Trápi vás bolesti kĺbov, únava alebo opuchy? Môže za tým byť zápal! Nič nepodceňujte a siahnite po kurkumíne. Tento oranžový zázrak si poradí nielen so zápalmi, ale pomôže vám aj s nadúvaním, oslabenou imunitou alebo s vašou pamäťou.
Prečo by ste si mali dať pozor na zápal?
Zápal je prirodzená reakcia tela, ktoré sa bránia vystaveniu nejakému poškodeniu alebo infekcii. Akútny zápal trvá iba počas boja s infekciami či hojenia rany, prejavuje sa začervenaním, opuchom, bolesťou či zvýšenou teplotou. Chronický zápal je obzvlášť nebezpečný v tom, že nemusí mať zjavné príznaky a je dlhodobý. Navyše tiež zvyšuje riziko vzniku rôznych ochorení, od srdcových ochorení, cez cukrovku, rakovinu, po autoimunitné ochorenia a neurodegeneratívne ochorenia (Parkinsonova choroba).
Kurkumín ako prírodný pomocník na zápaly
Kurkumín ako silný protizápalový antioxidant znižuje zápal v tele a zmierňuje príznaky zápalových ochorení. Kurkumín napríklad pôsobí na hladinu enzýmov, transkripčných faktorov a cytokínov, ktoré stoja za vznikom zápalu. Navyše je prírodná a má len vzácne nežiaduce účinky. Kde kurkumín nájdeme a s čím všetkým môže pomôcť?
Čo je kurkumín?
Kurkumín je hlavná účinná látka rastliny kurkumy dlhé, ktorá pochádza z Ázie. Kurkumu neomylne poznáte podľa výraznej žltej až oranžovej farby. Kurkumín sa extrahuje z oddenku kurkumy, ktorý rastie pod zemou, pretože sa tu nachádza v najväčšom množstve.
Pre svoje účinky sa už tisíce rokov používa v tradičnej medicíne, kozmetike aj v kuchyni. Kurkumín je polyfenol, čo znamená, že je veľmi dobre rozpustný v tukoch a olejoch. Polyfenoly sa prirodzene vyskytujú v rastlinách a majú spoločnú jednu veľkú prednosť, a to sú ich antioxidačné vlastnosti.
Na čo všetko je dobrý kurkumín?
Čím je kurkumín taký prospešný nášmu telu a prečo je dobré ho zaradiť do svojho jedálnička či dennej rutiny? Kurkumín má:
- Antioxidačné účinky
Antioxidačné vlastnosti prepožičiavajú kurkumínu schopnosť chrániť bunky pred poškodením a starnutím spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka tomu sa znižuje pravdepodobnosť vzniku chronických ochorení, ako je cukrovka alebo rakovina.
- Protizápalové vlastnosti
Kurkumín vie zachytiť enzýmy, ktorých dôsledkom dochádza k zápalovým a bolestivým stavom. Zmierňuje aj prebiehajúci zápal v tele, čo dokazuje jeho užívanie pacientmi s artritídou a inými zápalovými ochoreniami kĺbov.
- Podporuje prirodzené trávenie

Kurkumín aktivuje činnosť vnútorných orgánov, najmä žalúdka, pečene, obličiek a žlčníka. Stimuluje produkciu žlče a žalúdočných štiav, ktoré sú potrebné pri rozkladaní potravy. Vďaka tomu dochádza k lepšiemu tráveniu potravy a predchádza sa možným zažívacím problémom, ako sú zápchy alebo nadúvanie.
- Chráni mozog
Stále viac štúdií potvrdzuje pozitívny vplyv kurkumínu na činnosť mozgu a kognitívnych funkcií, hlavne pamäť a schopnosť koncentrácie. Užívanie kurkumínu dokáže znížiť riziko vzniku degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Kurkumín má navyše aj antidepresívne účinky.
- Zlepšuje imunitu
Antivírusové a antibakteriálne účinky kurkumínu posilňujú imunitný systém, vďaka čomu ľudské telo lepšie odoláva chorobám. S tým súvisí aj schopnosť kurkumínu podporovať detoxikáciu pečene, ktorá tak lepšie odbúrava škodlivé látky. Aj to má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému. Niektoré výskumy dokonca potvrdzujú, že kurkumín je až päťkrát silnejší ako vitamín E, ktorý sa využíva na podporu imunitného systému.
