Nespavosť po covide – častejší problém, než si myslíte!

4 min
22 januára, 2022
Nespavosť po covide je pomerne častým problémom po jeho prekonaní
Nespavosť po covide je pomerne častým problémom po jeho prekonaní

Poruchy spánku po prekonaní covidu sú prekvapivo pomerne častým problémom. A to aj u tých, ktorí mali priebeh choroby takmer bez príznakov. Ak teda aj vás trápi nespavosť po covide, nie ste v tom sami.

„Hodiny a hodiny sa na posteli prevaľujem, a aj keď cítim obrovskú únavu, nemôžem zaspať,“ opisuje tridsaťdvaročný Radek. A to je novinka. Zatiaľ čo sa o chorobe hovorí, že mladí ľudia majú pomerne ľahký priebeh, týkajú sa následky po prekonaní prekvapivo všetkých vekových kategórií.

Podľa štúdie skúmajúcej vplyv prekonaného covidu na psychické zdravie, publikovanej v apríli 2021 v prestížnom medicínskom časopise The Lancet, sa nespavosť týka asi 5% pacientov. Zdá sa, že nákaza má vplyv na nervový systém človeka.

Postcovidový syndróm: nespavosť, úzkosť, depresia

Hovoríme o tzv. postcovidovom syndróme, ktorého najčastejšími príznakmi sú práve nespavosť, úzkosti či depresia. Často ale tieto úzkosti a depresie vyplývajú z nedostatku spánku as tým súvisiacim psychickým stresom.

Problém je, že čokoľvek, čo sa týka covidu, je pomerne nové a stále dostatočne nepreskúmané. Vedci a lekári zhromažďujú materiály a až postupne vyvodzujú dôsledky a hľadajú príčiny. A tak aj samotná nespavosť ako následok prekonania covidu je pre nich zatiaľ záhadou. Všetko, čo doteraz majú, sú iba dohady a predpoklady.

Čo spôsobuje nespavosť?

Jedným z možných vysvetlení môže byť stres. Stres sa všeobecne veľmi negatívne podpisuje na kvalite spánku. Dlhodobý stres potom môže zapríčiniť práve nespavosť. Pandémia covidu bola od začiatku veľmi stresujúca. Objavenie sa neznámej choroby, ktorá sa veľmi rýchlo šírila celým svetom a na ktorú umierali veľké počty ľudí. Do toho rúška, obmedzenie osobných kontaktov, zatvorené školy, úrady aj obchody. Desivé správy z médií. Všadeprítomný strach. Strach o život, strach zo všetkých tých zmien, strach, že už nikdy nič nebude rovnaké.

Táto situácia bola a je pre mnohých ľudí veľmi stresujúca. Nehovoriac o tom, keď im pozitívny test ukázal, že ani im sa táto nevyspytateľná choroba nevyhla.

Stres a strach z covidu narúšajú spánok

Kedy to skončí?

Nedostatok spánku sa odráža na našej nálade a celkovej spokojnosti, človek cíti neustálu únavu a je podráždený. Pokiaľ ale nespavosť pretrváva dlhšiu dobu, únava a podráždenie môžu prerásť až v úzkosť a depresiu. To všetko horšie znášajú mladí ľudia, ktorí sú zvyknutí na určitý životný štýl a majú problém s jeho zmenou. Očakáva sa od nich výkonnosť a produktivita, je pre nich teda náročnejšie sa s problémami psychicky  vyrovnať.

Dobrá správa je, že podľa doterajšieho sledovania sa u väčšiny pacientov tieto negatívne dôsledky prekonania covidu postupne vytrácajú. Lekári uvádzajú, že ako pľúcne, tak neurologické následky choroby ustúpia do jedného roka. Dovtedy sú schopní potlačiť niektoré prejavy postcovidového syndrómu a uľaviť tak svojim pacientom. Preto je nevyhnutné, aby ste pri akýchkoľvek problémoch navštívili svojho lekára. Len tak vám môže pomôcť, aby ste sa zbytočne netrápili.

