Čo všetko môže bolieť od chrbta: príčiny bolesti chrbta

7 min
31 októbra, 2023
Bolesť chrbta dole nad zadkom
Bolesť chrbta dole nad zadkom

Bolesť chrbta je jedným z najčastejších zdravotných problémov na svete. Prečo je to práve chrbát, ktorý najviac trpí súčasným životným štýlom? Kde všade vás môže chrbát bolieť a aké sú príčiny týchto bolestí?

Aké sú príčiny bolesti chrbta?

V dnešnej uponáhľanej dobe sú najčastejšími príčinami boľavého chrbta sedavý životný štýl a nedostatok fyzickej aktivity. Hneď za nimi je nesprávne držanie tela a nadmerný stres. Aj lekári uznávajú veľký vplyv stresu a potlačovaného napätia na ľudské telo, pričom sa najviac podpisujú práve na stave nášho oporného systému. Ďalšími pôvodcami bolesti sú rôzne úrazy, ploché nohy, samozrejme obezita a tiež niektoré choroby, napr. artritída alebo osteoporóza.

Bolesť chrbta dole nad zadkom

Oblasť dolnej bedrovej chrbtice, jej prechod v krížovú kosť a miesto spoja krížovej kosti a panvy je zdrojom častých bolestí u veľkej časti populácie. A má to svoj dôvod. Bedrová oblasť je najviac zaťažovanou časťou chrbtice, nesie totiž váhu celého tela a taktiež sa tu prenáša pohyb z dolných končatín na trup. Bolesti dolnej časti bedrovej chrbtice pociťujú až dve tretiny dospelej populácie. Väčšinou cítia tuhnutie v bedrách, pichavý pocit v spoji pri panve, bolesť, ktorá vystreľuje z bedier do krížovej kosti a zadku. Tieto bolesti najčastejšie vznikajú preťažovaním chrbtových svalov okolo chrbtice následkom zlého držania tela alebo jednostrannou záťažou.

Bolesť chrbta v kríži

Čo keď vás bolí v kríži? Tu sa ponúkajú hneď dvaja vinníci:

Platnička

Na problém s medzistavcovou platničkou poukazuje ostrá, pálivá bolesť, ktorá sa zhoršuje pri natiahnutí nôh. Niekedy vystreľuje do celej dolnej končatiny. Podľa nervu, ktorý je utláčaný vyskočenou platničkou, potom pociťujete v určitých oblastiach zmeny citlivosti a mravčenie či brnenie. Bolesť sa objavuje hlavne po dlhom sedení či státí, naopak pri chôdzi alebo ležaní dochádza k úľave. V takom prípade by ste mali navštíviť neurológa, ktorý potvrdí alebo vyvráti vaše podozrenie na vyskočenú platničku. K výhrezu často dochádza pri zdvíhaní bremena v predklone spolu s rotačným pohybom. Väčšinou mu ale predchádza pozvoľné preťažovanie, čím dôjde k oslabeniu tejto oblasti. Vyskočená platnička môže byť v rôznom štádiu a na lekárovi je potom posúdenie liečby. Obvykle sa využíva fyzioterapia, operácia je až najneskoršie riešenie.

Kĺb medzi panvou a krížovou kosťou – SI kĺb

Tento kĺb má na starosti vyrovnávanie nárazov z dolných končatín a prenášanie síl medzi panvou a chrbticou. Pri problémoch sa v tejto oblasti objavuje ostrá bolesť najmä pri došliapnutí alebo zaťažení dolných končatín. Niekedy tiež dochádza k blokácii tohto kĺbu, a to následkom nerovnomerného prenosu síl z trupu na dolné končatiny či naopak.

Bolesť chrbta medzi lopatkami

Bolesť v týchto miestach býva spôsobená blokádou chrbtice a rebier, rôznymi degeneratívnymi procesmi či vyskočenými platničkami. K zhoršeniu bolesti dochádza pri zmenách polohy, pri zakašľaní či kýchnutí a nevyskytuje sa pri nej dýchavičnosť. Na liečbu a úľavu od bolesti sa odporúča vyhľadať fyzioterapeuta, ktorý by vám s týmito problémami mohol pomôcť.

V prípade, že sa bolesť objaví náhle a je sprevádzaná dýchavičnosťou, okamžite kontaktujte lekára. Môže totiž ísť o pľúcnu embóliu, angínu pectoris, alebo dokonca infarkt myokardu. Bolesť medzi lopatkami sa môže vyskytovať aj pri zápale pľúc, býva sprevádzaná kašľom a zvýšenou teplotou.

Bolesť chrbta v oblasti obličiek

Bolesť chrbta v oblasti obličky
Ako odlíšiť bolesť bedrovej chrbtice od bolesti obličiek?

