu došlo? Nadobličky sú endokrinné žľazy, ktoré produkujú hormóny pomáhajúce regulovať metabolizmus či imunitný systém. Jednou z ich hlavných úloh je reagovať na stres pomocou uvoľňovania hormónov – adrenalínu, noradreanalinu a kortizolu. Krátkodobo či v akútnom strese sa im to darí skvele a dokážu si poradiť. V prípade dlhodobého stresu ale ani nadobličky nie sú všemocné. Dôjde k ich oslabeniu a my sa dostaneme do stavu nazývaného adrenálna únava.

Najprv nadobličky reagujú na stres zvýšenou produkciou kortizolu. Ten však časom začne pôsobiť problémy iným telesne dôležitým funkciám. A problém narastá, príznakov adrenálnej únavy pribúda. Môžete sa stretnúť s tým, že vám začnú nadmerne vypadávať vlasy, trpíte migrénami, všetko vás bolí, ste náchylní k respiračným infekciám, dostihnú vás úzkosti alebo depresie, nemáte chuť na sex, nadmerne chudnete alebo priberáte. Predovšetkým sa ale cítite neustále unavení.

Ako znížiť hladinu kortizolu?

V takom prípade je potrebné dostať kortizol pod kontrolu. Možno sa budete snažiť ubrať zo svojich povinností, možno budete premýšľať o zmene návykov či jedálničku. To všetko je skvelé a nevyhnutné, ale minimálne zo štartu najskôr budete potrebovať trochu pomôcť. A práve v takýchto prípadoch sa skvele osvedčili byliny, ktoré dokážu zvýšiť našu odolnosť voči stresu. Hovorí sa im prírodné adaptogény a jedným z nich je Ashwaagandha.

Ashwagandha alebo indický ženšen

Ashwagandha čiže indický ženšen podporí vaše zdravie

Ashwagandha sa na liečebné účely používala už v 10. storočí pred naším letopočtom v ajurvédskom lekárstve. Ide o výťažok z polokeru vitánie, ktorý rastie v Indii, Severnej Afrike a na Strednom východe. Nie náhodou sa mu hovorí aj Vitánia spavá či snodárna. Nie snáď preto, že by vás utlmila ako prášky na spanie. Podporuje síce hlbší a kvalitnejší spánok, ale dosahuje ho tým, že dostáva organizmus späť do rovnováhy.

Častejšie sa s ňou ale stretneme pod názvom indický ženšen. To preto, že má podobne široké spektrum účinkov ako táto bylina tradičnej čínskej medicíny. A tiež preto, že rovnako ako ženšen, je jej najúčinnejšou časťou koreň. Ten pripomína konský zápach a vraj účinok je aj konský.

Ďalšie účinky Ashwagandhy

Okrem stresu Ashwagandha priaznivo ovplyvňuje aj srdce a cievny systém, vyživuje a omladzuje tkanivá, pôsobí ako afrodiziakum, podporuje imunitu a je účinná pri bolestivých a opuchnutých kĺboch.

Vypestujte si ju sami

Ako znížiť hladinu kortizolu? Pomôže Ashwagandha

Ashwagandhu si doma môžete vypestovať sami. Pestuje sa vo vnútri, aj keď v lete ju môžete bez obáv vystrčiť von. Nie je nijako náročná. Uvíta slnečné miesto, bežnú zeminu aj zálievku.

Využiť môžete jej listy aj korene, či už čerstvé alebo sušené. Nemali by ste však presiahnuť tri gramy denne. Môžete tiež žuť čerstvý koreň, o ktorom je dokázané, že má najviac liečivých látok.

Ako užívať Ashwagandhu?

Ak nie ste práve fanúšikovia pestovania rastlín, potom si môžete vybrať z prípravkov na trhu. Ashwagandha sa robí v tabletovej forme, v podobe mletého prášku v kapsuliach, alebo aj ako tinktúra. Denná odporúčaná dávka sa väčšinou pohybuje okolo 600 až 1000 mg. Je možné ju užívať dlhodobo.

Ako rýchlo pôsobí Ashwagandha?

Účinok nepocítite okamžite po prvej dávke. Uvádza sa, že zhruba po mesiaci užívania už spoznáte jej vplyv nielen na hladine stresu, lepšom spánku a tým aj regeneráciu, ale aj na hladine cukru v krvi či na svalovej sile.

Kedy sa má brať Ashwagandha?

Ashwagandhu môžete užívať ráno aj večer, je ale dobré nastavenú schému v priebehu už nemeniť. Je pravdepodobné, že pokiaľ ju budete užívať ráno, potom zlepší vaše sústredenie, zatiaľ čo večerné užívanie vám pomôže zlepšiť kvalitu spánku.

Na čo si dať pri Ashwagandhe pozor

Doplnky s Ashwagandhou zmiernia následky stresu
Kortizol účinne znižuje Ashwagandha

Môže sa stať, že ľudia s príliš nízkou hladinou kortizolu sa po ďalšom znížení po užívaní Ashwagandhy dostanú do horších stavov, ako je demotivácia alebo aj depresia. V tom prípade je najlepšie Ashwagandhu vyradiť.

Kde a ako si nechať zmerať hladinu kortizolu

Ľudia so zodpovedným prístupom si môžu hladinu kortizolu nechať zmerať u lekára alebo v laboratóriu z krvi, moču alebo slín. Úroveň kortizolu je možné vyvodiť zo záznamov tepu či tlaku na šikovných hodinkách. Švajčiarski vedci dokonca nedávno vymysleli čip, ktorý je schopný zmerať hladinu kortizolu z potu. A to len vďaka špeciálnej náplasti so zabudovaným čipom. Majú za lubom, že raz ho zabudujú práve do podobných zariadení, ako sú šikovné hodinky.

Záverom:

Keď telo zahltíme nadmerným stresom, vráti nám to množstvom neduhov. Je to jeho obrana proti nášmu šialenému spôsobu života. V takej chvíli nezostáva, než sa zastaviť a hľadať riešenie tam, kde sme doteraz nehľadali. Príroda je v tomto skvelým pomocníkom. Ashwagandha buď dôkazom.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)