Ak ste o nich ešte nepočuli, tak spozornite. Antioxidanty sú skutočne malý veľký zázrak. Malé svojou veľkosťou, veľké svojím rozsahom. Sú to ochrancovia pred toxínmi a škodlivými látkami. Sú to pomocníci v boji s chorobami. A ešte vie omladzovať!
Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty patria do triedy molekúl, ktoré sú schopné inhibovať oxidáciu inej molekuly. Znie vám to nezrozumiteľne? Nebojte sa, na nasledujúcich riadkoch si všetko vysvetlíme.
Naše telá sú dnes a denne vystavené pôsobeniu oxidantov alebo voľných radikálov. Voľné radikály prirodzene vznikajú v tele vplyvom starnutia, pri metabolických a imunitných procesoch a pri spracovávaní rôznych škodlivín. Ich množstvo sa ale môže navyšovať, pokiaľ sa pohybujete v znečistenom prostredí, fajčíte, užívate niektoré lieky, či sa zle stravujete.
Nebezpečenstvo v podobe oxidačného stresu
Čím voľné radikály vlastne škodia? Sú to nestabilné molekuly, ktorým chýba jeden elektrón, ten sa snaží nájsť a naviazať na zdravú bunku. Tým ju ale poškodí a zničí. Nemusia byť však iba škodlivé, napríklad sú využívané imunitným systémom na zabíjanie baktérií. Problém nastáva vtedy, keď počet voľných radikálov prekročí počet antioxidantov, čím vzniká nerovnováha, inak aj oxidačný stres. Pri veľkom množstve oxidantov v tele dochádza k poškodeniu buniek, predčasnému starnutiu, a navyše môžu vyvolať niektoré z civilizačných ochorení, ako sú cukrovka, srdcové choroby či rakovina.
A teraz prichádzajú na rad antioxidanty. Majú totiž jeden elektrón navyše, ten poskytnú voľným radikálom, vďaka čomu ich neutralizujú. Dokážu tak ochrániť bunky v tele pred poškodením, niektoré z nich dokonca vedia poškodené bunky opraviť alebo posilniť ich prirodzenú obranyschopnosť. Preto je lepšie ich medzi sebou kombinovať, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok pre vaše telo.
Aké sú najznámejšie antioxidanty?
- Vitamín A
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Selén
- Koenzým Q10
- Alfa-lipoová kyselina
- Bioflavonoidy (resveratrol, katechín)
Kde ich nájdeme: antioxidanty v potravinách
Naše telo antioxidanty produkuje iba v obmedzenom množstve, preto by sme ich mali dopĺňať vhodnou stravou. Z ovocia sú bohaté na antioxidanty predovšetkým:
- Čerešne
- Červené hrozno
- Jablká
- Slivky
- Granátové jablká
- Lesné plody
Zo zeleniny to potom sú:
- Artičoky
- Paradajky
- Mrkva
- Brokolica
- Cesnak
Do jedálnička by ste mali tiež zapojiť bylinky: rozmarín, mätu, oregano a kôpor. Rastlinné oleje, najmä panenský olivový olej, ďalej celozrnné výrobky, orechy, strukoviny, huby, goji, kakaové plody, kávu, čaj a červené víno.
Vyvarujte sa nadmernej konzumácii železa, horčíka, medi a zinku a vyhýbajte sa potravinám s obsahom toxínov a škodlivých látok. Celkovo sa odporúča pestrá strava s dostatočným zastúpením ovocia, zeleniny a vlákniny.
Antioxidanty ale nemusíte hľadať len v potravinách, napr. účinné antioxidanty aloe vera alebo harmanček môžu byť súčasťou matracov, poťahov na matrace alebo vankúšov a vankúšikov s antioxidantmi v bylinkách. Vďaka nim bude spánok pre vaše telo ešte prospešnejší ako obvykle.
Najsilnejšie antioxidanty – omladzujúce, očisťujúce a uzdravujúce
Zoznámte sa s tými najlepšími antioxidantmi, ktoré s naším telom dokážu doslova zázraky. Ak ste ich ešte nezaradili do svojho jedálnička, rýchlo to napravte, ich mocné účinky vás ohromia:
Glutatión
Najsilnejší antioxidant nášho tela. Je to tripeptid, ktorý sa nachádza v každej bunke tela. Zvlášť významne sa tvorí v pečeni. S pribúdajúcim vekom ho naše telo tvorí stále menej, ale prostredníctvom živín, ako je napríklad vysoko kvalitný srvátkový proteín, surové mliečne výrobky, vajcia a mäso v bio kvalite, môžete prispieť k jeho tvorbe.