- Udržuje zdravý pohybový aparát
Kurkumín podporuje zdravie kostí a kĺbov, pôsobí na ich pohyblivosť, pevnosť chrupaviek, kostí a tkanív. Je však dôležité ho užívať vo väčších dávkach, pravidelne a počas niekoľkých týždňov, aby sa jeho efekt na našej pohybovej sústave prejavil.
- Urýchľuje hojenie rán
Hojivé účinky kurkumínu môžu byť využité na vnútorné či vonkajšie užívanie na podporu hojenia drobných rán a poranení. Celkovo má priaznivé účinky na stav pokožky.
Čo je lepšie, kurkuma, alebo kurkumín?
Kurkuma je veľmi prínosná pre ľudský organizmus a obsahuje veľké množstvo látok, ktoré podporujú zdravie nášho tela. Avšak za týmito prínosmi stojí práve kurkumín a na plné využitie jeho prospešných vlastností je dôležité ho užívať v určitých dávkach. V hľuze kurkumy je samotného kurkumínu len okolo 3 %. Je teda oveľa jednoduchšie užívať tento vysoko funkčný antioxidant extrahovaný. Jednou z ďalších výhod je aj to, že v tejto forme poznáme presné množstvo prijímaného kurkumínu.
Ako brať kurkumín?

V prirodzenej podobe má užívanie kurkumínu množstvo nevýhod, ktoré znižujú jeho prospešnosť:
- zle sa vstrebáva do organizmu,
- rýchlo sa rozkladá,
- a rýchlo sa vylučuje.
Aj to má ale svoje riešenia. Pomáha kombinácia kurkumínu s čiernym korením. Piperín, látka extrahovaná z čierneho korenia, výrazne (a to až 20-krát) zvyšuje schopnosť organizmu využiť kurkumín.
Optimálny denný príjem kurkumínu by mal byť 500 až 2000 mg rozdelených do niekoľkých dávok, najlepšie s jedlom. Kurkumín si tak môžete pridávať do jedla alebo zvýšiť jeho využiteľnosť kombináciou korenia a tukov. Ideálna je tzv. zlaté mlieko, kedy zmiešate kurkumu s mliekom a korením.
V doplnkoch stravy je kurkumín upravený tak, aby bola jeho využiteľnosť ešte vyššia. Úpravou na submikrónové častice sa jeho využiteľnosť zvyšuje až 200-krát.
Lipozomálny kurkumín ako vysoko účinný pomocník
Jeho veľkou výhodou je táto ľahká vstrebateľnosť a využiteľnosť. Na rozdiel od bežných kurkumínových preparátov, kurkumín v tejto forme nepotrebuje kombináciu s piperinom, ktorý je vysoko dráždivý pre tráviaci trakt.
Kto nesmie užívať kurkumu, a teda aj kurkumín?
Užívanie kurkumínu sa rozhodne neodporúča:
- ľuďom, ktorí majú problémy so žlčníkom (napr. žlčové kamene). Kurkumín totiž stimuluje produkciu žlče, čo by mohlo problémy ešte zhoršiť.
- ľuďom s poruchami krvácania a užívajúce lieky na riedenie krvi. Kurkumín môže spomaliť zrážanlivosť krvi.
- diabetikom, pretože kurkumín znižuje hladinu cukru v krvi, rovnako ako niektoré lieky, ktoré diabetici užívajú.
- ľuďom s ochorením pečene, čo môže užívanie kurkumínu ešte zhoršiť.
Kurkumín ale môže mať ďalší nežiaduce účinky. Dajte si pozor na to, že užívanie kurkumínu vo väčšom množstve a dlhodobo môže narušiť vstrebávanie železa, ovplyvniť zrážanlivosť krvi a spôsobiť zažívacie ťažkosti (nevoľnosť, hnačka).
Pre mužov je rizikom ovplyvnenia hladiny testosterónu a pohyblivosti spermií.