Bolesť chrbta v tehotenstve

8 min
30 novembra, 2023
Bolesť chrbta v tehotenstve ako častá komplikácia
Bolesť chrbta v tehotenstve ako častá komplikácia

Bolesť chrbta v tehotenstve je pomerne častá komplikácia, ktorá trápi veľa žien. To však neznamená, že sa s tým musíte zmieriť a prijať to ako nevyhnutný fakt. Prečo nás vlastne chrbát v tehotenstve tak trápi? A dá sa tomu nejako predísť alebo aspoň znížiť bolesť?

Kedy začína bolesť chrbta v tehotenstve?

Počas tehotenstva sa ženské telo pomerne za krátku dobu podstatne mení, pretože sa prispôsobuje rastu plodu a príprave na pôrod. Posúva sa postavenie a sklon panvy, uvoľňujú sa svalové a väzivové skupiny pre pôrod, dochádza aj k zmene ťažiska tela, čo sa prejaví nielen na chôdzi, ale aj pri sedení. Je to náročné obdobie a v mnohých prípadoch je sprevádzané najrôznejšími zdravotnými problémami. Od pálenia záhy, cez tvrdnutie brucha, zápchu, nevoľnosti a zvracanie, až po práve pomerne časté bolesti chrbta. Väčšinou sa tieto problémy objavujú v druhej polovici tehotenstva, ale nie sú výnimkou ani ženy, ktoré práve bolesť chrbta pociťujú už od prvých mesiacov tehotenstva.

Bolesť chrbta v 1. trimestri tehotenstva

Vyššie riziko pre výskyt bolesti chrbta už na začiatku tehotenstva je u žien, ktoré majú:

  • vyššiu hmotnosť,
  • vyšší vek,
  • nedostatok pohybu,
  • nesprávne držanie tela,
  • hypermobilitu.

A v neposlednom rade je rizikovým faktorom aj stres. Stále sa zabúda na to, aký veľký vplyv na bolesť chrbta aj na ďalšie zdravotné problémy má vaše psychické rozpoloženie. Veľa žien sa hlavne na začiatku tehotenstva stretáva so stresom, obzvlášť pokiaľ ide o neplánované tehotenstvo, čo môže mať negatívne dopady aj na ich chrbát.

Kde bolí chrbát v tehotenstve?

Tehotným ženám sa s rastúcou maternicou posúva ťažisko tela smerom dopredu, čo telo kompenzuje prehnutím chrbtice. A to v mieste, kde bedrová chrbtica prechádza v krížovú oblasť. Preto aj ženy v tehotenstve najčastejšie trápia bolesti bedrovej a krížovej časti chrbtice. Obvyklé sú aj bolesti v oblasti panvy a bedier. Kde chrbát najviac bolí a prečo?

Príčiny bolesti chrbta v tehotenstve

Bolesť bedier v tehotenstve: Zväčšujúce sa zakrivenie chrbtice smerom dopredu v spojení s preťažením chrbtových svalov spôsobuje bolesti práve v tejto časti chrbtice. Bolesti navyše s postupom tehotenstva narastajú. Zhoršiť ich môže chybné držanie tela, obmedzenie pohybu, rizikovým faktorom je aj predošlé tehotenstvo.

Bolesť krížovej kosti: Bodavá bolesť v oblasti krížovej kosti, ktorá sa ďalej šíri do zadku a stehien je typická práve pre tehotné ženy. Tým, že sa chrbtica v bedrovej oblasti zakrivuje smerom dopredu, tak hrudná chrbtica sa zase posúva dozadu. To má vplyv na bolesti v tejto časti chrbtice.

Bolesť hrudnej chrbtice: Okrem maternice sa tehotným ženám zväčšujú aj prsia, ktoré nadobúdajú na objeme aj hmotnosti. To môže viesť k preťaženiu hrudnej chrbtice a následným bolestiam.

Ako si uľaviť od bolesti chrbta v tehotenstve?

Držanie tela: Či už stojíte alebo sedíte, snažte sa nehrbiť, nohy majte na šírku ramien. Mierne podsaďte panvu a ramená tlačte dozadu a dole. Pri sedení si potom môžete podoprieť bedrá vankúšom, nohy neprekrižujte, ani si ich nedávajte pod seba. Ideálne seďte tak, aby ste sa oboma chodidlami dotýkali podlahy.

