Nyktúria alebo Nočné močenie: Ako spať bez chodenia na záchod

5 min
31 augusta, 2024
Čo spôsobuje časté nočné močenie?
Čo spôsobuje časté nočné močenie?

Tento zdravotný problém sa týka až polovice ľudí nad 50 rokov, ale trápi aj mladšie ročníky. Časté nočné chodenie na záchod môže byť veľmi nepríjemné, pretože narúša spánok a neumožňuje kvalitný a dostatočný odpočinok. Prečo musíme niekoľkokrát za noc vstávať na záchod? A existuje nejaká účinná liečba?

Čo spôsobuje časté nočné močenie?

Čo znamená, keď sa mi chce často na záchod? Príčin častého nočného močenia je celý rad. Veľký vplyv má zdravotný stav a životný štýl. Čo konkrétne môže spôsobovať časté močenie:

  • Nadmerná konzumácia vody, kofeínových nápojov či alkoholu. 
  • Užívanie niektorých liekov. 
  • Infekcia močového mechúra. 
  • Zväčšenie prostaty. 
  • Cukrovka, pri ktorej dochádza k vyššej tvorbe moču.
  • Tehotenstvo. 
  • Úzkosti a psychický stres.
  • Nádor v oblasti močových cest a prostaty. 
  • Zápal obličiek. 
  • Opuchy dolných končatín. 
  • Neurologické ochorenie ako napr. roztrúsená skleróza. 
  • Hyperaktívny močový mechúr.
  • Nočná polyúria, čo znamená, že tvorba moču nie je počas spánku znížená. 
  • Znížená kapacita močového mechúra.

Časté nočné močenie u žien

Nočné močenie u žien je častejšie ako u mužov. Ženy sú náchylnejšie na infekcie močových ciest, ktoré bývajú príčinou častého močenia. To je navyše sprevádzané pálením a bolesťou. Ďalším typicky ženským problémom, ktorý môže stáť za nočným močením, je prolaps maternice. Maternica je väzivovo spojená s okolitými orgánmi a pri jej zosune dochádza k deformácii týchto orgánov. Stlačený močový mechúr vyvoláva nutkanie na močenie a inkontinenciu. 

Časté nočné močenie u mužov

U mužov býva najčastejšou príčinou veľkého množstva moču v noci zväčšenie prostaty. Tkanivo zväčšenej prostaty pôsobí tlak na močovú trubicu, čím komplikuje vyprázdňovanie. Moč môže odtekať len čiastočne, takže nedochádza k úplnému vymočeniu, v dôsledku čoho sa nútenie na záchod ozve za chvíľu znova. Vážnejšou príčinou zväčšenej prostaty je potom rakovina prostaty. 

Ako zistiť, prečo chodím v noci na záchod?

Konkrétnu príčinu častého močenia najlepšie zistí odborník, či už sa jedná o urológa, gynekológa alebo neurológa. Niektoré príčiny tohto problému môžu byť natoľko závažné, že vám nielen znepríjemňujú nočný spánok, ale dokonca vás môžu aj ohrozovať na živote. Preto časté nočné močenie rozhodne nepodceňujte, neberte ho ako nutnú komplikáciu spojenú so starobou a navštívte lekára. 

Čo robiť, keď chodím často v noci na záchod

Časté nočné močenie u žien a mužov

Najskôr môžete začať tým, že obmedzíte príjem tekutín vo večerných hodinách. Tiež je dobré dbať na správnu spánkovú hygienu: chodiť spať a vstávať v približne rovnakom čase, mať vyvetranú a zatemnenú miestnosť na spanie, kvalitný matrac a anatomický vankúš. A určite zapojte do svojich každodenných činností aj pravidelný pohyb. Nezabúdajte ani na odpočinok, ideálne si počas dňa aspoň na chvíľu ľahnite a majte nohy vo zvýšenej polohe. 

A keď ani tieto drobné zmeny nepomáhajú, je na čase navštíviť lekára a riešiť príčinu aj dôsledky.  

Ako obmedziť nočné močenie

Chcete vedieť, ako nechodiť v noci často na záchod? V spolupráci s lekárom môže dôjsť k výraznému zlepšeniu, ak podstúpite tieto kroky:

Zmena pitného režimu

Odborníci odporúčajú obmedzenie príjmu tekutín posledné dve hodiny pred spaním. Toto obmedzenie by ste mali kompenzovať počas dňa, pretože telo potrebuje dostatočný príjem tekutín. V prípade problémov s častým nočným močením by ste sa mali vyhnúť močopudným nápojom s obsahom alkoholu a kofeínu. Pokiaľ sa nedokážete zaobísť bez kávy, dajte si ju počas dopoludnia. Alebo skúste bezkofeínové náhrady zo špaldy či jačmeňa.

Úprava životného štýlu

Pozitívny vplyv má zníženie hmotnosti, obmedzenie fajčenia aj zvýšenie pohybu. V jedálničku by ste sa mali vyhnúť pálivým jedlám a umelým sladidlám. 

Tréning močového mechúra

Jedným zo spôsobov, ako obmedziť nočné močenie, je posilnenie močového mechúra a cielené predlžovanie intervalov medzi močením. Často totiž robíme tú chybu, že chodíme na záchod „preventívne“, napr. pred nejakou cestou, pred spaním, pred skúškami, a to aj keď vyložene nepotrebujeme. Močový mechúr potom môže po čase vysielať signály na močenie skôr, ako je plný. Pretože sme ho „naučili“ vyprázdňovať sa častejšie.

Pri tréningu močového mechúra si vedieme tzv. mikčný denník, do ktorého zapisujeme po jednotlivých dňoch: 

  • Celkový príjem tekutín za daný deň. 
  • Časovú os príjmu tekutín a návštevy toalety, teda kedy ste niečo pili a kedy ste navštívili toaletu. 
  • Množstvo prijímaných tekutín, napr. šálka kávy cca 100 ml a pod.  
  • Objem moču, ktorý zistíte pomocou odmerky. 
  • Nutkanie na močenie a jeho intenzitu.
  • Nežiaduce únik moču a jeho intenzitu.
  • Pri akej činnosti došlo k úniku moču.

Na základe týchto informácií, väčšinou sa zbierajú po dobu troch dní, môže lekár stanoviť schéma močenia. Tréning močového mechúra potom prebieha pomocou tejto schémy a dochádza k zvýšeniu jeho kapacity. 

Posilňovanie svalov panvového dna

Tréning močového mechúra

Svaly panvového dna zaisťujú oporu črevám a močovému mechúru. Vekom alebo chorobou dochádza k ich oslabeniu, čo má za následok inkontinenciu. Okrem veku je častou príčinou oslabenia svalov panvového dna u žien tehotenstva a pôrod, u mužov operácia prostaty. 

Ideálna je konzultácia a nácvik s odborníkom, aby ste mali istotu, že cviky vykonávate správne. A cvičte vždy s prázdnym močovým mechúrom. Na posilnenie panvového dna slúži napr. Kegelove cviky, ktoré sú účinné pre ženy aj pre mužov a ktorých precvičovanie nie je fyzicky ani psychicky náročné. Základná ukážka cvičenia:

Posilnenie prednej steny panvového dna – môžete ležať, stáť alebo sedieť. Snažte sa stiahnuť svaly panvového dna tak, ako by ste chceli zadržať moč, a povoľte. Niekoľkokrát opakujte. Posilnenie zadnej strany panvového dna – Opäť postojačky, posediačky alebo poležiačky striedavo uvoľňujte a sťahujte svaly konečníka, ako by ste chceli zadržať stolicu. Niekoľkokrát opakujte.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)