Suchý február: Má jeden mesiac bez alkoholu vplyv na zdravie?

9 min
31 januára, 2024
Čo to znamená Suchý február?
Čo to znamená Suchý február?

Vlani to bolo desať rokov, čo bola spustená akcia s názvom Suchý február. Už ste o nej počuli? Aký vzťah máte k alkoholu, dokážete si ho odoprieť alebo si neviete predstaviť poriadnu akciu bez neho? Teraz máte možnosť sa zapojiť a vyskúšať si, čo pre vás znamená alkohol.

Čo to znamená Suchý február?

V zahraničí je známy pod názvom Dry January, teda Suchý január, ktorý bol prvýkrát uvedený pred jedenástimi rokmi vo Veľkej Británii. Inšpiráciou na zavedenie mesiaca bez alkoholu boli dve ženy. Emily Robinson bola mesiac bez alkoholu, aby sa pripravila na polmaratón, a Nicole Brodeur o svojej skúsenosti bez alkoholu písala do amerických novín, vďaka čomu sa to dostalo do širokého povedomia ľudí. A nápad na celosvetovú akciu mesiaca bez alkoholu bola na svete.

U nás sa toho ujala Liga otvorených mužov, ktorá vyhlásila akciu „Suchý február“, a hneď v roku 2013 prebehol prvý ročník. Vtedy sa ho zúčastnilo sto mužov.

Aký zmysel má Suchý február?

Táto mesačná pauza od alkoholu slúži na to, aby sme si uvedomili, aký veľký vplyv na nás pitie alkoholu má. Zatiaľ čo niektorí sa bez problémov zaobídu bez alkoholu aj dlhšiu dobu ako mesiac, iným robí problémy už prvý piatkový večer. Málokto si pripustí, že má problém s alkoholom, obzvlášť keď nijako nevybočuje z priemeru. Mesiac bez alkoholu nám môže v mnohom otvoriť oči. Alkohol totiž do určitej miery prináša úľavu od stresu, uľahčuje komunikáciu a oživuje zábavu. Zároveň ale tiež skresľuje realitu a časom sa stáva neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Čo si často ani neuvedomujeme.

Mesiac bez alkoholu tak môže zmeniť náš náhľad na náš doterajší spôsob života, mnohí udávajú, že sa im zlepšil spánok, rodinné a spoločenské vzťahy, dokonca aj sex, podávajú lepšie výkony v športe a zbavili sa niektorých zdravotných problémov.

Koľko ľudí drží Suchý február?

V roku 2020 to bolo okolo šiestich percent dospelých Čechov, čo je viac ako pol milióna ľudí. Z toho 470 000 sa alkoholu naozaj po celý mesiac ani nedotklo. O rok neskôr už sa zapojilo vyše desať percent ľudí, Suchý február sa stal obľúbenou akciou známych influencerov, ktorí sa zasadili o jej propagáciu.

Aký je skutočný vplyv Suchého februára?

Pokiaľ sa pýtate na to, či má táto akcia nejaký dlhodobejší dopad, tak možno budete sklamaní. Pokiaľ si Suchý február dáva za cieľ ukázať ľuďom silu alkoholu a jeho vplyv na bežný život, tak presviedča iba presvedčené. Drvivá väčšina ľudí sa po mesačnom pôste vracia späť na pitie. Médiá síce Suchému februáru venujú pozornosť a šíria jeho popularitu, ale následne sú ľudia opäť atakovaní reklamami na alkohol.

Ako prežiť Suchý február?

  • Nebuďte v tom sami

Pokiaľ sa pre Suchý február rozhodnete, je lepšie ho absolvovať v tandeme alebo v skupine ľudí. Navzájom sa môžete povzbudzovať a držať vo svojom alkoholovom pôste, ľahšie budete odolávať pokušeniu a pomôžete si zdolávať rôzne akcie (sledovanie futbalu, oslava narodenín, svadba) bez alkoholu.

