Bolesť nôh: od svalov aj chronická žilová nedostatočnosť

7 min
30 novembra, 2023
Bolesť nôh, aké sú jej príčiny?
Bolesť nôh, aké sú jej príčiny?

Bolesti v nohách môžu mať množstvo rôznych príčin a veľmi často súvisia so životným štýlom. Čo všetko môže mať vplyv na stav našich dolných končatín? Trápi vás bolesť nôh, trpíte častými kŕčmi v lýtkach, máte pocit ťažkých nôh, opúchajú vám? Viete, prečo k bolesti dochádza a ako si od nej uľaviť?

Bolesť nôh alebo prečo nás bolia nohy

Na bolesti nôh a akékoľvek problémy dolných končatín je zameraný medicínsky odbor s názvom podiatria. Vzhľadom na to, že bolesti nôh môžu mať príčinu aj v iných častiach pohybovej sústavy, snaží sa podiatria o komplexný prístup. Bolesti sa najčastejšie vyskytujú v bedrách, stehnách, kolenách, členkoch a chodidlách. Životný štýl, ktorý so sebou nesie nedostatok pohybu a veľa času stráveného posediačky alebo postojačky, navyše s nesprávnym držaním tela, vedie k nerovnomernému preťažovaniu a následným bolestiam najmä dolných končatín.

Čo je príčinou bolesti nôh?

Najčastejšie to býva:

  • Nesprávne držanie tela
  • Nedostatok pohybu alebo nesprávny pohyb (jednostranné zaťaženie)
  • Chronická žilová nedostatočnosť
  • Zlá obuv (topánky s úzkou špičkou, vysoké podpätky a pod.)
  • Úraz (vymknutie, podvrtnutie, narazenie, zlomenina)
  • Choroby (artritída, dna, cukrovka)
  • Opuch tkanív dôsledkom nahromadenia tekutiny, najčastejšie pri priehlavkoch a členkoch
  • Ploché nohy
  • Vysoký priehlavok

Prečo bolia svaly na nohách?

Častou príčinou bolesti svalov býva nesprávna technika chôdze a pohybu. Svaly sú nerovnomerne zaťažené, niektoré preťažené. Veľa ľudí má v dnešnej dobe len veľmi obmedzený pohyb, a potom raz za čas absolvujú nejakú fyzickú aktivitu, čo ich potom úplne odrovná. Príčinou bolestí svalov bývajú aj plochá noha alebo vysoký priehlavok, nevhodná obuv, chôdza na vysokých podpätkoch.

V týchto prípadoch je pomerne jednoduchá pomoc, naučiť sa správnemu držaniu tela, pravidelne sa hýbať (najlepšie sú chôdza, beh, jazda na bicykli či plávanie) a investovať do kvalitných topánok, ktoré podporujú vaše držanie tela aj správnu techniku chôdze a pohybu.

Prečo v noci bolia nohy?

  • Väčšina z nás sa určite aspoň raz v živote stretla s tým, že nám v noci nedali spať kŕče v nohách. Príčinou týchto nepríjemných svalových kontrakcií môže byť dehydratácia, nadmerná fyzická aktivita a tiež nedostatok horčíka alebo draslíka.
  • Nočnými bolesťami a necitlivosťou v nohách sa prejavuje neuropatia. Ide o poškodenie nervov vinou ochorenia (napr. cukrovka).
  • Za nočnými bolesťami nôh môže stáť aj artritída, teda autoimunitné zápalové ochorenie kĺbov.
  • Ďalšou príčinou bolestí, ktoré sa ozývajú práve v noci, môže byť choroba zvaná DNA. Pri nej dochádza k opuchom kĺbov a ich bolestivosti. Opuchy spôsobuje chemický proces, vďaka ktorému sa usadzujú kryštály urátu v postihnutom kĺbe. Negatívny vplyv na bolesť má požitie potravín a nápojov s vysokým obsahom purínov.
  • Bolesti počas pokoja alebo práve v noci môžu značiť aj syndróm nepokojných nôh (RLS). Táto bolesť núti končatiny k neustálej aktivite. Správnou životosprávou a cvičením sa dá syndrómu zbaviť.

