Ako sa prejavuje rednutie kostí – tichý zabijak?

6 min
29 júla, 2023
Čo je to rednutie kostí?
Čo je to rednutie kostí?

Počet ľudí postihnutých rednutím kostí v posledných rokoch stále narastá. Nebezpečenstvo tohto ochorenia je o to väčšie, že choroba nastupuje pozvoľna, a keď sa naplno prejaví, často je už na nápravu neskoro.

Čo je to rednutie kostí?

Rednutie kostí sa odborne nazýva aj osteoporóza a je to chronické ochorenie kostrovej sústavy. Jeho hlavnými prejavmi je ubúdanie kostnej hmoty a poruchy stavby kostí. Kosti sú krehké a málo odolné voči mechanickým vplyvom. Ľahšie tak dôjde k ich zlomeniu alebo poškodeniu. Často na to stačí len malá záťaž kosti, ktorá sa následne zlomí. Najviac náchylné miesta k týmto poškodeniam sú bedrový kĺb, zápästie a hrudný a bedrový stavec.

Aké sú rizikové faktory rednutia kostí?

  • Jednoznačne vek. Rednutie kostí je prirodzený jav spojený s narastajúcim vekom. Problém je, že u niektorých ľudí nastupuje príliš skoro a jeho príčiny môžeme na rozdiel od veku ovplyvniť. Bohužiaľ aj negatívne, a to svojim životným štýlom.
  • Pohlavie. Rednutie kostí sa u žien vyskytuje až trikrát častejšie ako u mužov. Muži majú väčšiu hustotu kostí, takže aj prirodzené rednutie kostí spojené s vekom na nich dolieha menej ako na ženy. U žien je navyše tento proces ovplyvnený hormonálne. Po menopauze dochádza k poklesu estrogénu, vďaka čomu môže žena prísť až o pätinu všetkej kostnej hmoty.
  • Poruchy menštruačného cyklu, na vine je opäť hormonálna nerovnováha u žien. Rovnako ako pri predčasnej menopauze alebo následkom chirurgického odstránenia vaječníkov.
  • Aj pokles testesterónu u mužov zohráva veľkú úlohu v rednutí kostí.
  • Častým vinníkom je reumatoidná artritída.
  • Príčinou rednutia kostí môže byť užívanie určitých typov liekov, ktorých nežiaducimi účinkami je okrem iného úbytok kostného tkaniva. Medzi ne patria kortikoidy, lieky potlačujúce záchvaty, heparín a ďalšie.
  • Aj cukrovkári majú sklon k väčšiemu rednutiu kostí.
  • Určitú úlohu hrajú genetické predpoklady a vyššiu pravdepodobnosť na rednutie kostí má biela rasa.

Faktory, ktoré môžeme svojím správaním ovplyvniť:

  • Zlý jedálniček s nedostatkom vitamínov (málo ovocia a zeleniny, mliečnych výrobkov a pod.).
  • Nedostatočný pobyt vonku na slnku.
  • Fajčenie, časté pitie alkoholu a nadmerné pitie kávy.
  • Nedostatok pohybových aktivít.
  • Nízka telesná hmotnosť, poruchy príjmu potravy.

Príznaky rednutia kostí

Na osteoporózu sa často príde až pri zlomeninách, čo už býva pokročilá fáza choroby. Niektoré príznaky by nás ale mohli varovať už vopred, že niečo nie je v poriadku. Prvými príznakmi rednutia kostí môžu byť ostré bolesti v chrbte, pretože však môžu značiť aj iné problémy, je dôležité zájsť k lekárovi a nechať sa odborne vyšetriť, aby mohla byť stanovená správna diagnóza.

Osoby postihnuté rednutím kostí tiež môžu zaznamenať zmenšenie postavy, a to až o tri centimetre a znateľné zaguľatenie chrbta.

Ako sa vyšetruje rednutie kostí?

Ako sa vyšetruje rednutie kostí

Lekár zistí zdravotný stav pacienta a vyšetrí ho. Dôležitý je odber krvi, ktorého výsledky ukážu hladinu vápnika, fosforu a horčíka v krvi, ďalej krvný obraz, rýchlosť sedimentácie a ďalšie faktory, ktoré môžu zohrávať úlohu v rednutí kostí.

