Vychutnajte si kokos pri problémoch s pohybovým aparátom

6 min
24 marca, 2024
Na čo pomáha kokos?
Na čo pomáha kokos?

Viete, čím je kokos taký výnimočný? Nie je to len exotické ovocie, ktoré sprevádza fotky z dovolenkových letovísk a ktorého škrupiny slúžia ako skvelá dekorácia prázdninových drinkov. Kokos je prospešný pre ľudské telo a zároveň má množstvo ďalších využití. Tipnete si aké? Áno, kokos pri problémoch s pohybovým aparátom je v tom zahrnutý tiež.

Kokos – zázračný orech?

Hoci ho poznáte pod názvom kokosový orech, a aj jeho vzhľad tomu napovedá, v skutočnosti nejde o orech. Podľa botanikov je kokos kôstkovice, čo ho radí k ovociu. Kokosová dužina obsahuje tuk, sacharidy, proteíny a vodu. Kokosová voda je zdrojom draslíka, vitamínu B6, B12 a vitamínu C.

Obsah kokosu sa tiež líši podľa toho, kedy bol zozbieraný. Pokiaľ sa kokos zbiera medzi šiestym až ôsmym mesiacom zrenia, je ešte zelený a obsahuje číru kokosovú vodu s vysokým obsahom minerálov a vitamínov. V obchodoch však skôr natrafíte na hnedý kokosový orech, ktorý je zozbieraný až v dvanástom mesiaci zrenia, kokosová dužina aj voda sú tučnejšie a voda sa konzistenciou podobá skôr mlieku.

Široké využitie kokosu

Najvyužívanejší je rozhodne plod, z ktorého sa vyrába kokosový olej, kokosová múka a kokosové mlieko. Z kvetov kokosu sa potom vyrába cukor, ktorý si obľúbili najmä zástancovia zdravého životného štýlu, ktorí nechcú do svojich jedálnych lístkov zaradiť klasický cukor, ale zároveň sa nechcú ochudobniť o sladkú chuť. Zo sladkej šťavy kvetov sa pripravuje palmové víno, vyznačujúce sa značne exotickou chuťou.

Aj škrupina kokosu našla množstvo kreatívnych uplatnení. Vyrábajú sa z nej misky, sviečky, domčeky pre zvieratká a rôzne dekorácie. Z kokosových vlákien sa potom vytvára kuchynské náčinie (rôzne čistiace kefy), utierky, rohožky, ale aj napríklad kokosový substrát pre všetky zelené aj kvitnúce rastliny.

Prečo jesť kokos?

Kokos je bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín a minerálnej soli, najmä horčíka, vápnika a fosforu. Nielen vďaka nim sa odporúča ľuďom s problémami s pohybovou sústavou, či už sa jedná o osteoporózu, odvápňovanie kostí, problémy s chrupavkami, kokos je skvelým doplnkom potravy.

Kokos sa tiež často využíva pri chudnutí. Vďaka kokosu ľudia ľahšie vydržia bez jedla bez toho, aby trpeli hypoglykémiou. S tým súvisí veľmi pozitívny vplyv konzumácie kokosu na naše tráviace ústrojenstvo. Kokos má priaznivé účinky na trávenie a zlepšuje činnosť čriev, a to vďaka podpore absorpcie vitamínov, minerálov a aminokyselín. Kokos je navyše hypoalergénny s obsahom antibakteriálnych, antivírusových a protiplesňových liečivých zložiek.

Slúži teda na liečbu rôznych zdravotných problémov a na ich prevenciu.

Koľko kokosu denne zjesť?

Kokosová dužina sa dá jesť čerstvá aj sušená, obe varianty dodajú telu veľa vlákniny a pomáhajú tak zrýchliť metabolizmus. S množstvom to nepreháňajte, dužina kokosu je horšie stráviteľná. Ideálne by mala stačiť jedna lyžica strúhaného kokosu denne. Každé ráno si ju tak môžete pridať do jogurtu, kaše, smoothie či tvarohu.

Na čo pomáha kokos?

  • na trávenie a činnosť čriev
  • pri bolesti kĺbov a problémy s chrupavkami
  • na kvalitu vlasov a nechtov
  • podporuje tvorbu zubnej skloviny
  • na hydratáciu pokožky, kokosový olej môže slúžiť ako krém
  • hojí drobné poranenia
  • upokojuje pokožku po spálení od slnka
  • pri osteoporóze a odvápnení
  • kokosová voda je bohatá na minerály, najmä horčík
  • pomáha pri srdcových problémoch, problémoch so štítnou žľazou
  • zlepšuje mozgové funkcie

Na čo je zdravý kokos? A je skutočne taký zdravý? Čo tuky?

