Čo je suché kefovanie a ako naňho

7 min
31 júla, 2024
Masáž kefou na sucho
Masáž kefou na sucho

Nielen v letných mesiacoch nás môže trápiť vzhľad našej pokožky, najmä v oblasti stehien a zadku. Ani najlepšie plavky bohužiaľ neschovajú celulitídu. Čo keď to má pomerne ľahké a vlastne aj príjemné riešenie? Volá sa suché kefovanie a nestojí vás nič ako poriadna kefa a pár minút vášho času denne!

Čo je suché kefovanie?

Je to procedúra, pri ktorej dochádza k drhnutiu pokožky kefou s prírodnými štetinami bez použitia vody alebo akýchkoľvek iných tekutých či tuhých prípravkov. Cieľom je odstránenie odumretej pokožky, nečistôt a potu. Pokožka je potom hladšia, napnutejšia a lepšie sa regeneruje. Nejedná sa však o žiadnu novinku. Suché kefovanie je ľudstvu známe už od staroveku:

  • Egypťania praktizovali peeling pokožky pomocou prírodných enzýmov z kyslého mlieka a vína, aby bola ich pokožka jemná a vláčna. 
  • Masáž sušenými trávami používali vo starej Číne
  • V starovekom Grécku a Ríme došli až tak ďaleko, že vyvinuli špeciálny nástroj so zahnutou čepeľou z bronzu. Tieto nástroje sa nazývali striglie av oblibe ich mal napr. tiež Aristoteles. Pomocou nich sa zbavovali nečistôt a potu z pokožky pred kúpaním.
  • Podľa ajurvédy sa pred kúpeľom používala kefa s prírodnými štetinami ako ranný rituál na stimuláciu krvného obehu a metabolizmu. Na túto masáž, Garshana („trenie“), najčastejšie slúžili silné plátené alebo hodvábne rukavice.
  • Čínska medicína na suché kefovanie používa sušené vlákna tekvice. Môžu sa používať aj so sezamovým olejom.

Renesancia dry brushing alebo hollywoodska sláva suchého kefovania

Zašlú slávu suchého kefovania obnovil pred tridsiatimi rokmi fínsky dietológ a naturopat Dr. Paavo Airola. Ten vyzdvihoval prednosti tejto praktiky v súvislosti s vylepšením trávenia a revitalizáciou vnútorných orgánov. Odporúčal používať napr. piesok na odlupovanie epidermy. Vďaka jeho propagácii sa k suchému kefovaniu uchyľujú aj mnohé hollywoodske hviezdy ako napr. Gwyneth Paltrow alebo Tracee Ellis Ross. V súčasnej dobe je navyše suché kefovanie hitom TikToku, kde majú videá sa s touto témou milióny zhliadnutí. 

