Večná otázka: Je lepší tvrdý, alebo mäkký matrac?

6 min
28 októbra, 2020
Staviame pred vás večnú otázku – je lepší tvrdý alebo mäkký matrac?
Staviame pred vás večnú otázku – je lepší tvrdý alebo mäkký matrac?

V poslednej dobe sa záujemcovia o nové matrace veľa pýtajú na ich správnu tvrdosť. Pri určovaní tvrdosti matraca je zásadné vychádzať zo svojej telesnej hmotnosti. Používateľovi s nižšou váhou môže vyhovovať mäkší matrac, lepšie prispôsobiteľný tvaru tela. Zástupca vyššej váhy však potrebuje na vyrovnanie dennej záťaže oveľa pevnejší nočný podklad.

Trik fyzioterapeutov na posúdenie tvrdosti matraca

Pri skúšaní tvrdosti matraca využite osvedčenú radu fyzioterapeutov. Ak v ľahu na chrbte v krížovej oblasti jednoducho vsuniete ruku medzi telo a matrac, je pre vás matrac príliš tvrdý. Ak ruku pod telo nedostanete, podklad je nadmerne mäkký. Zlatý stred sa dá považovať za ideál, ostatne, stredne tvrdé matrace odporúčajú fyzioterapeuti najčastejšie.

Pridáva sa aj výrobca českých matracov Milan Obid: „Nadmerne tvrdý matrac nekopíruje tvary tela. Dôsledkom je nevyhovujúca poloha chrbtice a bolesti chrbta. Naopak, príliš mäkký matrac neposkytuje telu oporu – robí takzvanú kolísku, čím opäť trpí chrbtica, ale aj psychika, sústredenie, imunita…“

pre malé dieťa je lepší mäkký matrac, prírodný matrac podporí dobré prostredie pre spánok
Aj vaše dieťa môže dobre spať na prírodnom matraci

Pri prechode na tvrdší matrac vydržte – bude lepšie!

Najtvrdšie matrace potrebujú muži aj ženy s vyššou a vysokou telesnou hmotnosťou. Len taký matrac poskytne potrebnú oporu preťaženému chrbtu a kĺbom. Ktorými sa inšpirovať? Stavte na populárny matrac Horse Active s konskými vlasmi či matrac XXL s nosnosťou 150 kg, spevnený kokosom a studenou penou. Vďaka tomu matrac dokonale odvádza vlhkosť a reguluje teplotu.

Potrebu vyššej tvrdosti tiež napĺňa pružinový matrac Ergonomy (s výbornými nezávislými recenziami) alebo taštičkový matrac Spring Horse Lux. Oba majú nosnosť 130 kg. „Výmena mäkkého matraca za tvrdší sa väčšinou nezaobíde bez prechodných bolestí chrbta, ale to treba vydržať a potom už len ťažiť z jeho predností,“ uvádza lekárka Dana Maňasková, zástankyňa tvrdých matracov, na webe Medicinman.cz. A ako tvrdú posteľ všeobecne hľadať?

Zdraviu prospešné matrace z prírodných materiálov

Ak vás na extra tvrdom matraci niečo odrádza, zamerajte sa na stredne tvrdé matrace – latexové, penové, sendvičové, z pamäťovej peny, pružinové, taštičkové aj BIO ručne šité. Všetky výborne podopierajú chrbticu a môžu obsahovať aj kokosové vlákna alebo konské vlasy, materiály vhodné pre alergikov a ľudí s nadmernou potivosťou.

Napríklad pani Renáte pomohol od bolestí chrbta v krížoch latexový matrac odporúčaný fyzioterapeutom. Zásluhou vysokého podielu prírodného kaučuku sa ľahko prispôsobuje telu a má vynikajúce ortopedické vlastnosti. „Najlepší je v tomto prípade sedemzónový latexový matrac, ktorého štvrtá zóna účinne spevňuje boky a strednú časť tela, a to aj pri väčšom zaťažení,“ vysvetlil odborník. (Náš tip: matrac LATEX 7 EXCLUSIVE).

Doprajte si cenovo výhodné matrace s voľbou tuhosti

Partneri majú málokedy rovnakú výšku a hmotnosť. Našťastie možno lôžko prispôsobiť voľbou matracov s dvoma tuhosťami, uvádzaných na trh v cenovej akcii 1 + 1 zdarma. Každý užívateľ si jednoducho vyberie tú lepšiu stranu matraca pre seba (napríklad mäkší pri bolestiach kĺbov). Navyše časom mierne zmäkne každý matrac, takže je dobré mať v zálohe vyšší stupeň tuhosti, dostupný jednoduchým otočením.

Nenechajte sa zmiasť označením „partnerské matrace“ – v tejto akcii si výhodne zadovážite dva matrace rovnakých alebo aj rôznych rozmerov s akýmkoľvek využitím, napríklad pre súrodencov, matku a dcéru… Uvedená cena platí vždy pre dva kusy matracov a začína už na sto šesťdesiatich eurách. Matrac si môžete nechať vyrobiť aj na mieru, stačí v detaile matraca 1a1 zadarmo uviesť atypický rozmer. Výrobca pripočíta len spotrebu surovín, nič navyše.

ZHRNUTIE: Vyberajte matrace pre celú rodinu zo 7 stupňov tvrdosti:
1 Najmäkšie matrace pre najmenších užívateľov deti.


2 Veľmi mäkké matrace pre nízke váhové kategórie a na príležitostné prespanie.


3 Mäkšie matrace pre staršiu generáciu, pri ťažkostiach s kĺbmi, pre spánok na boku.


4 Stredne tvrdé matrace pre najširšiu skupinu užívateľov.


5 Tvrdšie matrace všeobecne pre mladších ľudí a mužov.


6 Tvrdé matrace pre vyznávačov tvrdého, pevného lôžka.

7 Extra tvrdé matrace pre vyššie váhové kategórie.


Údaj o tvrdosti nájdete v koliesku pod obrázkom už v prehľade matracov: 2 tuhosti, mäkká, stredná či tvrdá. Takmer univerzálny a cenovo prívetivý je matrac 1 + 1 Memory Comfort. Užívatelia u neho oceňujú výhodu voľby tvrdosti (stupeň 4 a 5). Tento typ matraca si operatívne otočíte z viac vyhovujúcej strany. A pre záujemcov o ešte tvrdší matrac je tu model XXL so stupňami 6 a 7. Tvrdé matrace bodujú takisto svoju dlhšou životnosťou. Aj tak vymeňte matrace všetkým členom domácnosti zhruba po 10 rokoch.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)