Hovorí sa mu aj „majster antioxidant“, má totiž jedinečnú schopnosť maximalizovať výkony všetkých ostatných antioxidantov. Chráni naše bunky a mitochondrie pred oxidačným a peroxidačným poškodením. Potrebujeme ho aj na detoxikáciu organizmu, dokáže odstrániť toxíny z našich buniek a poskytuje ochranu pred chemikáliami a látkami znečisťujúcimi životné prostredie. V neposlednom rade napomáha k prevencii chorôb súvisiacich so starnutím.
Kyselina alfa-lipoová
Je jediným antioxidantom, ktorý sa dá ľahko prepraviť do mozgu, vďaka čomu môže pomôcť osobám s mozgovým ochorením ako je napr. Alzheimerova choroba. Navyše napomáha k obnove iným antioxidantom ako sú vitamín C, E a glutatión. Skvele modifikuje génové expresie na zníženie zápalu, je veľmi silným chelátorom ťažkých kovov a zosilňuje citlivosť na inzulín.
Resveratrol
Jeho výskyt bol objavený v hrozne, bobuľovitých plodoch, kakau, a dokonca aj v červenom víne. Ale dajte si pri tom pozor na množstvo. Rozhodne neplatia rovnice, že čím viac vypijete vína, tým viac do seba dostanete antioxidantov. Podľa odborníkov sa pozitívne účinky prejavujú pri konzumácii maximálne 2 dl vína denne u žien a u mužov 2 a 4 dl vína. Jeho zásluhou dochádza k zníženiu krvného tlaku, zmierňujú sa alergické reakcie a posilňuje sa imunitný systém. Dokonca vie odvracať choroby súvisiace so starnutím, preto sa mu hovorí „prameň mladosti“. Využíva sa ako doplnok pri kardiovaskulárnych chorobách, pomáha v prevencii šírenia rakoviny a Alzheimerovej choroby, udržiavaní zdravého srdca a normalizovaní anti-zápalovej reakcie.
Karotenoidy
Najväčší podiel týchto pigmentov so silnými antioxidačnými vlastnosťami sa nachádza v mrkve, tekvici, vodnom melóne, paprikách, pomarančoch, špenáte, vajíčkach alebo kustovnici čínskej alebo goji. Goji sa radí k najlepším superpotravinám, pretože jej užívaním môžete získať potrebné antioxidanty a spomalíte tak procesy starnutia vo svojom tele.
V tejto skupine spomenieme ten najvýznamnejší – Astaxantín, čo je morský karotenoid tvorený riasou Haematococcus pluvialis. Je totiž najsilnejším karotenoidom v pohlcovaní voľných radikálov.
Astaxantín tiež:
- Podporuje imunitné funkcie
- Chráni náš zrak pred šedým zákalom, makulárnou degeneráciou a slepotou
- Ochraňuje mozog pred demenciou a Alzheimerovou chorobou
- Znižuje riziká vzniku rakoviny
- Podporuje zotavenie z poranenia centrálneho nervového systému
- Znižuje zápallivosť v prípade artritídy a astmy
- Zlepšuje hojenie a napomáha v trávení
- Zvyšuje plodnosť
- Znižuje príznaky radu ochorení (syndróm karpálneho tunela, Parkinsonova choroba ai.)
Pycnogenol
A ako posledný spomenieme pycnogenol. Ten sa skladá súčasne z malých aj veľkých molekúl bioflavonoidov, čo mu umožňuje veľkú využiteľnosť organizmom. Malé molekuly sú totiž schopné ľahko prenikať telovými bunkami a tu ich vo vnútri chrániť, zatiaľ čo veľké molekuly zostávajú v krvnom riečisku, kde plnia svoje liečebné funkcie. Pycnogenol je efektívny antialergén, ktorý je schopný znížiť hladinu histamínu, pôsobí ako antioxidant v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a kŕčových žíl. Jeho význam spočíva predovšetkým v tom, ako širokú škálu voľných radikálov dokáže zneškodniť.
Navyše:
- Chráni a regeneruje ďalšie antioxidanty, najmä vitamíny C a E, zlepšuje pružnosť cievnych stien a zabraňuje nadmernému zrážaniu krvi v cievach.
- Významne znižuje riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody.
- Dokonca znižuje aj ukladanie tukov do tukových buniek!
- Pomáha pri výžive mozgových buniek a tým zlepšuje ich funkciu, a to najmä pamäť.
- Podieľa sa na likvidácii buniek pozmenených nádorovým procesom.
- Zvyšuje elasticitu kože a pôsobí tak proti vráskam.
Mohlo by vás zaujímať
Keď sa dá zo sóje urobiť párok, tak bio matrac tiež.
Využitie exotických kokosových orechov...
Pre zdravý chrbát je nevyhnutná pravidelná vyvážená strava s dostatkom vitamínov...
Aké jedlo pred spaním je pre vás...
Prineste si niečo z liečivej sily prírody až k vám domov. Čo napríklad penové matrace...
Hovoríte si, čo tým asi máme na mysli?