Hlavné prínosy kefovania na sucho

Prínosy suchého kefovania
  • Skutočne funguje! Efekt pocítite už po prvej skúsenosti so suchým kefovaním.
  • Časovo nenáročné. Stačí päť minút denne, aby sa dostavil viditeľný efekt už po pár dňoch. Navyše suché kefovanie môžete vykonávať v pokoji a pohodlí domova. 
  • Podporuje funkciu lymfatického systému. Suché kefovanie stimuluje činnosť lymfatického systému podobne ako lymfodrenáž. Vďaka masáži tak v organizme prirodzene dochádza k detoxikácii a čisteniu krvi a odstraňovaniu toxínov. To všetko má pozitívny vplyv aj na funkciu imunitného systému. Na masírovanie slúžia hlavne miesta v okolí stehien, zadku a pod prsiami, kde často dochádza k stagnácii lymfy. Pokiaľ je činnosť lymfatického systému narušená, dostaví sa celý rad zdravotných problémov. Napr. únava, priberanie na váhe, väčšinou spôsobené zadržiavaním vody, časté sú tiež tráviace problémy. Vyskytovať sa môžu aj bolesti hlavy a kĺbov.
  • Redukuje celulitídu. Ktorá žena sa hlavne v letných mesiacoch netrápi kvôli celulitíde? Suchou masážou sa darí obnovovať a opravovať pokožku, ktorá je potom pevnejšia a pružnejšia, vďaka čomu je celulitída menej viditeľná. 
  • Pôsobí ako prirodzený peeling pokožky. Pomocou tohto suchého peelingu sa epidermis zbavuje odumretých buniek, obnovujú sa nové a pokožka tak zostáva hladká a jemná. 
  • Zlepšuje prekrvenie pokožky. Suché kefovanie má pozitívny vplyv na funkciu ciev, krvný obeh je tak rýchlejší. To pomáha aj na opuchy lýtok a členkov najmä v horúcich letných mesiacoch. Tiež dochádza k prevencii kŕčových žíl. 
  • Znižuje viditeľnosť strií. Suché kefovanie zvyšuje produkciu kolagénu a elastínu, to nielenže pomáha na vzhľad strií, ale hlavne to bráni výskytu nových. 
  • Pomáha na relaxáciu svalov. Obzvlášť po náročnom fyzickom tréningu so suchým kefovaním uvoľňujú svaly a predchádza sa ich bolestiam. 
  • Napomáha vstrebávaniu látok obsiahnutých v koncentrovaných sérach a krémoch.
  • Prináša psychickú úľavu. Hoci by vás to možno nenapadlo, suché kefovanie pomáha aj na zníženie psychického napätia a upokojenie nervového systému. 

Čo je najlepšie pre masáž kefou?

Radšej sa vyhnite kefe so syntetickými štetinami, sú síce lacnejšie, ale hrozí u nich podráždenie pokožky. Odporúčajú sa prírodné varianty. Pokiaľ máte citlivú pokožku, tak sa pre vás hodí kefy s kokosovými štetinami, ktoré sú jemnejšie ako ostatné varianty. Mäkké a tuhé štetiny z konských vlasov sú vhodné pre masáže pŕs, krku, dekoltu a tváre, zatiaľ čo štetiny z agáve sa môžu používať na celé telo. Vhodná je tiež kefa s dlhou rukoväťou, vďaka ktorej sa dostanete na celú plochu chrbta a uľahčuje aj kefovanie spodnej a zadnej strany nôh. 

Ako na suché kefovanie?

V prvých dňoch a týždňoch skúste na kefku veľmi netlačiť, aby si pokožka mohla postupne zvykať. Časom sa potom nemusíte báť pritlačiť silnejšie a zvýšiť tak efekt suchého kefovania. Radšej ho praktizujte pred kúpeľom či sprchou ako po ňom. Najskôr začnite pomalým uvoľnením lymfatických uzlín. Na internete môžete nájsť rôzne inštruktážne videá, ako správne postupovať. Po otvorení uzlín prichádza na rad samotný proces suchého kefovania. 

Ako používať suchú kefu?

Uchopte kefu tak, aby sa vám pohodlne držal. Pri masáži celého tela je najlepšie začať od chodidiel, postupovať cez lýtka, stehná, brucho a paže až k hlave. Na bruchu a kĺboch ​​robte kruhové pohyby v smere hodinových ručičiek. Ideálne masírujte každú časť tela zvlášť po nejakú dobu. Začnite na dvoch či troch minútach, postupne zvýšte na päť. Celá procedúra by mala trvať približne 15 minút. 

Toto je asi najužívanejší spôsob, ale existujú aj iné varianty, ako pri suchom kefovaní postupovať. Niektorí odborníci odporúčajú začať na rukách alebo nohách a postupovať jemnými krúživými pohybmi smerom nahor k lymfatickým uzlinám. U brucha sa presúvajte smerom dole k trieslam. 