Pri bolesti v dolnej časti bedrovej chrbtice je často ťažké odlíšiť bolesť chrbta od bolesti obličiek. Preto je dôležité zamerať sa na ďalšie príznaky, ktoré bolesť sprevádza.

Bolesť obličiek sa najčastejšie prejavuje pod hrudným košom zo strany chrbtice. Bolesť môžete pociťovať na jednej alebo na oboch stranách tela, podľa toho, či je problém v jednej alebo v oboch obličkách. V takých prípadoch môže ísť o obličkovú koliku, keď obličkový kameň blokuje močovod. Ďalšou príčinou bolesti v obličkách je infekcia alebo poranenie obličiek. Tieto problémy sú často sprevádzané zakaleným alebo krvavým močom, bolesťou pri močení, častou potrebou močiť, nevoľnosťou, zvracaním aj horúčkou.

Bolesť chrbta býva dôsledkom postihnutia svalov, ide o tupú bolesť, ktorá sa ozýva najmä pri konkrétnych pohyboch. Pri poškodení nervov ide skôr o pálivú alebo bodavú bolesť. Môže ísť o ischias, inak tiež zápal sedacieho nervu, kedy dôjde k podráždeniu alebo stlačeniu sedacieho nervu. Prejavuje sa ako pálivá bolesť v dolnej časti chrbta. V prípade bolesti chrbta sa môže objaviť aj stuhnutosť pozdĺž chrbtice, problémy s napriamením, chôdzou, necitlivosťou či brnením v chrbte a pod.

Nafúknuté brucho a bolesť chrbta

Nafúknuté brucho nie je len problém ľudí s nadváhou, veľmi často trápi aj chudých. Tí totiž tiež môžu hrešiť a konzumovať nezdravé alebo nevhodné potraviny. Nezdravá životospráva, prejedanie, hltanie, prípadne prekyslenie žalúdka často spôsobujú nafúknuté brucho po každom jedle. Nafúknuté brucho je dôsledok aj nedostatku pohybu, pitia veľkého množstva sýtených (a navyše sladkých) nápojov, aj častého žuvania žuvačky. Dochádza totiž k prehĺtaniu vzduchu.

V takom prípade odporúčame vyhnúť sa potravinám, ktoré nadúvajú: strukoviny, zelenina ako je karfiol, brokolica, cibuľa a cesnak, z ovocia sú to broskyne, marhule, slivky a jablká, mliečne výrobky a cereálie. A zaradiť do svojho jedálnička zdravé potraviny.

Nepodceňujte ďalšie príznaky

Nafúknuté brucho ale môže byť spôsobené aj vážnejšími zdravotnými problémami. Často býva jedným zo signálov pre neznášanlivosť lepku. Menej známou chorobou, ktorá sa prejavuje aj nafúknutým bruchom, je syndróm dráždivého čreva. Nadúvanie a zvýšená plynatosť je v tomto prípade sprevádzaná aj zápchou či hnačkou. Bolesť brucha sa objavuje v podbrušku, prípadne sa rozširuje do celého brucha. Ďalšími príznakmi sú bolesti chrbta a hlavy, porucha spánku, bolesť svalov.

Zväčšujúci sa objem brucha a pocit plnosti môže súvisieť aj so závažnou diagnózou rakoviny vaječníkov. Včasná diagnostika tohto ochorenia býva vzhľadom na nenápadné príznaky veľmi vzácna. Väčšinou sa na problém príde až v pokročilom štádiu. Liečba v takej fáze už býva veľmi náročná a zahŕňa operáciu, chemoterapiu, ožarovanie a hormonálnu liečbu.

Bolesť chrbta a duchovné príčiny

Odborníci sa zhodujú v tom, že bolesť chrbta má až v 50% psychosociálnu príčinu. Z psychosomatického hľadiska chrbát a chrbtica predstavujú ochranu, podporu a oporu a naše vystupovanie. Chrbát tiež zračí našu minulosť, príčinu bolesti a zdravotných problémov spojených s chrbtom teda hľadajte vo svojej minulosti. Môžu to byť napríklad dlhodobo nevyriešené vzťahy s deťmi, ktoré vás „ťažia“. Z duchovného hľadiska môže bolesť chrbta znamenať, že sa uberáte zlým smerom, že napr. žijete s nesprávnym partnerom, robíte zlú prácu a pod.

Bolesť šije. Nie nadarmo sa im hovorí svaly stresu. Vinou stresu a neustáleho napätia sa človek hrbí, sťahuje hrudný kôš a tým niektoré svaly namáha, iné sa skracujú. Tento obranný postoj sa potom prejavuje bolesťou v hornej časti chrbta.

Spodná časť chrbta nás trápi v prípade, že sme si toho na seba naložili veľa. Máme na seba vysoké nároky a nepripúšťame si chybu alebo zlyhanie. Za niečím sa ženieme, či už je to úspech, peniaze, veľa. Väčšinou ide o materiálne ciele.