Čo je to chronická žilová nedostatočnosť?

Pomerne častý zdravotný problém, ktorý zapríčiňuje zhoršenie odtoku krvi. Žilno-svalová pumpa dolných končatín nie je schopná dostatočne odčerpávať krv k srdcu, vďaka čomu dochádza k tlaku a hromadeniu v žilovom systéme. Dôsledkom bývajú varixy alebo kŕčové žily. Ide o rozšírené žily rôznej veľkosti. Pri týchto problémoch máte pocit ťažkých nôh, tlak až bolesť v nohách, objavujú sa kŕče v lýtku a opuchy. Obvykle sa to zhoršuje ku koncu dňa. Pokiaľ sa tieto problémy nijako neliečia, postupne dochádza ku kožným zmenám v dôsledku nedostatočného prekrvenia a výživy kože dolných končatín. Môžu sa vyskytnúť aj zápaly či dokonca vredy predkolenia.

Príčiny chronickej žilovej nedostatočnosti:

  • Veľkú úlohu zohráva jednoznačne dedičnosť, ak sa vo vašej rodine tieto problémy vyskytujú, je veľká pravdepodobnosť, že sa objavia aj u vás.
  • Chronická žilová nedostatočnosť sa tiež obvykle vyskytuje s vyšším vekom.
  • Častejšie problémy so žilovou nedostatočnosťou, varixmi a predkoleniami majú ženy.
  • Aj nadváha a obezita zvyšujú možnosť výskytu.
  • Ide aj o komplikáciu v priebehu tehotenstva.
  • Veľký vplyv má životný štýl, pod ktorý spadá sedavé zamestnanie, dlhé státie, nedostatok pohybu a pod.

Ako sa vyšetruje žilová nedostatočnosť?

Na vyšetrenie žilových ochorení sa využíva tzv. duplexná ultrasonografia. Vďaka nej lekár zistí podrobné informácie o ako povrchnom, tak hlbokom žilovom systéme. Identifikuje miesto rozšírenia žíl, refluxu, dokáže odhaliť či vylúčiť prítomnosť trombózy v hlbokom žilovom systéme. Na základe tohto vyšetrenia môže lekár stanoviť diagnózu a následnú liečbu.

Čo robiť pri žilovej nedostatočnosti?

Pri objave prvých ťažkostí by sme mali okamžite reagovať, aby sme zabránili rýchlemu zhoršeniu stavu našich žíl.

  • Zdravá životospráva. To znamená obmedziť príliš sladké a tučné jedlá, do jedálnička zaradiť hlavne ovocie, zeleninu a celozrnné pečivo. Prejsť na diétnejšiu stravu by ste mali obzvlášť v prípade, že trpíte nadváhou alebo obezitou. Zníženie váhy uľaví najmä vašim končatinám.
  • Pohyb. Zapojiť pohyb by ste mali obzvlášť v prípade, že máte sedavé zamestnanie alebo prácu, pri ktorej musíte dlho stáť. Najvhodnejším pohybom pri žilovej nedostatočnosti je chôdza alebo beh, jazda na bicykli a plávanie.
  • Pri odbornej liečbe lekári predpisujú venotonika a preparáty, ktoré pomáhajú zlepšiť prienik krvi krvi tkanivami.
  • Úľavu od pocitu ťažkých nôh prináša aj kompresné pančuchy, ktoré odporúčajú aj lekári.

Cviky na podporu žíl dolných končatín

Jednoduché cviky na podporu žíl dolných končatín

Nie je to nič náročné a stačí na to päť až desať minút denne. Nepotrebujete na to nič ako čas a miesto. A najlepšie je to bez topánok.

Krúženie chodidlami

Sadnite si na stoličku, oprite si päty o podlahu a zdvihnite špičky prstov nahor. Pomaly pohybujte chodidlami dookola v smere hodinových ručičiek, potom proti smeru.

Na špičky!

Postavte sa rovno, narovnajte chrbát a zdvihnite päty nahor. Niekoľkokrát opakujte.