Na záver si potom môžete dopriať sprchu či kúpeľ za použitia jemných sprchových gélov a potom sa namazať hydratačným olejom alebo telovým mliekom. Pre zvýšenie efektu si môžete masáž suchou kefou naplánovať pred cvičením alebo návštevou sauny. 

Mali by ste tiež počítať s tým, že po prvých masážach môžete pociťovať svrbenie a mravčenie pokožky. Pokožka tiež môže byť mierne začervenaná. Všetko to je však len ukážka toho, že sa vám podarilo rozprúdiť krvný obeh v tele. Častejším praktizovaním masáže tieto príznaky ustanú.

Starostlivosť o kefu

Po suchom kefovaní zostávajú medzi štetinami zvyšky odumretej kože, preto nezabúdajte na hygienu. Po každom použití by ste mali kefu vyčistiť prírodnou dezinfekciou, poriadne ju opláchnuť a nechať ju vyschnúť vo vodorovnej polohe. Najneskôr raz za pol roka by ste ho mali vymeniť za nový. 

Ako na suché kefovanie

Ako kefovať nohy?

Postupuje sa odspodu hore, začína sa teda práve nohami: 

  • Nohy: Kefujte najskôr pod chodidlami a to dlhými, rovnými a jemnými ťahmi. To isté potom zopakujte na priehlavkoch. 
  • Lýtka: Ťahajte kefou smerom hore k srdcu, na prednej aj zadnej strane. 
  • Stehná: Kritická oblasť z pohľadu celulitídy, pre jej menšiu viditeľnosť kefujte krúživými pohybmi smerom nahor na prednej aj zadnej strane stehien. 
  • Zadok a boky: Opäť kefujte smerom hore k srdcu na prednej aj zadnej strane. Nezabudnite na prednej strane ukončovať ťahy u lymfatických uzlín v trieslach. 
  • Ruky a paže: Od dlaní a chrbta rúk smerujte ťahy smerom nahor až k ramenám. 
  • Brucho: Kefujte dvoma spôsobmi. Najskôr jednoduchým pohybom nahor, čím stimulujete lymfu, a potom polkruhovými pohybmi v smere hodinových ručičiek v hornej a dolnej časti brucha. Tento pohyb uľavuje od nadúvania a zlepšuje trávenie. 
  • Dolná časť chrbta: S kefou ťahajte smerom hore aj do strán. 
  • Krk: Kefu smerujte od dolnej časti krku smerom k ramenám. 

Vynechajte citlivé oblasti pŕs a tváre. Masáž tváre by mala byť oveľa jemnejšia a mali by ste na ňu mať špeciálnu kefku, odlišnú od toho na zvyšok tela. Pri kefovanie môžete používať aj olej, ktorý nastriekate na štetiny kefy. Pre oblasti tváre, krku a dekoltu sa odporúča kombinácia ružového a kadidlového oleja

Ako používať kefu na celulitídu?

Hoci by vás to mohlo k tomu zvádzať, na kefu príliš netlačte. Pokožka by mala byť po kefovaní ružovkastá, rozhodne nie odretá. Zamerajte sa na problémové partie, čo je vonkajšia strana stehien, boky a zadok. Vyhnite sa vnútornej strane nôh. Pre viditeľný účinok by ste mali vykonávať kefovanie aspoň dvakrát denne minimálne päť minút. Po dokončení masáže namažte tieto partie špeciálnym formujúcim prípravkom, aby ste zvýšili efekt kefovania. Na dosiahnutie vytúženého vzhľadu vašich stehien odporúčame doplniť kefovanie zdravým jedálničkom a pravidelným pohybom.  

Kedy suché kefovanie radšej vynechať?

Masáž suchou kefou nepraktizujte v miestach, kde máte akné, nezahojené rany, vyčnievajúce znamienka, rôzne bakteriálne či plesňové ochorenia kože či kŕčové žily. Nie je tiež vhodné na pokožku spálenú slnkom. A úplne by sa jej mali vyhnúť všetci, ktorí majú lupienku alebo atopickú kožu.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)