Rôzne problémy s kolenami: Prečo kolená bolia a čo s tým?

7 min
19 októbra, 2023
Čo znamená, keď ma bolia kolená?
Čo znamená, keď ma bolia kolená?

Bolesti kolien nás nielen obmedzujú v našom fungovaní a bežnom pohybe, ale často môžu značiť závažný zdravotný problém. Nesnažte sa ich preto prechádzať pomocou práškov tíšiacich bolesť, ale pátrajte po príčine a vhodnej liečbe.

Čo znamená, keď ma bolia kolená?

Príčin bolesti kolena je veľké množstvo:

  • Bolesť kolena môže byť spôsobená následkom úrazu, kedy dôjde k pretrhaniu väzov, šliach či prasknutiu chrupavky.
  • Oveľa častejšie nás kolená trápia následkom preťaženia. Môže to byť preťaženie dlhodobého rázu vplyvom nadváhy alebo vysokej fyzickej záťaže. Ale niekedy je to aj následok jednorazového preťaženia, na ktoré nie sme zvyknutí.
  • Ďalšou častou príčinou je nesprávna chôdza, kedy kolená zaťažujeme nerovnomerne alebo nevyvážene a vplyvom toho dochádza k nerovnomernému poškodeniu kĺbovej chrupavky.
  • Počet ľudí s problémami s kolenami sa tiež zvyšuje vekom. Následkom opotrebovania kĺbového aparátu dochádza k bolestiam hlavne pri vstávaní či dlhšej chôdzi.
  • Samostatnou kapitolou sú potom chronické ochorenia, ako je osteoartróza či reumatoidná artritída.

Čo môže spôsobiť bolesť kolena?

Dlhodobá bolesť kolena by vás rozhodne mala nasmerovať k lekárovi. Len lekár môže stanoviť presnú diagnostiku. Za bolesťou kolena sa totiž môžu skrývať aj iné závažné choroby, ktoré treba liečiť. Sú to napr.:

Znížená funkcia štítnej žľazy

Bolestivosť kĺbov, najmä v oblasti kolien, býva spojená s únavou, bolesťou svalov, nadmernou spavosťou a nárastom váhy. Bolesť kolien sa zhoršuje hlavne v noci, spôsobuje problémy pri vstávaní a objavujú sa aj opuchy kolena. V takom prípade dosiahnete úľavy pomocou liekov na štítnu žľazu, a tiež vďaka joge a dostatku spánku.

Lymská borelióza

Hoci je červená škvrna s bielym stredom na mieste po prisatí kliešťa preukazným znakom boreliózy, nie vždy sa objaví. Navyše sa často vyskytuje napríklad na chrbte, kde si ju veľa ľudí ani nevšimne. Zato dôsledky tejto choroby už neprehliadnete. Najskôr si ich môžete pomýliť s bežnou virózou, pretože sa prejavuje únavou, zvýšenou teplotou, bolesťou svalov a kĺbov, ale nie je sprevádzaná nádchou alebo kašľom. Hoci môžu bolieť všetky kĺby, najčastejšie opúchajú práve kolená. Liečba prebieha pomocou antibiotík, kedy by následne mali ustúpiť aj bolesti kĺbov.

Lupienka

Lupienka sa síce prejavuje hlavne zápalovými ložiskami na koži, ale niekedy sa k nej môže pridať aj psoriatická artritída s bolesťou kolien. Vyše deväťdesiat percent ľudí, ktorí trpia lupienkou, má skúsenosti aj s opuchmi kolenných kĺbov a poruchou hybnosti. Na tieto zápalové procesy majú veľmi pozitívny vplyv pravidelné prechádzky či jazda na bicykli.

Ako sa prejavuje zápal v kolene?

Chronický zápal v kolene býva spôsobený artritídou a ide o autoimunitné ochorenie. Zápal sa vyskytuje v tesnej oblasti kĺbu a ničí chrupavku aj kosť pod ňou. Navonok sa objavuje bolestivý opuch, stuhnutosť kĺbov a následne dochádza k ich deformácii. Správnou liečbou sa dá znížiť aktivita choroby a spomaliť rast degeneratívnych kĺbových zápalov, bohužiaľ sa táto choroba nedá úplne vyliečiť.

Kde bolia väzy v kolene?

Kolenné väzy najčastejšie prichádzajú k ujme pri športe, obvykle im predchádza oslabenie svalových skupín. K poraneniu predného skríženého väzu dochádza nárazom na koleno z vonkajšej strany, keď je končatina zaťažená. Je to veľmi častý úraz v hokeji, florbale či na lyžiach. Zadný skrížený väz sa väčšinou poraní pri doskočení na prepnutú končatinu, pretlačenie kolena dozadu pri zaťaženej končatine a pod.

Trápi vás bolesť vnútornej strany kolena? Práve pri poškodení mediálneho postranného väzu cítite bolesť na vnútornej strane kolena a stehna. Pociťujete bolesť kolena z boku? Pokiaľ dochádza k bolesti na vonkajšej strane kolena, najskôr bol poškodený laterálny postranný väz. Poškodenie väzu môže byť tiež sprevádzané výronom krvi, opuchom a začervenaním.

Pálivá bolesť v kolene

Ako sa prejavuje zápal v kolene?

Pokiaľ pociťujete v kolene pálivú bolesť, býva častým vinníkom zvýšené napätie svalov upnutých na vnútornej strane kolena. Dôvodom môže byť porucha bedrového kĺbu, zlé postavenie panvy, ale aj zablokované chrbticové stavce. V prípade objavenia sa pálivej bolesti rozhodne navštívte čo najskôr lekára, ktorý stanoví diagnózu a liečbu.

