LED terapia červeným svetlom proti bolesti + ďalšie výhody

7 min
13 mája, 2024
Čo lieči červené svetlo?
Čo lieči červené svetlo?

LED terapia červeným svetlom nie je žiadna novinka, využívajú ju hlavne ženy kvôli jej blahodarným účinkom na pleť. Stále častejšie ju ale zapájajú do svojho pravidelného režimu aj aktívni športovci, pretože pomáha v regeneracii a uľavuje od bolestí spojených s pohybovým aparátom. Nájdete pre ňu využitie aj vy?


Prečo potrebujeme svetlo?

V modernej spoločnosti ľudia trávia na dennom svetle len veľmi málo času. Až 90 % času zdržiavame vo vnútorných priestoroch pod umelým osvetlením, a navyše sme často niekoľko hodín denne vystavovaní modrému svetlu z obrazoviek. Nedostatok prirodzeného denného svetla sa prejaví aj na našom zdraví, dôsledkom je narušenie spánku a cirkadiánneho rytmu nášho tela.

Ale ako z toho von? V práci trávime 8 až 10 hodín denne a obzvlášť v jesenných a zimných mesiacoch sa už nedá pobyt na dennom svetle dohnať. Jedným z vysoko účinných riešení tejto tristnej situácie môže byť práve terapia červeným svetlom.

LED svetelná terapia

Vysoko intenzívne svetelné diódy (LED) so špecifickými vlnovými dĺžkami môžu mať biostimulačný účinok na ľudské tkanivo. Vďaka tomuto zisteniu sa začali využívať na pravidelné terapie. Terapia červeným svetlom je terapeutická technika, pri ktorej sa do kože a buniek človeka dostáva červené a blízke infračervené svetlo (NIR). Tieto špecifické vlnové dĺžky svetla majú schopnosť vytvárať lepšie oxidačné prostredie v bunkách. Vďaka tomu sa aktivujú vnútrobunkové signálne dráhy, zvyšuje sa syntéza bielkovín, aktivujú sa enzýmy a zlepšuje sa bunkový cyklus.

Ako to funguje?

Svetelné diódy LED produkujú svetlo s vlnovými dĺžkami, vďaka ktorým preniká hlboko do kože a podporuje bunkový rast. Vytvára totiž teplo pod povrchom pokožky a stimuluje mitochondrie buniek. Mitochondrie sú pre bunky niečo ako energetické elektrárne. Produkujú molekulu ATP, čo je palivo dodávajúce energiu pre životne dôležité funkcie organizmu. Mitochondrie sú prítomné vo všetkých bunkách okrem červených krviniek, najviac v srdci a mozgu. Svojou činnosťou zvyšujú aktivitu buniek, ktoré sa rýchlejšie reprodukujú. Nové bunky potom vytláčajú staré a poškodené bunky, ktorých vinou dochádza k starnutiu pleti. Vďaka tomu potom pleť už po niekoľkých LED svetelných terapiách vyzerá mlado a sviežo.

Čo je červené svetlo?

  • Červené svetlo RED o vlnových dĺžkach 620-760 nm (nanometrov) dokáže preniknúť až 2,5 cm do kožného tkaniva. Využíva sa na zmiernenie dôsledkov starnutia, najmä na podporu pružnosti pokožky a vyhladenie vrások. Je tiež účinné na hojenie jaziev a zjemnenie strií či celulitídy.
  • Blízke infračervené svetlo NIR o vlnovej dĺžke 760-1400 nm je pre ľudské oko nezachytiteľné a dokáže pôsobiť hlbšie do tela, až do svalov, kostí, orgánov i mozgu. Urýchľuje regeneráciu svalov a šliach. Navyše podporuje činnosť mitochondrií, čo sú energetické zdroje buniek. Vyrába energiu potrebnú na napájanie buniek. S väčšou energiou narastá aj schopnosť regenerácie.

Podľa mnohých štúdií dochádzalo u ľudí po cca 30 liečebných terapiách k výraznému zlepšeniu stavu pleti a tiež zvýšenie produkcie vlastného kolagénu. Ten je pre telo oveľa prospešnejší ako cudzí kolagén. Nie je to ale jediný pozitívny vplyv na ľudské telo. Pôsobením červeného svetla môže tiež dôjsť k zvýšeniu krvného obehu, čím sa na povrch pokožky dostane viac kyslíka a živín.