  • Užívajte si čistú hlavu

Spoločenské akcie nie sú bez alkoholu o nič menej zábavné, aj keď by ste si to mohli myslieť. S priateľmi sa dá baviť aj bez neustáleho popíjania, navyše si budete vďaka čistej hlave všetko pamätať a ráno sa nebudete prebúdzať s bolehlavom a opicou.

  • Predchádzajte pokušeniam

Odstráňte z domu všetok alkohol, aby vás zbytočne nepokúšal. Pokiaľ sa chystáte na nejakú akciu, upozornite všetky vopred, že teraz mesiac nepijete, aby sa vás nepokúšali zlomiť. Berte na vedomie, že mesačnou abstinenciou uľavujete aj svojej pečeni, ktorá pomáha vášmu telu zbavovať sa toxických látok. Ich funkciu môžete okrem abstinencie podporiť aj pivovarskými kvasnicami v tabletách, artičokom či rôznymi bylinnými prípravkami, dostupnými v lekárňach.

  • Zamestnajte sa
Ako prežiť Suchý február?
Ako fungovať bez alkoholu? Zamestnajte sa!

Jedným z najväčších pokušení je práve nuda, kedy sa nám myšlienky začnú točiť okolo alkoholu. Naplánujte si aktivity, na ktoré ste predtým nemali čas, pretože ste vyspali s opicou. Vyrazte na výlet, zašportujte si, pustite sa do niečoho, čo už ste dlho odkladali. Možno zistíte, že sa cítite oveľa menej unavení a máte energiu aj na veci, ktorým ste sa predtým vyhýbali.

Aké má Suchý február výhody?

Minuloročného Suchého februára sa zúčastnilo 600-tisíc ľudí, z ktorých väčšia polovica uviedla, že sa im zlepšil spánok a pribudla im energia. Jedna tretina sa pochválila úbytkom váhy a skoro polovica ľudí priznala, že vďaka vynechaniu alkoholu aj obmedzili fajčenie. Čo sa stane s vašim telom, keď prestanete piť alkohol?

Nárast energie

Alkohol spôsobuje dehydratáciu organizmu. Blokuje totiž antidiuretický hormón (ADH), ktorý podporuje spätné vstrebávanie vody. Obličky tak nešetria vodou a posielajú ju rovno do močového mechúra. Preto sa po noci s alkoholom prebúdzame s veľkým smädom a pocitom sucha v ústach. Ľudovo sa tomu hovorí „sušiak“. Tekutiny sa ľahko doplnia, ale spoločne s nimi telo vyučuje aj dôležité minerály, ako sú horčík, sodík a draslík, aj elektrolyty a glukózu. Preto cítime celkovú slabosť, únavu, bolesť hlavy.

Hormonálna rovnováha

Alkohol v tele znižuje hladinu anabolického hormónu testosterónu, ktorý ovplyvňuje odbúravanie tuku a umožňuje tvarovanie svalovej hmoty. U ľudí závislých na alkohole je pokles testosterónu tak výrazný, že sa zvyšuje hladina estrogénu a tým dochádza k zväčšovaniu pŕs, čo u mužov nie je práve žiaduci stav. Súčasne dochádza k nárastu stresového hormónu kortizolu, ten má negatívny vplyv na regeneráciu tela a jeho vinou sa v tele rozvíja cukrovka a ukladá tuk, najmä v oblasti brucha.

Chudnutie

Spoločne s alkoholom do tela prijímame aj tzv. prázdne kalórie, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Gram čistého alkoholu obsahuje až dvojnásobné množstvo kalórií ako cukor. Ak si napríklad zvyknete dať si každý večer dva poháre červeného vína, je to akoby ste si navyše ku všetkému jedlu, čo ste za ten deň zjedli, dali ešte vyprážaný kurací rezeň. Pri pití alkoholu sa tiež zvyšuje chuť na potraviny, ako sú chipsy alebo oriešky, čo sú ďalšie kalórie navyše.

Prvé dni bez alkoholu

Pokiaľ už sa u vás rozvíja závislosť na alkohole, budú pre vás najťažšie práve prvé dva dni. Typické abstinenčné príznaky sú trasenie rúk, potenie, nevoľnosti, podráždenosť a nespavosť. Nezabúdajte dopĺňať telu tekutiny a pomôže aj pravidelné a zdravé stravovanie.