Špičky hore

Opäť si sadnite, držte rovno chrbát a pomaly opakovane zdvíhajte špičky na nohách. Toto cvičenie sa dobre vykonáva aj v ľahu, keď špičky nôh priťahujete smerom k sebe.

Jazda na bicykli

Ľahnite si na podložku, dajte nohy nahor a kývajte nohami, akoby ste išli na bicykli.

Čo na podporu žíl?

Voľnopredajné lieky na posilnenie žilovej steny obsahujú flavonoidy (napr. rutín), ktoré upevňujú cievnu stenu a znižujú priepustnosť ciev. Tým sa zlepšuje mikrocirkulácia a ustupujú problémy s opuchmi a pocitmi ťažkých nôh. Vhodné sú aj rôzne gély, krémy a masti na kŕčové žily. Tie znižujú opuch a pomáhajú pri zápaloch a bolesti. Tiež zamedzujú tvorbe krvných zrazenín.

Tiež sa odporúčajú prípravky s rastlinnými látkami, ktoré posilňujú žily. Medzi ne patrí konský gaštan, gotu kola, čučoriedky a listnatec bodlinatý. Zatiaľ čo konský gaštan uľavuje od pocitu ťažkých nôh, listnatec bodlinatý a gotu bicykla podporujú žilový obeh, čučoriedky posilňujú cievnu stenu.

Čo pomáha, keď bolia nohy?

  • Jednoznačne pohyb. Nie žiadny jednorazový, kedy sa po veľkom prehováraní dostaneme do fitnescentra alebo vyrazíme na túru. Dôležitá je pravidelnosť pohybu, vďaka čomu stačí aj polhodinka chôdze, jazdy na bicykli či plávanie denne. Pravidelným pohybom posilníte svaly a aktivujete svalovú pumpu. Vaše telo potom bez problémov zvládne aj nečakanú väčšiu záťaž.
  • Obmedzte soľ a veľa pite. Nefajčite a vyhýbajte sa alkoholu.
  • Bolesti môžete uľaviť tým, že nohy položíte do vyvýšenej polohy. Stačí, keď si každý večer ľahnete k televízii a nohy si podložíte vankúšom. Ideálne tak, aby ste mali nohy aspoň 10 cm nad úrovňou srdca, čím podporíte cirkuláciu krvi.
  • Pokiaľ vás trápia kŕče, zvýšte príjem horčíka.
  • Vyhýbajte sa vysokým podpätkom, príliš tesným topánkam, topánkam s úzkou špičkou a topánkam s tvrdými a neohybnými podrážkami.
  • Nevhodné je aj príliš tesné oblečenie, džínsy alebo úzke nohavice, ktoré bránia v prietoku krvi a sťažujú tak prekrvovanie dolných končatín.
  • Sprchujte seba alebo aspoň vaše dolné končatiny striedavo studenou a teplou vodou.
  • Z prírodných produktov môžete vyskúšať prostriedky s obsahom diosmínu a hesperidínu.

Dôležitosť chodidiel

Čo pomáha, keď bolia nohy?

Odborníci sa zhodujú na tom, že podstatné pre zdravie nôh sú naše chodidlá. A najvhodnejšou obuvou pre nich je žiadna obuv. Bosá chôdza po prírodných povrchoch posilňuje chodidlo a tým aj celé telo. Pretože ale chôdza naboso nie je v našich podmienkach prijateľná a ani účinná (navyše tvrdé povrchy ako je podlaha, chodníky, cesta neposilňujú chodidlá tak, ako prírodné povrchy), boli vytvorené špeciálne pomôcky.

Môžete využiť senzomotorické vložky do topánok alebo špeciálne ponožky (tie majú v rube chodidiel malé špicaté pyramídky), ktoré stimulujú chodidlo, prekrvujú ho, v podstate simulujú chôdzu naboso. Navyše sa aktivujú svaly nielen na nohách, ale zlepšuje sa držanie celého tela. Hojne sa odporúčajú aj špeciálne loptičky a podložky s výstupkami, prostredníctvom ktorých môžete skvele premasírovať chodidlá a podporiť tak cirkuláciu krvi.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)