Čo všetko lieči červené a infračervené svetlo?

  • Starnutie pleti

Červené svetlo má preukázateľný vplyv na zvýšenie hladiny vlastného kolagénu, čo je dobrá správa pre všetkých, ktorí sa snažia dodávať telu kolagén prostredníctvom rôznych doplnkov. Táto metóda je oveľa zdravšia a účinnejšia vzhľadom na to, že sa jedná o vlastný kolagén.

Červené svetlo ako liečba akné
  • Liečba akné

    Červené svetlo má pozitívne účinky na početné kožné problémy, vrátane akné. Mladé dievčatá často začínajú predčasne brať hormonálnu antikoncepciu, aby im pomohla zlepšiť stav ich pleti. Toto je oveľa šetrnejšia metóda, navyše akné dokáže potrápiť v každom veku. Červené svetlo má schopnosť prenikať hlboko do pokožky a ovplyvňovať tak produkciu kožného mazu. Vďaka tomu sa znižuje zápallivosť pokožky.

    • Zlepšuje hojenie a zacelenie rán

    Červené svetlo preniká hlboko až do svalov a šliach, aktivuje bunky, a zvýšený prietok krvi následne podporuje regeneráciu buniek. Vďaka lepšiemu prietoku krvi dostávajú tkanivá viac kyslíka a ďalších živín, ktoré sú dôležité na hojenie. Zároveň sa telo ľahšie zbavuje vedľajších toxických produktov. V bunkách dochádza k zníženiu zápalu, zvyšuje sa počet fibroblastov v koži a lepšie sa hoja rany. Stimulácia fibroblastov v kombinácii so zvýšenou cirkuláciou krvi a plazmy má aj viditeľný efekt na vzhľad jaziev.

    • Pomáha na bolesť pohybového aparátu

    Kolagén nie je dôležitý len pre hladšiu a mladšie vyzerajúcu pokožku, ale pomáha aj podporovať zdravie kĺbov. Vďaka zvýšeniu produkcie kolagénu je terapia červeným svetlom vhodná aj pre osoby trpiace artritídou. Uľavuje od početných bolestivých problémov spojených s pohybovým aparátom.

    • Podpora rastu vlasov

    Zvyšuje kvalitu a množstvo vlasov. Viditeľne pomáha aj ľuďom trpiacim androgénnou alopéciou, pri ktorej na určitých miestach hlavy dochádza k extrémnemu vypadávaniu vlasov.

    • Pomáha zvyšovať libido

    Pomocou červeného svetla dochádza k stimulácii Leydigových buniek v semenníkoch, vďaka čomu produkujú viac testosterónu. Terapia červeným svetlom sa teda často odporúča na liečbu sexuálnych dysfunkcií u mužov.

    • Lepší spánok a regenerácia

    Terapia červeným svetlom má preukázateľný vplyv na zlepšenie spánku a tým aj lepšiu regeneráciu celého organizmu.

    Červené svetlo lieči
    • Posilnenie očí

    Zatiaľ čo modré svetlo z obrazoviek a žiariviek má na náš zrak negatívne dopady a urýchľuje starnutie fotoreceptorov, červené svetlo chráni a lieči oči pred poškodením a záťažou. Početné klinické štúdie preukázali liečivé účinky červeného svetla na ľudský zrak, zmiernenie zápalov a ochranu pred stratou zraku. Najvýraznejšie sa terapia červeným svetlom prejavila u ľudí s glaukómom a vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.

    • Lieči psychiku

    Červené svetlo účinne ovplyvňuje reguláciu a znižovanie stresu a zlepšenie kvality spánku. Znižuje zápallivosti mozgu, zmierňuje príznaky depresie, sezónne afektívne poruchy aj úzkosťou. V tejto kombinácii spoločne s lepším spánkom má teda veľmi pozitívny vplyv na duševné zdravie človeka. Keď napríklad neviete, čo s jesennou depresiou, liečba svetlom je jednou z osvedčených pomôcok.

