Riešite problémy s chrbtom alebo prevenciu? Ako pomôže materiál matraca

6 min
28 decembra, 2023
Z akého materiálu je najlepší matrac?
Z akého materiálu je najlepší matrac?

Materiál matraca zohráva veľkú úlohu pri posudzovaní a výbere. Niektoré materiály sú vhodné do vlhkého prostredia, iné sa odporúčajú alergikom, niektoré majú dlhú životnosť, iné poskytujú úľavu boľavému chrbtu a kĺbom. Ktorý materiál matraca je ten najlepší práve pre vás?

Z akého materiálu matrac?

Výber matraca podľa materiálu

Aké sú prednosti jednotlivých materiálov, z ktorých sa najčastejšie vyrábajú matrace? Ujasnite si, čo od matraca očakávate, čo by vám mal poskytovať, a podľa toho si vyberte ideálny materiál, alebo ich kombináciu.

PUR pena

Najpoužívanejší materiál matraca pre svoju optimálnu tuhosť a schopnosť sa prispôsobiť ľudskému telu. Ďalšou prednosťou matracov z PUR peny je ich cenová dostupnosť. Vyššia hustota peny zaručí jeho odolnosť, kedy ani pri častom používaní nehrozí jeho úplné preležanie. Tieto matrace ale nie sú veľmi vhodné, pokiaľ v byte bojujete s vlhkosťou. Nie sú tak priedušné ako matrace z iných materiálov.

HR pena

Hovorí sa jej tiež studená pena, pretože sa vyrába za studena. Je to modernejšia, odolnejšia a kvalitnejšia verzia klasickej PUR peny. Vyniká skvelou absorpciou ľudského tepla, pružnosťou a priedušnosťou. Tá je zaručená jej otvorenou bunkovou štruktúrou, takže je možné ju uložiť aj na pevnú dosku. Jej názov high resiliency značí jej vysokú odolnosť a tuhosť.

Latex

Latex sa získava z kaučovníka a pre svoje prednosti je stále využívanejší práve vo výrobe matracov. Latexový matrac sa skvele prispôsobí krivkám ľudského tela a chrbtica má tak optimálnu oporu. V porovnaní s ostatnými materiálmi patrí latexový matrac medzi tie mäkšie. Jeho obľúbenosť je daná aj vysokou odolnosťou voči roztočom a baktériám, takže je vhodný pre alergikov. Na trhu nájdete latex ako prírodný, tak syntetický.

Pružiny a taštičky

Bonellové pružiny alebo ich modernejšie verzie v podobe taštičkových pružín vynikajú svojou priedušnosťou, ktorá je najlepšia zo všetkých materiálov matracov. Taštičkové matrace sú komfortnejšie, pretože ich tvoria stovky drobných pružín jednotlivo zašitých do taštičiek. Veľmi priaznivá je aj ich cena. Pretože umožňujú skvelú cirkuláciu vzduchu, hodia sa aj do vlhkého prostredia a môžu byť umiestnené na pevnú dosku.

Pamäťová pena

Viscoelastická pena, ktorej sa tiež hovorí lenivá pena, mení svoju tuhosť pri kontakte s ľudským telom a jeho tlakom. Na základe zvýšenej teploty spôsobenej ľudským telom mäkne a prispôsobí sa jeho váhe. Navyše ho odoprie do anatomicky správnej polohy. Vďaka efektu pomalého vrátenia (preto lenivá pena) sa obmedzuje protitlak na exponovaných miestach a ani pri dlhodobom ležaní nedochádza k vzniku preležanín. Telo sa pri spánku lepšie prekrvuje a spánok je pokojnejší. Tieto matrace sa odporúčajú najmä dlhodobo ležiacim ľuďom so zdravotnými problémami.

„Špeciálne prísady“ do matracových materiálov

Kokosové vlákna v matraci pre boľavý chrbát

Kokosové vlákna

Matrac je vyrobený zo škrupín kokosových orechov, ktoré sú spojené latexom. Patrí medzi tvrdšie matrace, ale je pružný a vzdušný. Ako matrac z prírodných materiálov sa hodí pre astmatikov a alergikov.

