Zabijak spánku – kofeín alebo chilli?

7 min
29 júna, 2022
Je chilli zdravé?
Je chilli zdravé?

Čo majú chilli a kofeín spoločného? Vedci tvrdia, že zrýchľujú metabolizmus a podporujú tak trávenie. Sú to teda skvelí pomocníci v chudnutí. V inej oblasti sa ale rozchádzajú. A to, pokiaľ ide o ich vplyv na spánok.

Kofeín a spánok – ide to dohromady?

Kofeín je najpoužívanejší stimulant na svete. Stimuluje nervovú sústavu, povzbudzuje organizmus a zaháňa únavu. Obsahuje aj množstvo antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na funkciu ľudského tela.

Na druhú stranu v sebe ale tiež skrýva množstvo rizík. Obzvlášť pokiaľ to preháňame s jeho množstvom. To je častý problém, pretože na ňom vzniká závislosť veľmi ľahko. Kofeín vo väčších dávkach môže vyvolávať úzkosti a hlavne zhoršiť kvalitu spánku. S tým je spojená nervozita, zrýchlený tep a tiež častejšie sa objavujúce panické ataky. U niektorých môže dokonca spôsobovať nespavosť.

Negatívne účinky kofeínu na spánok

Kofeín neporáža únavu, ako by si mnohí mysleli, kofeín ju len odďaľuje. Po vyprchaní kofeínu z tela sa únava opäť dostaví, a to v oveľa intenzívnejšej miere. Preto je dobré zaobchádzať s kofeínom opatrne. Obzvlášť pokiaľ stojíte o kvalitný a plnohodnotný spánok, ktorý dodá vášmu telu potrebnú regeneráciu. Podľa vedcov vyšší príjem kofeínu predlžuje čas zaspávania. Kofeín totiž mení naše vnútorné hodiny. Dvojité espresso tri hodiny pred spaním spomalí produkciu melatonínu asi o 40 minút. Melatonín je hormón, ktorý ovplyvňuje spánok.

Narušenie našich vnútorných hodín potom zvyšuje riziko pre celý rad nebezpečných chorôb, ako je rakovina, srdcové problémy aj cukrovka. Preto sa radšej vyvarujte konzumácii kávy vo večerných hodinách. Navyše hrozí, že sa pripravíte o veľmi dôležitú fázu spánku, hlboký spánok, ktorý je nevyhnutný pre zdravé fungovanie nášho tela.

A pozor, kofeín nie je len v káve a čaji, nájdete ho aj v sóde, kakau, energetických nápojoch, a dokonca aj v liekoch.

Ako dlho vydrží kofeín v tele?

Podľa početných výskumov kofeín zostáva v ľudskom tele v priemere päť hodín, ale je to veľmi individuálne, takže rozptyl je pomerne široký. U niekoho to môže byť hodina a pol, u iného až deväť hodín. Kofeín odchádza z tela po tom, čo ho odfiltrujú obličky a vylúči sa močom. Potom sa môže dostaviť únava a ospalosť, čo nás často vedie k tomu, že máme chuť na ďalšiu kávu.

Negatívne účinky kofeínu na spánok sú častejšie, než sa zdá
Závislosť na kofeíne vzniká nenápadne

Závislosť na kofeíne?

Kofeín býva neprávom podceňovaný a jeho dopady na ľudský organizmus často bagatelizujú. Faktom ale je, že kofeín je návyková látka. Často to prebieha úplne nenápadne. Od jednej či dvoch káv denne prejdete na tri, štyri, až nakoniec zistíte, že aj päť je vám málo. Kofeín má podobné účinky ako kokaín, okrem stimulácie adrenalínu pôsobí aj na hladinu dopamínu, čo je hormón šťastia v mozgu. Prináša teda pocity uvoľnenia a šťastia. Veľa ľudí si tak nedokáže predstaviť svoje ráno bez kávy. A keď z nejakého dôvodu kávu nemôžu, cítia sa podráždení, nervózni a nesvoji.

Abstinenčné príznaky po kofeíne

Až polovica ľudí po vysadení kofeínu zo svojej stravy pociťuje abstinenčné príznaky. Pre niektorých sú potom natoľko závažné, že potrebujú pomoc. Všetko sa to samozrejme odvíja od množstva skonzumovaného kofeínu a tiež, ako dlho kofeín pravidelne do tela prijímate. Pokiaľ potom príjem prerušíte, začínajú sa okolo 12 až 14 hodín po poslednej dávke objavovať prvé symptómy. Tie môžu trvať až deväť dní!

A aké symptómy to sú?