    Ako často používať červené svetlo?

    Terapiu červeným svetlom môžete používať aj viackrát za deň. Pokiaľ nechávate svetlo pôsobiť na jednu telesnú partiu, celkový čas by mal byť maximálne 30 minút za deň, a to najlepšie rozdelený na dve až tri svetelné terapie. V poslednej dobe sa ale rozmáha názor, že všetkého veľa škodí a že ich najlepšie účinky dosiahnete pri každodennom používaní len raz, v maximálnej dĺžke 10 minút. Každopádne by ste mali naozaj začať pomalšie, teda s terapiou v rozmedzí 5 až 10 minút a postupne prípadne navyšovať.

    Kedy používať liečivé červené svetlo?

    Účinky červeného svetla môžete na seba nechať pôsobiť kedykoľvek počas dňa, obľúbené sú najmä skoré ranné hodiny. Pri večernej terapii červeným svetlom by červené svetlo nemalo svietiť na oči cca 2 až 3 hodiny pred spánkom, alebo využite iba neviditeľné NIR spektrum. Športovci červené svetlo často využívajú pred alebo po športovom výkone pre jeho schopnosť zvyšovať športový výkon aj zvyšovať celkovú regeneráciu.

    Čo je to fotónová terapia?

    Fotónová terapia je zameraná na ošetrenie a tiež skrášlenie pleti. K tomu využíva prirodzené svetelné vlny špecifických dĺžok, ktorými prostredníctvom LED diód pôsobia na pokožku. Podľa štúdií svetlo vstupuje do tela ako prúd fotónov (energie) a vstrebáva sa fotoreceptory vo vnútri buniek, čím dochádza k biostimulácii.

    Fotónová terapia sa používa na ošetrenie poškodenia mäkkých tkanív a odstránenie kožných problémov, ako sú lišaje, opary, vredy, akné i popáleniny. Vďaka rôzne nastavenej vlnovej dĺžke je účinná aj na obnovu a hojenie prirodzených buniek, takže sa využíva na boj so starnutím pleti.

    Využíva tieto typy žiarenia:

    Červené svetlo (vlnová dĺžka 625 nm)

    • Podporuje prirodzenú tvorbu kolagénu.
    • Zlepšuje cirkuláciu krvi, elasticitu pokožky a jej stav.
    • Zvyšuje účinnosť vstrebávania kozmetických prípravkov.
    • Bráni v tvorbe pigmentu.

    Modré svetlo (vlnová dĺžka 465 nm)

    • Pôsobí antibakteriálne, aktivuje porphyríny, ktoré spôsobia chemickú reakciu ničiace škodlivé baktérie.
    • Efektívna prevencia a liečba akné.
    • Zlepšuje stav jaziev.

    Zelené svetlo (vlnová dĺžka 525 nm)

    • Redukuje epidermálne pigmentové („starecké“) škvrny.
    • Redukuje drobné vrásky a vyživuje pokožku.
    • Podporuje rast vlasov.

    Žlté svetlo (vlnová dĺžka 590 nm)

    • Zlepšuje bunkový metabolizmus.
    • Podporuje lymfatickú činnosť, vďaka čomu sa zlepšujú detoxikačné vlastnosti organizmu.
    • Znižuje začervenanie pokožky.

    Akú formu LED zariadenia zvoliť

    Na kozmetické účely sa najčastejšie volí LED maska. Pokiaľ chcete riešiť problémy s bolesťou či podporiť regeneráciu, zvoľte LED lampu pre menšie plochy alebo LED panely pre väčšiu plochu tela. Napríklad pri bolestiach chrbta pre vás bude LED panel najužitočnejší. A nesmieme zabudnúť ani na infračervenú saunu, ktorú si môžete zaobstarať domov alebo navštevovať verejnú.

    Zdieľať
    Poslať

    Páči sa Vám článok?

    Výživa

    (16)

    Spánok

    (57)

    Ortopédia

    (36)

    Masáže

    (8)

    Kúpele

    (7)

    Joga

    (6)

    Fyzioterapia

    (9)

    Fitness

    (15)

    Celostná medicína

    (24)