Odpočinok: Odpočívajte, uberte aktivít a neprepínajte sa. Vaše telo má dôležitú úlohu. Musí sa postarať o to, aby sa bábätko vo vašom tele vyvíjalo správne, takže mu doprajte čas na regeneráciu. Dostatok spánku, vyhýbanie sa ťažkým, mastným a príliš sladkým jedlám, primeraný pohyb a zaslúžený odpočinok je tá správna kombinácia (nielen) pre tehotné.

Bolesť chrbta v 1. trimestri tehotenstva

Pohyb: Je dôležité posilňovať celé telo a v tehotenstve najmä panvové dno a brušné svaly. Môžete zvoliť jogu, cvičenie na lopte či špeciálne cvičenie pre tehotné. Výborné sú aj prechádzky či plávanie, ktoré vás posilnia a uľavia vám od bolesti.

Podpätky: Radšej sa vyhnite vysokým podpätkom, chôdza na nich zbytočne zaťažuje chrbticu. A navyše sa pri chôdzi na podpätkoch násobia otrasy, ktoré sa prenáša na bábätko. Vysoké podpätky tiež zmenia vaše ťažisko, vďaka čomu je narušená stabilita tela.

Ťažké bremená: Ak nemusíte, radšej nedvíhajte nič ťažké. Riskujete zranenie a zhoršenie bolesti chrbta. Ak sa tomu nemôžete vyhnúť, drepnite si a s rovným chrbtom predmet pomaly zdvíhajte. Často sa stáva, že mamičky aj naďalej v tehotenstve dvíhajú a nosia svoje staršie deti. Snažte sa to obmedziť na minimum a využiť iné spôsoby blízkeho kontaktu so svojimi deťmi.

Chlad či teplo: Od akútnej bolesti uľaví teplý kúpeľ alebo aj nahrievacia fľaša priložená na boľavé miesto. Úľavu prináša aj chlad, môžete použiť vrecko s ľadom alebo mrazenú zeleninu. Chlad ale zároveň môže zhoršiť skrátenie svalov a následne tak spôsobiť ešte väčšie bolesti.

Tehotenská masáž a akupunktúra

Na úvod je dôležité spomenúť, že tehotenská masáž sa nevykonáva v prvom trimestri tehotenstva, ďalej pri rizikovom tehotenstve, pri nevoľnosti, hnačkách, onkologických ochoreniach a kŕčových žilách. Inak je to veľmi prospešná a účinná celotelová masáž, ktorá uľavuje predovšetkým od bolesti chrbta, ale aj svalov a kĺbov. Aj na nich má vplyv zmena ťažiska tela. Využíva sa jemných hmatov, ktoré uvoľňujú a uľavujú od opuchnutých končatín, únavy aj stresu. Masáž má pozitívny vplyv aj na pokožku. Prebieha v polohe v sede a poležiačky na boku, prípadne na chrbte, kedy sa podloží hlava, brucho a dolné končatiny.

Najmä v tehotenstve ponúka akupunktúra bohaté využitie, pretože možnosť liečby pomocou liekov je obmedzená. Akupunktúra je tak skvelým prostriedkom na zbavenie sa bolesti, najmä chrbta. Na začiatku tehotenstva sa väčšinou používajú menšie ihličky, pacientky necítia žiadnu bolesť. Pociťujú skôr mravčenie alebo rozlievanie sa tepla v mieste vpichu. Súčasťou liečby býva aj zmena jedálnička (nedráždivé jedlá, vývary, ovsené a pohánkové kaše, neochutená voda a bylinkové čaje), dostatok odpočinku a spánku, pohyb a vyhýbanie sa stresu. Okrem bolesti chrbta vie akupunktúra pomôcť aj s tehotenskou nevoľnosťou a zvracaním, so zápchou či poruchami spánku.

Ako uvoľniť chrbát v tehotenstve?

Poradíme vám jednoduché cviky, ako uvoľniť chrbticu a svaly pozdĺž nej počas tehotenstva. Odporúčame ich cvičenie aj v prípade, že ešte bolesti chrbta nepociťujete.