Konské vlasy

Konské vlasy sú výborným materiálom na výrobu matracov

Matrac s konskými vlasmi patrí medzi tie najluxusnejšie zo súčasnej ponuky. Je to preto, že tento kvalitný a ľahký materiál dodáva matracu veľkú pružnosť a skvelé termoregulačné vlastnosti. Vďaka konským vlasom matrac dokonale odvádza vlhkosť, pretože dokážu pojať vlhkosť až do 25% vlastnej hmotnosti. A pritom stále zostávajú suché. Tieto matrace majú navyše dlhú životnosť. Ako prírodný materiál v kombinácii s prírodným kaučukom sú antibakteriálne a odpudzujú mikróby, odporúčajú sa teda aj alergikom.

Matrac obohatia ióny medi či striebra

Medené ióny a striebro

Medené ióny sa do matraca pridávajú pre ich zručnosť zabráneniu množeniu baktérií a vynikajúcej termoregulačnej vlastnosti. Striebro nájdete nielen v špeciálnych termo oblečení určených pre športovcov, ale aj v matracoch. Aj tam sa osvedčili ich antialergénne a antibakteriálne schopnosti, vďaka ktorým nedochádza k zápachu.

Aloe vera bráni množeniu mikroorganizmov v matraci

Aloe vera

Aj aloe vera dokáže zabrániť rozmnoženiu baktérií a mikroorganizmov v matraci. Okrem toho má upokojujúce a relaxačné účinky, čo sa tak skvele hodí k spánku.

Z akého materiálu je najlepší matrac?

Najlepší matrac je ten, ktorý najviac zodpovedá vašim potrebám a požiadavkám. Záleží, či je pre vás prioritou cena, kvalita alebo oboje. Nie vždy znamená, že nízka cena je na úkor kvality. A naopak, v širokej ponuke rôznych produktov natrafíte aj na predražené matrace, ktorých cena vôbec nezodpovedá ich kvalite.

Keď si prejdete popisy jednotlivých materiálov matraca, ľahko zistíte, ktoré matrace sú ideálne pre alergikov, ktoré sa hodia aj do vlhkého prostredia, ktoré za prijateľnú cenu ponúka kvalitný podklad, a ktoré sa hodia pre ľudí s bolesťami chrbta a kĺbov.

Porovnanie matracov

Niektoré e-shopy s matracmi umožňujú aj porovnanie medzi jednotlivými matracmi, kde prehľadne uvidíte ich jednotlivé vlastnosti a môžete porovnávať podľa svojich kritérií. Dnešná široká ponuka paradoxne veľa ľudí zneisťuje a sťažuje im ich rozhodovanie. Preto je dobré si vopred ujasniť svoje kritériá a riadiť sa podľa nich.

Aké sú kritériá matracov?

  • Cena
  • Materiál matraca
  • Tuhosť/tvrdosť matraca
  • Obľúbená poloha v spánku
  • Rozmery matraca
  • Výška matraca
  • Nosnosť matraca
  • Anatomické zóny
  • Poťah
  • Antibakteriálny
  • Účel matraca (každodenné užívanie, matrac pre hostí, matrac do auta/karavanu)
  • Kto bude na matraci spať (dieťa, dospelý, senior, osoba so zdravotnými problémami)

Výber matraca podľa materiálu

Vhodný matrac môžete vyberať aj podľa svojej spánkovej polohy. Zatiaľ čo pre polohu na chrbte, kedy je telo rozložené rovnomerne, môžete zvoliť ktorýkoľvek matrac, pre polohu na boku sa hodí skôr mäkší matrac, aby ste sa ráno nebudili otlačení. Medzi mäkšie matrace patria napríklad práve latexové matrace. Pri spánku na bruchu zase voľte skôr tvrdší matrac, aby vaša bedrová chrbtica mala dostatočnú oporu. Medzi tvrdšie matrace patrí matrac s kokosovým vláknom.

Najlepší matrac pre boľavý chrbát

Hľadajte ich pod názvami zdravotného alebo ortopedického matraca, ktoré sú špeciálne vyvíjané tak, aby poskytli optimálnu oporu vašej chrbtici a zároveň vám uľavili od bolesti. Ideálne sú zdravotné matrace z prírodných materiálov či pamäťovej peny. Hodí sa aj ako matrac pre seniorov. Zdravotné matrace taktiež vynikajú svojou nosnosťou 120 kg a viac. Okrem materiálu odporúčame tiež voliť vyššie matrace, ktoré uľahčujú vstávanie aj ľahnutie do postele.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)