Bolesť chrbta a príčiny na zvracanie

Vertebrogénny algický syndróm (VAS) je typický bolesťami chrbta, zvýšeným napätím paravertebrálnych svalov (svalov pozdĺž chrbtice), poškodením funkcie stavcov aj celej chrbtice, bolesťou hlavy a tiež pocitmi na zvracanie. V dnešnej dobe je tento problém veľmi častý a netýka sa len ľudí, ktorí pracujú pri počítači a nemajú správne držanie tela, ale aj ľudí, ktorí dlhšiu dobu zotrvávajú v jednej polohe alebo často dvíhajú ťažšie bremená. Vinou zlého držania tela a jednostranného zaťaženia sa časom dostavujú nepríjemné bolesti.

Niekedy je už neskoro na liečbu pomocou fyzioterapie, ale aj v prípade operatívneho riešenia je dôležité naučiť sa správne držať telo, prípadne správne zdvíhať bremená, inak sa problém bude veľmi skoro opakovať.

Bolesť chrbta z matraca

Matrac na bolesť chrbta

Voľba kvalitného matraca vám môže vyriešiť vaše problémy s boľavým chrbtom. Zásadná pre správny výber je tuhosť matraca, ktorá by mala byť zvolená na mieru pre vás. Vyhnite sa teda zaručeným radám, že na chrbát je najlepší tvrdý matrac a pod. Mali by ste vychádzať zo svojej hmotnosti a najčastejšej polohy spánku.

Aj mäkký matrac môže byť pre vás tým správnym riešením, pokiaľ najradšej spíte na boku alebo na bruchu. Rovnako je vhodný aj pre ľudí s nižšou hmotnosťou. Vyhnúť by sa mu ale mali seniori a deti, ktorí potrebujú väčšiu oporu pri spánku.

Tvrdý matrac sa odporúča ľuďom s vyššou hmotnosťou a tiež pre spáčov na chrbte.

Pri výbere matraca je dôležitý aj jeho materiál. Nájdete tiež špeciálne kategórie tzv. ortopedických alebo zdravotných matracov, ktoré by mali byť špeciálne prispôsobené pre tých, ktorí majú problémy s chrbtom.

Rozhodne ale neuprednostňujte cenu nad kvalitou, boľavý chrbát vám za to nestojí.

Matrac na bolesť chrbta

Špeciálne matrace na bolesť chrbta sa vyznačujú vyššou nosnosťou a obsahujú kvalitné peny. Obľúbená je najmä viskoelastická pamäťová pena, ktorá zaistí dokonalé vnorenie tela do matraca. Takýto matrac by mal poskytovať optimálnu oporu svalov a chrbtice, ktoré si tak majú možnosť počas nočného spánku dôkladne oddýchnuť. Siahnite potom radšej po vyššom matraci, do ktorého sa ľahšie ľahne a lepšie sa z neho vstáva. Niektoré tieto matrace obsahujú bonus napr. v podobe extraktov z rastliny aloe vera, ktorá podporuje kvalitu spánku, či konských vlasov, ktoré výborne odvádzajú vlhkosť.

Čo na bolesť chrbta?

Pri akútnej bolesti chrbta okrem voľnopredajných liekov proti bolesti pomáha odpočinok a zvoľnenie. Neznamená to, že sa prestanete úplne hýbať, práve naopak, pretože to by mohlo viesť k následnému zhoršeniu. Viac odpočívajte, ale skúste aspoň chodiť na krátke prechádzky pomalým tempom.

Na bolesť tiež pomáha suché teplo. Ak si s tým neporadíte sami doma, môžete si v lekárni zaobstarať gélové vankúšiky alebo hrejivé náplasti, ktoré vám uľavia od bolesti. Na bolestivú krčnú chrbticu môžete tiež na krátku dobu využiť krčný golier. Ani s ním to ale nepreháňajte, lebo dôjde k oslabeniu svalov a bolesť sa vráti.

Naučte sa správnemu držaniu tela, či už pri chôdzi, státí alebo sedení. Pokiaľ neviete, ako na to, nechajte si poradiť od fyzioterapeuta, ktorý vám zároveň ukáže, ako cvičiť, aby ste si uľavili od bolesti. Určite investujte do ergonomickej stoličky a kvalitného matraca, aby vám pomohli držať chrbticu v správnom postavení.

Hýbte sa. Ideálnym pohybom pri bolestiach chrbta je chôdza a plávanie. Rozhodne sa vyhnite športom s jednostranným zaťažením, ako je tenis, florbal, golf a podobne.

Pokiaľ vaše problémy pretrvávajú dlhšiu dobu a nedochádza k ich zlepšeniu, rozhodne vyhľadajte lekára, aby zistil príčinu bolestí a nastaviť správnu liečbu. Včasným zachytením problémov urýchlite aj ich nápravu.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)