Bolesť chrbta v tehotenstve
  • Choďte na všetky štyri, dlane oprite o podložku v úrovni ramien, kolená postavte na šírku bedier. Pri výdychu nahrbte chrbát do oblúka as plynulým dýchaním tak chvíľu vydržte. Po návrate do vodorovnej polohy prehnite chrbticu smerom dole. Opäť sa snažte plynule dýchať a pretiahnuť svaly v hrudnej oblasti. Niekoľkokrát opakujte a nezabudnite pritom zhlboka dýchať.
  • Ľahnite si chrbtom na podložku, pokrčte kolená a chodidlami sa zaprite o podložku. Podsaďte panvu vďaka čomu sa bedrovou chrbticou zaprite o podložku. V tejto polohe sa niekoľkokrát nadýchnite a vydýchnite. Potom si uvoľnene ľahnite s hlavou aj nohami na podložke. Cvik niekoľkokrát opakujte.
  • Postavte sa a nohy dajte ďaleko od seba, špičky chodidiel nasmerujte do strany smerom von. Dlane spojte pred hrudníkom a tlačte ich k sebe. Pomaly klesajte panvou dole. Chvíľu zostaňte v tomto hlbokom drepe a zhlboka dýchajte, potom sa postavte. Niekoľkokrát opakujte.

Nočné bolesti chrbta v tehotenstve

Bolesti chrbta počas spánku a po prebudení sa najčastejšie objavujú v krížch, v oblasti bedrovej chrbtice, medzi lopatkami a v oblasti krku. Často priamo súvisia so spánkovou polohou, vankúšom a matracom, na ktorých spíte. Spánok na chrbte môže privodiť bolesť hlavy a krčnej chrbtice. Vinníkom môže byť nesprávne zvolený vankúš. Pri tejto polohe by vankúš nemal byť vysoký a mal by mať strednú mäkkosť. Rozhodne siahnite po anatomickom vankúši, ktorý vám od bolesti v oblasti krku uľaví.

Spánok na boku je pre tehotné ženy oveľa vhodnejší, ale dajte pozor na to, nech máte krk vo vyššej polohe ako hlavu. Pri bolesti bedrovej chrbtice môžete vyskúšať aj bedrový pás alebo odev uviazaný okolo bedier. V pokročilom stupni tehotenstva sa však už neodporúča.

Ako ležať na konci tehotenstva?

Aj keď je vašou obľúbenou polohou spanie na chrbte alebo na bruchu, v tehotenstve sa snažte ležať skôr na boku. Odporúča sa najmä ľavý bok, pretože vďaka tejto polohe má telo lepšiu cirkuláciu, plod je tak viac zásobený krvou a živinami. Vankúš si dajte medzi kolená, tým uľavíte bedrovej chrbtici. Obrovským pomocníkom na spanie vo vyššom stupni tehotenstva je tehotenský vankúš. Ten je vytvorený v tvare C, takže poskytuje oporu krčnej chrbtici a zároveň si jeho druhý koniec môžete dať medzi kolená. Z postele potom vstávajte s otočením cez bok, čo je najšetrnejší spôsob k vášmu chrbtu.

Neznesiteľná bolesť chrbta v tehotenstve

Hoci bolesť chrbta patrí medzi pomerne obvyklé problémy sprevádzajúce tehotenstvo, a ich početnosť s narastajúcim tehotenstvom vzrastá (bolesti chrbta pociťuje v treťom semestri viac ako polovica tehotných žien), nemala by sa podceňovať.

Akútna bolesť chrbta v tehotenstve môže byť tiež príznakom život ohrozujúcich stavov. Vo výnimočných prípadoch môže ísť o príznak HELLP syndrómu. Ide o komplikáciu počas tehotenstva, kedy je ohrozený život nielen matky, ale aj dieťaťa. Hrozí totiž zlyhanie funkcie postihnutých orgánov, hlavne pečene.

Ďalšou komplikáciou v tehotenstve spojenou s bolesťou chrbta je akútna pankreatitída. Najčastejšou príčinou rozvoja zápalu parenchýmu pankreasu sú žlčové kamene spoločne s biochemickými zmenami v tehotenstve.

Inou závažnou príčinou bolesti chrbta v tehotenstve môže byť disekcia aorty. Bolesť chrbta sa potom môže objaviť aj pri akútnej trombóze dolnej dutej žily. V tehotenstve preto radšej žiadnu bolesť nepodceňujte a poraďte sa s lekárom, ktorý určí správnu diagnózu.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)