Liek na nespavosť? Kúpele Jeseník

5 min
26 augusta, 2022
Na nespavosť majú kúpele pozitívny vplyv
Na nespavosť majú kúpele pozitívny vplyv

Keď vám nespavosť strpčuje život, je na čase všetkého nechať a vydať sa do Jeseníkov. Tunajšie kúpele vďaka svojim mimoriadnym prírodným podmienkam pozitívne ovplyvňujú kvalitu spánku. Zoznámte sa s miestom, ktoré dostalo do vienka vodu a vzduch, ktoré liečia.

Priessnitzov obklad pozná hociktorý rodič. Je to totiž najlacnejšia a často aj najúčinnejšia cesta, ako zbaviť dieťa bolesti v krku. Nie každý už ale vie, že autor tejto liečebnej kúry, Vincenz Priessnitz, liečil ľudí pomocou vody aj z mnohých ďalších neduhov. To všetko by sa ale najskôr nedialo s takým úspechom, keby Priessnitz neordinoval tam, kde ordinoval. Na, v mnohých ohľadoch, unikátnom mieste.

Najčistejšie ovzdušie

Kúpele Jeseník sú pre všetkých nespavcov ako stvorené. Ide totiž o miesto s najčistejším ovzduším v celej Českej republike. Rozsiahle lesy v okolí sýtia tunajší vzduch kyslíkom a zápornými iónmi. Pre Slovákov, ale aj Čechov, môže mať navyše tak trochu exotický nádych, pretože v stopových prvkoch by sme v ňom našli aj prímes jódu a morskej soli. Zásobujú ho nimi vetry vanúce od Baltského mora.

Do vody a von. Kúpele Jeseník potešia aj turistu
Kúpele Jeseník: Naberte sily návštevou vodnej záhrady

Minerály z vnútra zeme

Čo však Kúpele Jeseník robia ešte viac výnimočnými a účinnými sú tektonické zlomy hlboko pod zemou, vďaka ktorým sa tu do ovzdušia dostáva mnoho biogénnych prvkov – napríklad sodík, draslík, vápnik, horčík alebo napríklad železo. To prospieva najmä astmatikom, ktorí z pobytu tu ťažia po celý zvyšok roka. A vďaka kombinácii všetkých vplyvov každý kúpeľný hosť pri pobyte spí, ako keď ho do vody hodí.

Nielen pre astmatikov

Ľudia sem ale prichádzajú aj kvôli chorobám obehového ústrojenstva, kožným a ženským problémom, ochoreniu štítnej žľazy či duševným poruchám. Poradí si tu aj s problémami pohybového ústrojenstva. Rovnako ako v rade ďalších skvelých kúpeľov u nás či na Slovensku, aj tu nájdete pobyty zamerané na boľavý chrbát.

Nespavosťou trpí čoraz viac ľudí

Ale späť k nespavosti. Nespavosť či poruchy spánku trápia približne tretinu populácie. V poslednej dobe sa navyše tieto počty zvýšili, problém so spánkom sa totiž uvádza ako jeden z hlavných prejavov postcovidového syndrómu. Údajne na to má vplyv psychika. A práve psychike robí pobyt v jesenických kúpeľoch veľmi dobre.

Čo radil Priessnitz

Ak sa budete navyše držať rád, ktoré pre zdravý život odporúčal sám Priessnitz, máte riešenie pre váš problém so spánkom na dosah.

Ako teda Priessnitz liečil? Základným kameňom jeho liečby bol rozhodne pohyb

na čerstvom vzduchu spojený s pitím vody z prameňov a vodnými procedúrami. A nie vody hocijakej, pretože voda z jesenických kúpeľov je vraj doslova „živá“. Túto prezývku si vyslúžila vďaka svojej pozitívnej molekulárnej štruktúre, ktorú jej dodáva tunajšie mimoriadne prostredie.

Priessnitz tiež ľuďom radil zaistiť si dostatok spánku a striedmu životosprávu.

Nechajte váš problém so spánkom odplávať v jesenickej prírode
Jesenická príroda vyrieši váš problém so spánkom

Studenou vodou k zdraviu

Na zlepšenie rôznych zdravotných problémov využíval desiatky postupov, ktorých základom sa stalo pôsobenie studenej vody na telo. Názornú ukážku týchto kúr predstavuje unikátny voľne prístupný Balneopark. Ide v podstate o chodník akousi „vodnou záhradou“. Jedinečnosť Balneoparku tkvie v piatich zastaveniach na tejto trase, kde pretekajúcu vodu nechávate pôsobiť na rôzne časti tela. A komu sa páči, môže sa tu pokojne aj osprchovať.

Záverom

Kúpeľný pobyt sa z hľadiska vášho zdravia určite oplatí. A to aj v prípade problémov so spánkom. Väčšina z nás si takéto liečenie môže dopriať raz za rok. Kvalitne sa vyspať ale človek potrebuje väčšinu roka, ideálne každý deň. V tom vám môže pomôcť kvalitný matrac. Svoje o tom vedia aj vo všetkých kúpeľných zariadeniach, kde výber matracov tiež starostlivo zvažujú.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)