Stuhnutý chrbát: možné príčiny a čo s nimi

3 min
29 októbra, 2021
Uvolniť napätie je prvá možnosť, ako prebrať stuhnutý chrbát v krížoch alebo stuhnutý chrbát v tehotenstve
Uvolniť napätie je prvá možnosť, ako prebrať stuhnutý chrbát v krížoch alebo stuhnutý chrbát v tehotenstve

Stuhnutý chrbát môže trápiť kohokoľvek. A je jedno, či máte dvadsať alebo päťdesiat. Príčin existuje celý rad a niekedy môžu ukazovať na vážny problém. Ako rozoznať, akého pôvodu je práve vaša bolesť, a čo s ňou robiť, vám napovie nasledujúci článok.

Ako vyzerá stuhnutosť?

Za stuhnutosť chrbta označujeme stav, kedy máme pocit straty pružnosti. Akoby naša chrbtica zdrevenela a zrazu ide každý pohyb ťažko a možno aj bolí. Niekto sa ohne a zle narovnáva, niekomu stuhnutosť nedovolí dostať sa do polohy, ktorú inokedy zvládol bez problémov.

V čom väzí problém so stuhnutým chrbtom?

Ak vás trápi stuhnutý chrbát, pokúste sa nájsť odpovede na niekoľko základných otázok. Určite zapátrajte v pamäti, od kedy zrejme stuhnutosťou chrbtice trpíte a či nemôže mať spojitosť s nejakou udalosťou vo vašom živote. Chrbát totiž môže bolieť nielen po úraze či zo zlého držania tela, ale tiež sa naň môžu prenášať choroby vnútorných orgánov. Nie je tiež výnimkou, že bolesť chrbta máva na svedomí nadmerný stres či neustále napätie. Zároveň by ste mali sledovať, čo ju dokáže zmierniť a čo naopak zhoršiť. Na základe týchto poznatkov potom vy alebo aj lekár môžete získať viac indícií, ktoré povedú k určeniu možnej diagnózy.

Stuhnutý chrbát – spondylartitída postihuje chrbticu a kostru hrudníka

Pozor na zápalové ochorenia

Dôležité je tiež rozpoznať, v akej fáze dňa sa váš problém ozýva najčastejšie. Zbystriť by ste mali v prípade, že dlhodobo pociťujete stuhnutosť chrbta predovšetkým ráno, a teda aj v kľudovom stave. Ak vám odpočinok neprináša úľavu, skôr opak, môže byť na vine spondylartitída. Ide o zápalové reumatické ochorenie, ktoré postihuje chrbticu a kostru hrudníka. Spondylartitíd existuje niekoľko druhov. Patrí sem napríklad ankylozujúca spondylitída známa ako Bechterevova choroba či psoriatická (lupienková) artritída.

Na stuhnutý chrbát – cviky zaberú v každom prípade

Zákerná Bechterevova choroba

Prvé príznaky Bechterevovej choroby sa objavujú už medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života. Pretože ale choroba postupuje veľmi pozvoľna, dlho sa ju nedarí identifikovať. Najčastejšie chorý pociťuje stuhnutý chrbát v kríži a v bedrovej oblasti, pričom najväčšie problémy zažíva v pokoji. Ranná stuhnutosť je pre túto chorobu typická, úľavu prináša cvičenie.

Práve pravidelné denné cvičenie špeciálnych cvikov je tiež jedným z účinných prostriedkov v boji proti tejto chorobe. Ak sa totiž nijako nerieši, môže prerásť až do zrastu stavcov, kedy medzistavcové platničky úplne vymiznú. Nevyhnutná je aj kúpeľná liečba či fyzioterapia.

Ako na stuhnutý chrbát

Pokiaľ netrpíte žiadnou vážnou reumatickou chorobou, potom za vašou stuhnutosťou chrbta môže dosť dobre stáť jednoducho len dlhé zotrvávanie v rovnakej pozícii. Ak sedíte celý pracovný čas pri počítači a nenatiahnete sa, zasadzujete svojej chrbtici obrovskú ranu. Nemusí to byť ale nutne len práca pri počítači. Nech už robíte čokoľvek, spomeňte si na svoj chrbát a uvedomte si, v akom stave práve sú. Necítite nikde napätie? Stiahnutie? Sústreďte sa na svoje pocity a skúste chrbtové svaly vedome uvoľniť. Aj táto malá zmena vo vašom dennom rytme dokáže spôsobiť zázraky.

Podchyťte problém zo všetkých strán

Nech už má stuhnutosť vášho chrbta akýkoľvek pôvod, oplatí sa urobiť komplexné opatrenia na ich lepšiu kondíciu. V prvom rade je to samozrejme pravidelné cvičenie upravené na mieru vašej diagnózy. Veľmi tiež záleží na denných návykoch, či už sa jedná o správny sed pri počítači alebo nácvik zdraviu prospešnej chôdze. Viac vám môže napovedať náš článok Účinná prevencia bolesti chrbta alebo 5 tipov pre zdravý chrbát.

Záverom

Správna diagnóza je základ. Pokiaľ vás dlhodobo trápi stuhnutý chrbát, určite tento problém nepodceňujte a navštívte lekára. Rozhodne ale môžete začať sami zaradením viac pohybu do vášho života. Aj obyčajné pretiahnutie po každej polhodine práce na počítači môže zabrániť vzniku dlhotrvajúcich problémov. Preto pri akejkoľvek činnosti na seba nezabúdajte a počúvajte svoje telo.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)