Meniskus a bolesť kolena

Chrupavkovité štruktúry vo vnútri kolenného kĺbu sa nazývajú menisky. Sú zodpovedné za tlmenie nárazov a chránia kĺbové chrupavky pred opotrebovaním. Pokiaľ dôjde k poškodeniu menisku, bolesť sa najviac objavuje pri chôdzi po nerovnom teréne a sprevádza ju preskakovanie, lupanie. V kľude sa väčšinou bolesť neprejavuje. K poškodeniu menisku dochádza zle koordinovaným rotačným pohybom v kĺbe. V tomto prípade je riešenie chirurgickou cestou, kedy sa lekári snažia o rekonštrukciu menisku.

Kde bolí koleno pri artróze?

Pri artróze dochádza k obmedzeniu pasívneho pohybu v kĺbe ak vyoseniu kostí a kĺbov dolnej končatiny. Nohy tak dostávajú tvar písmena O. Zvýšené svalové napätie sa potom objavuje hlavne na vnútornej strane stehien a pri ohybačoch kolenných kĺbov. Zatiaľ čo vnútorné úpony sa skracujú, vonkajšie svaly sa oslabujú. Často to býva tiež sprevádzané tzv. vŕzganím kĺbov pri pohybe.

Pokročilú fázu artrózy sprevádzajú bolesti kolena aj v pokoji. Bolesť sa tak prejavuje nielen pri pohybe (obzvlášť pri chôdzi po schodoch), ale aj pri odpočinku a spánku. V niektorých prípadoch dochádza aj k nekontrolovateľným podklesnutiam dolnej končatiny, ktoré môžu skončiť pádom. V dôsledku bolesti kolena najčastejšie obmedzujeme pohyb, čo vedie k zníženiu prekrvenia kolena a okolitých tkanív, po čom nasleduje opuch kolena.

Ako si uľaviť od bolesti kolena?

  • Hoci vás bolesť zvádza k tomu, aby ste si ľahli, odporúča sa pravý opak. Skúste dlhú, pomalú prechádzku, zacvičte si jogu alebo niečo podobné na pomalé natiahnutie. Vďaka pohybu sa rozprúdi krvný obeh a zabraňuje sa stuhnutiu svalov. Stuhnuté koleno sa rozhýba oveľa horšie. Pravidelný pohyb je na boľavé kolená to najlepšie.
  • Na úľavu od bolesti sa používa aj chladenie pomocou ľadu, a to najmä pri akútnom zranení. V takom prípade aplikujte ľad na koleno 15–20 minút niekoľkokrát denne.
  • Používajte kolenné chrániče, pokiaľ pri práci alebo vo voľnom čase dlho kľačíte, napr. pri zahradničení.
  • Investujte do zdravotnej obuvi alebo si kúpte aspoň ortopedické vložky do topánok.
  • Zaraďte do svojho jedálnička kĺbovú výživu. Na podporu správnej funkcie kĺbov sú dôležité hlavne glukosamín sulfátu, chondroitín sulfátu a MSM. Hľadajte produkty, ktoré obsahujú tieto tri zložky plus kolagén a kyselinu hyalurónovú.
  • Kolenné ortézy aj vhodne nalepené tejpy sú navrhnuté tak, aby rovnomerne rozložili váhu na koleno. Oboje tak uľavuje od bolesti pri rôznych fyzických aktivitách.

Ortopedické pomôcky na koleno

Ortopedické pomôcky na koleno

Na internete nájdete nepreberné množstvo rôznych ortopedických pomôcok na koleno, ktoré ponúkajú úľavu od bolesti a umožnenia pohybu. Majte ale na pamäti, že to nie je riešenie problémov s boľavým kolenom. Kolenné ortézy a bandáže sa skôr odporúčajú ako prevencia zranenia kolena, ktoré je už nejakým spôsobom oslabené (napr. po predchádzajúcom úraze).

Ortéza či bandáž slúžia na obmedzenie pohybu do tej miery, aby ochránili koleno pred nadmernou záťažou. Odporúča sa vyberať ortézu podľa typu aktivity, na ktorú sa chystáte.

  • Určite by ste mali nosiť ortézu pri kontaktných športoch, ako je basketbal, futbal, florbal a pod.
  • Iné typy ortézy stabilizujú koleno, sú teda vhodné na prevenciu opakovania úrazu.
  • Ortézy sa využívajú aj na rehabilitáciu, kedy pomôžu pacientovi rozšíriť jeho obmedzený rozsah pohybu.
  • A v neposlednom rade plnia svoju funkciu aj pre ľudí trpiacich artritídou, znižujú bolesť a zápal kĺbu.

Vo všetkých prípadoch by ste sa mali ideálne poradiť s lekárom, ktorý vám odporučí vhodný typ ortopedickej pomôcky pre vašu zdravotnú situáciu.

Tejpovanie kolena

Práve pre koleno sa tejp využíva najviac, môže totiž poslúžiť podobne ako kolenná ortéza. Spôsob tejpovania potom prispôsobíte vášmu konkrétnemu problému. Bežne sa tejpy používajú pri nestabilite kolena side-to-side, vybočení jabĺčka na stranu alebo pri ochorení svalových a šľachových úponov štvorhlavého stehenného svalu. Na internete nájdete celý rad návodov na tejpovanie kolena, napr. všeobecná technika spevnenia kĺbu.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)