Odborníci na spánok

V Brne fungujúce spánkové laboratórium Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice sa po novom zaoberá aj týmto fenoménom. Z ich dlhodobých skúseností je nespavosť ako taká spôsobená u zhruba 80 percent prípadov psychickými ťažkosťami. Súhlasia teda s tým, že existencia pandémie covidu a strach z nej sa výrazne podieľali na náraste spánkových porúch.

„Zatiaľ len teoreticky môžeme predpokladať, ako sa autoimunitné či zápalové procesy vyvolané priamo vírusom SARS-CoV-2 podieľajú na insomnii,“ hovorí lekár Zdeněk Kundrata zo spánkového laboratória. Ohľadom nespavosti tak existuje niekoľko teórií. Zároveň sa ale lekári snažia prísť na to, či sa aj postcovidová nespavosť dá liečiť bežnými metódami. V praxi sa v liečbe najčastejšie používa psychoterapia.

Prečo je dostatočný spánok pre nás taký dôležitý?

Počas spánku v našom mozgu prebieha niečo ako generálne upratovanie. Dochádza tak k prerezávaniu zhruba tretiny synapsií, ktoré sme si počas dňa vytvorili. Je to dôležité preto, aby mohol mozog ďalší deň správne fungovať. Pokiaľ k tomuto „upratovaniu“ nedôjde, stretáva sa človek s výkyvmi nálad i úzkosťami.

Ako na lepší spánok nielen pri pandémii covidu

Spánkový režim je dôležitý nielen pre deti
  • Spánkový režim. Väčšina rodičov vie, že deťom veľmi prospieva, keď chodia spať a učia sa vstávať približne v rovnakom čase. Sami ale na toto pravidlo často zabúdajú, pritom je veľmi užitočné aj pre dospelých. Platí, že veľké výkyvy medzi všednými dňami a víkendom sú horšie ako málo prespaných hodín.
  • Vytvorte si ideálne podmienky na kvalitný spánok. Nezabúdajte na kvalitné matrace, do ktorých sa oplatí investovať. Majte na pamäti, že chrbtica, a celkovo chrbát, a ich funkčnosť sú pre nás životne dôležité. Nehovoriac o tom, že s akoukoľvek bolesťou – či už je to bolesť chrbta alebo iná – sa veľmi zle zaspáva.
  • Zatemnite si spálňu. Svetlo všeobecne pôsobí na spánok rušivo a tak potrebné vylučovanie spánkového hormónu melatonínu je obmedzené.
  • Obmedzte kávu a alkohol. A to hlavne pred spaním, oboje negatívne ovplyvňuje kvalitu vášho spánku.
  • Vyhnite sa elektronike pred spaním. Elektronika je známa svojim modrým svetlom, ktoré narúša nielen produkciu melatonínu, ale aj samotný proces zaspávania.
  • Pomôžte si pohybom. Pokiaľ ani po polhodine od zaľahnutia stále nemôžete zaspať, je oveľa lepšie vstať a venovať sa niečomu relaxačnému (pozor, nepúšťať televíziu ani počítač), než sa bezcieľne prevaľovať v posteli. Pomáha krátke natiahnutie a pohyb. Vyskúšajte napr. jogu.

Rada na záver: Nespavosť je pomerne častý problém, ktorý trápi ľudí po prekonaní covidu. Pretože je pre nás covid stále pomerne nová choroba, lekári sa zatiaľ nad jej príčinami iba dohadujú. Mnoho z nich sa však zhodne na tom, že jednou z príčin môže byť aj zvýšená miera stresu, ktorú so sebou nesie život v pandémii a strach z choroby. Nespavosť nepodceňujte, pretože dlhodobo narušený spánok môže vyústiť do úzkosti, depresie a ďalších zdravotných problémov. Obráťte sa teda na svojho lekára.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)