  • Bolesť hlavy
  • Problémy s trávením (najčastejšie to býva zápcha či nevoľnosť)
  • Neschopnosť sa sústrediť
  • Nepretržitá únava či ospalosť
  • Podráždenosť
  • Výkyvy nálad
  • Spomalené reflexy
  • Návaly tepla a chladu
  • Nespavosť
  • Svalová stuhnutosť

Toto sú najčastejšie príznaky, ktoré sa ale nemusia objaviť všetky. Predísť im môžete postupným vysádzaním kofeínu, teda znižovaním prijímaných dávok. Tým si telo postupne odvykne a zmierni sa dopady.

A aké má čili účinky na spánok?

Chilli papričky obsahujú vitamín C, tiež beta-karotén, železo, meď, draslík aj mangán

Čo myslíte, je chilli zdravé? A aké má účinky na funkciu ľudského tela a na spánok? Možno to bude pre vás prekvapením, ale chilli má množstvo prospešných vlastností, ktorými pomáha ľudskému organizmu. Spomenieme tie najdôležitejšie:

Podpora imunitného systému

Chilli papričky totiž obsahujú vitamín C, vďaka čomu pomáhajú imunitnému systému v prevencii rôznych ochorení. Tými môžu byť prechladnutie, nádcha alebo chrípka. Ale tým to nekončí, v chilli nájdeme aj beta-karotén, ten podporuje správnu funkciu slizníc a močových ciest, aj železo, meď, draslík aj mangán. Toľko blahodarných látok pre naše telo!

Kapsaicín ako bojovník s vysokým cholesterolom

Vďaka kapsaicínu sú papričky tak pálivé. Zároveň táto látka čiastočne reguluje hladinu zlého cholesterolu. Pomáha totiž s jeho rozpúšťaním a následným vylučovaním z tela. Vďaka tomu tak ich konzumácia môže pôsobiť preventívne proti infarktu a mŕtvici.

Kapsaicín druhýkrát

Tentoraz ako pomocník predchádzaniu nádorovým ochoreniam. Kapsaicín môže napádať energetické centrá rakovinových buniek, čím ich ničí. To sa potvrdilo hlavne pri rakovine prostaty, pľúc a pankreasu.

Pomôže vám schudnúť

Pri pravidelnej konzumácii chilli papričiek sa môže metabolizmus zrýchliť až o 20%. Chilli papričky tiež pomáhajú v trávení a znižujú chuť na sladké. Pokiaľ chcete zatočiť so svojou závislosťou na sladkých pochutinách, používajte chilli ako korenie do svojich pokrmov.

A v neposlednom rade je to pozitívny vplyv na spánok

Štúdie uskutočnené v Tasmánii ukazujú, že pravidelní konzumenti chilli majú pokojnejší a kvalitnejší spánok. Kapsaicín podporuje tvorbu hormónov endorfínu a serotonínu, teda hormónov šťastia. Zlepšuje tak náladu a pomáha v rýchlejšom zaspávaní.

Ako si zlepšiť spánok nielen s čili?

Najlepšie vysadiť alebo aspoň obmedziť konzumáciu kofeínu, hlavne v popoludňajších hodinách. A potom zaviesť do svojho jedálnička chilli papričky. Najčastejšie sa používajú vo forme sušeného korenia. To si môžete ľahko pripraviť aj doma, keď navlečiete natrhané papričky na niť a necháte ich usušiť. Usušené plody potom pomeľte na prášok a môžete ich pridávať do svojich jedál. Zlepšíte si nielen spánok, ale aj náladu.

Chilli navyše nie je jediná rastlina, ktorá pozitívne ovplyvňuje spánok. Medzi najznámejšie patrí aloe vera a levanduľa. Aloe vera je používaná v liečiteľstve už po tisíce rokov a je obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov. Rastlina obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Túto zdraviu prospešnú látku nájdete aj v matracoch alebo v poťahoch na matrace.

Levanduľa potom pomáha pri depresiách, úzkostiach a nespavosti. Vôňa levandule má podobné účinky ako lieky na spanie, prehlbuje spánok a tým ho aj skvalitňuje. Skvelé sú tak napr. levanduľové vankúše.

A harmanček môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi, aby ste podporili kvalitu svojho spánku. Pravidelné pitie harmančekového čaju má preukázateľne pozitívne účinky na zaspávanie. Obsahuje totiž antioxidant apigenín, ktorý sa viaže na určité receptory v mozgu a tým navodzuje okamžitú ospalosť. V kombinácii s vankúšom s extraktom harmančeka je dokonalý spánok zaručený.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)