Čo sa stane s telom mesiac bez alkoholu?

Už po 7 dňoch bez alkoholu pocítite prvé pozitívne zmeny. Najskôr sa zlepší hydratácia organizmu, vďaka čomu ubúda bolesti hláv a pribúda energia. Po dvoch týždňoch bez alkoholu sa zlepší funkcia žalúdočnej sliznice a tvorby žalúdočných kyselín, takže sa zníži aj pálenie záhy. Po troch týždňoch klesá riziko mŕtvice a srdcových príhod, a hlavne funkcia obličiek sa vracia do normálu.

Mesiac bez alkoholu má pozitívny vplyv na našu pečeň, ktorá zohráva podstatnú úlohu v revitalizačných procesoch organizmu. Zbavujú telo nečistôt, podieľajú sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Sú zodpovedné za produkciu niektorých hormónov a iné hormóny likvidujú, ako napríklad inzulín. Asi najpodstatnejšou zmenou je zlepšenie kvality spánku, čo má vplyv na našu fyzickú výkonnosť aj psychickú pohodu.

2 mesiace bez alkoholu a úplná abstinencia

Abstinencie je nový trend, ktorý sa šíri hlavne medzi mladými ľuďmi prostredníctvom vplyvných influencerov na sociálnych sieťach. Na rozdiel od iných trendov nachádza podporu vo vedeckých výskumoch, ktoré neustále potvrdzujú, že neexistuje žiadna bezpečná úroveň pitia a ani žiadne benefity, ktoré by pitie alkoholu prinášalo. Podľa štúdie časopisu The Lancet Medical Journal za rok zomiera na následky pitia alkoholu skoro tri milióny ľudí. Znížením množstva alkoholu alebo jeho úplným eliminovaním ste menej ohrození vážnymi chorobami, ako sú rakovina, cukrovka či mŕtvica.

Ako dlho sa telo čistí od alkoholu?

Alkohol sa v prvom rade snaží spracovať pečeň, tá to tiež najviac odnášajú, keď to s alkoholom preženiete. V pečeni sa alkohol pomocou enzýmov odbúrava, ale pokiaľ je ho príliš a pečeň ho nezvláda spracovávať, dostavujú sa pocity na zvracanie a bolesť hlavy. Majte na pamäti, že odbúranie jedného drinku zaberie telu až tri hodiny.

Na odbúravanie alkoholu má vplyv pohlavie, hmotnosť, početnosť pitia, fyzická kondícia a jedlo konzumované spoločne s alkoholom. Všeobecne platí, že muži odbúravajú alkohol ľahšie a rýchlejšie ako ženy. Vyššia hmotnosť a lepšia fyzička tiež urýchľujú zbavenie sa alkoholu. A pomáha nepiť alkohol na prázdny žalúdok.

Čo s človekom urobí alkohol?

Čo s človekom urobí alkohol?

Alkohol má vplyv na činnosť obličiek, pretože funguje ako diuretikum, močopudná látka. Pri pití alkoholu máte častejšiu potrebu močenia, telo je potom dehydrované a dostavujú sa bolesti hlavy. Najviditeľnejšie je narušenie komunikácie mozgu s rôznymi časti tela. Dochádza k predĺženiu spracovania informácií zo zmyslových orgánov, reakcie sa spomaľujú a padajú zábrany. Typická je porucha rovnnováhy a tunelové videnie, ktoré je nebezpečné hlavne pri šoférovaní.

Alkohol je zradný v tom, že najskôr prináša dobrú náladu, pocity sebavedomia a množstva energie, aby sa potom dostavila únava, útlm a potreba spánku. A práve vďaka tým počiatočným opojným pocitom je najväčšia hrozba v psychickej a neskôr aj fyzickej závislosti.

Napríklad vám mesiac bez alkoholu ukáže, ako by vaša energia, kondícia a zdravotný stav vyzerali pri abstinencii. Potom si budete môcť rozmyslieť, či vám obmedzenie alebo vypustenie alkoholu nakoniec nezlepší život.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)