Kokos a jeho účinky
Je kokos zdravý?

Určite sa stretnete aj s varovaním, že kokos možno nie je tak úplne zdravý. Tento názor vychádza z toho, že kokosový olej obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov. Vzhľadom na to, že veľa ľudí bojuje s (nad)váhou, často si zjednodušene spojí tuk s niečím, čo je zlé a zakázané. To ale nemusí byť vždy pravda, nasýtené tuky telo nie vždy ukladá ako zásobný tuk, ale často ich rýchlo premieňa na energiu. Kokosový olej má navyše ďalšie zložky, ktoré sú pre telo prínosné, ako už spomínané minerály. Je v ňom tiež nezanedbateľné množstvo kyseliny laurovej, ktorá podporuje imunitný systém nášho tela.

Kokos a jeho ďalšie účinky

Okrem vnútorného používania sa kokosový olej uplatnil aj v kozmetickom priemysle. Je skvelý ako masážny olej, hydratuje pokožku a vlasy. Je tiež veľmi účinný v liečbe akné. Dá sa používať ako odličovač make-upu, vlasový zábal, prírodný dezodorant, dokonca aj ako zubná pasta, pretože má antibakteriálne účinky. Niektorí ľudia si z neho vyrába domáci samoopaľovací krém.

Kokos a pohybový aparát

Kokos vďaka obsahu vápnika, horčíka a fosforu pomáha vášmu pohybovému aparátu pri vnútornom užívaní, ale tým jeho blahodárne účinky na vaše svaly a kosti nekončia. Je totiž tiež skvelým materiálom na výrobu matracov, vďaka ktorému vášmu telu poskytuje dokonalú ortopedickú starostlivosť počas spánku.

Kokos v matraci

Kokosová výplň vyrábaná zo škrupín kokosového orecha sa osvedčila pri výrobe matracov. Prírodné materiály sú stále obľúbenejšie a to platí aj pre matrace. Navyše kokosové škrupiny obsahujú mnoho minerálnych solí, vďaka čomu zabraňujú vzniku roztočov a plesní, čo je u matracov veľmi žiadaná vlastnosť.

Matrac s kokosovým vláknom patrí medzi tvrdšie, takže určite nie sú vhodné pre každého.

Aké sú prednosti matraca s kokosovým vláknom?

  • Je antibakteriálny a antialergický.
  • Vie absorbovať a uvoľňovať vlhkosť, vďaka čomu nehrozí nadmerná vlhkosť matraca a hodí sa tak aj pre tých, čo sa viac potia.
  • Kokosové vlákno má vysokú odolnosť proti opotrebovaniu.
  • Tieto matrace odolávajú deformácii a v nezmenenej podobe slúžia niekoľko rokov, kokosové vlákna tak predlžujú životnosť matraca.
  • Prírodný materiál v matraci podporuje cirkuláciu vzduchu.

Kokosový matrac a jeho typy

Detský kokosový matrac

Kokosový matrac
Matrac s kokosom

Celokokosový matrac zo 100% prírodných kokosových vlákien, ktoré sú ošetrené prírodným latexovým mliekom. Jeho výhodou je, že poskytuje trvalú pružnosť materiálu, ktorý sa neláme a nevyvoláva u detí alergickú reakciu na interiérový prach. Ako tvrdší matrac poskytuje skvelú oporu pre rastúcu detskú chrbticu. Jedna z najlepších volieb matraca pre deti.

Pružinový matrac s kokosovým vláknom

Pružinové jadro je vložené medzi doskami z prírodných kokosových vlákien na zamedzenie pretlačenia pružín. Zároveň matrac využíva všetky prednosti kokosových vlákien, ich priedušnosť a skvelú hygienu.

Penový matrac s kokosovým vláknom

Pokiaľ je kokosová doska vložená doprostred a obklopená z oboch strán kvalitnou visco elastickou penou, môže patriť aj medzi mäkké matrace. Takýto matrac sa dokonale prispôsobí telu tým, že jeho tvar kopíruje, a zároveň mu poskytuje optimálnu oporu. Kokosová doska dodáva matrac potrebnú tuhosť a pomáha v jej dôkladnom prevetrávaní.

Matrac s konskými vláskami a kokosovým vláknom

Spojenie týchto dvoch prírodných materiálov je skvelé pre alergikov a ekzematiky, najmä keď sú v kombinácii s kvalitným latexom a bez použitia chemických lepidiel. Luxusný ručne šitý matrac vyniká priedušnosťou a perfektným odvetrávaním potu, navyše má oveľa dlhšiu životnosť ako bežné matrace.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)