Na rádiologickom oddelení sa vykonáva tzv. denzitometria. Toto vyšetrenie určuje množstvo minerálov a hustotu kostného tkaniva. Je presnejší ako vyšetrenie röntgenom, ktoré ukáže ochorenie až pri úbytku kostnej hmoty o jednu tretinu, čo je pomerne neskoro na začatie liečby. Bezpečnejšie a presnejšie vyšetrenie umožňuje aj ultrazvuk.

Ako sa lieči rednutie kostí?

V počiatočnom štádiu ide hlavne o úpravu jedálnička a celkovej životosprávy. Chýbajúce vitamíny a minerály môžu byť doplnené pomocou potravinových doplnkov.

V pokročilejších štádiach lekári nasadzujú lieky. Najčastejšie to bývajú biofosfonáty podporujúce tvorbu kostnej hmoty. Hormón kalcitonín podporuje kostné bunky, vďaka čomu dochádza k navýšeniu množstva minerálnych látok v tele. A dôležité je samozrejme aj doplnenie vápnika.

U žien môže byť vykonávaná hormonálna liečba s využitím estrogénu. Tá pomôže nielen s liečbou rednutia kostí, ale aj s ďalšími problémami spojenými s menopauzou.

Ako zastaviť osteoporózu?

Osteopoporózu nemožno vyliečiť, ale je možné ju pomerne účinne spomaliť. Všetko sa odvíja od toho, v akej fáze sa na ochorenie príde. Preto rozhodne neprehliadajte akékoľvek príznaky, ktoré by značili, že niečo nie je v poriadku. Neprehliadajte bolesti, ktoré nemajú príčinu v úraze, obmedzenú hybnosť, celkovú únavu. Pri včasnom zachytení choroby býva liečba veľmi účinná.

Prevencia rednutia kostí

Základom prevencie pred takmer akoukoľvek chorobou je zdravá životospráva s dostatkom vitamínov a minerálov a primerané pohybové aktivity. Čo konkrétne robiť proti rednutiu kostí?

Jedzte mliečne výrobky a mak

Jedálny lístok je základ. Vhodným výberom potravín môžete doplniť telu vápnik. Zaraďte do svojho jedálnička mliečne výrobky, brokolicu, kel, bohatým zdrojom vápnika sú aj mandle, lieskové oriešky, sezam, mak, kakao, sardinky alebo napríklad mliečna čokoláda. Pozor! Vajcia, nadmiera cukru, kávy a bielej múky naopak obmedzujú vstrebávanie vápnika. Mali by ste ich spotrebu naopak znížiť.

Pre zdravie kostí je tiež dobrá síra, ktorú nájdete v cesnaku a cibuli.

Pite mrkvové a citrónové šťavy alebo prasličkové či žihľavové čaje.

Nezabudnite na vitamín K2

Vitamín K2 aktivuje osteokalcín, ktorý viaže vápnik a podieľa sa na mineralizácii kostrového systému. Vďaka osteokalcínu sa vápnik presúva tam, kde je potrebný, a neusadzuje sa v cievach. K2 má teda pozitívny vplyv na kosti a zuby, posilňuje ich a spomaľuje ich rednutie, navyše pôsobí proti kôrnateniu ciev.

Viete, ktoré potraviny odvápňujú?

Vyhnite sa potravinám obsahujúcim fosfáty, tie totiž viažu ióny vápnika, čím mu znemožnia sa do organizmu vstrebať.

Tiež obmedzte konzumáciu cudzokrajného ovocia, ako je kivi, ananás, banán, mandarínka. Problémom je ich dovoz, pretože sa zbierajú ešte nezrelé a dozrievajú bez slnka. Nemajú tak dostatok vitamínov, zato obsahujú organické kyseliny, ktoré odvápňujú kosti.

Kyselina citrónová je z organických kyselín najagresívnejšia a nájdete ju takmer vo všetkých limonádach (okrem coca-coly a pepsi). Dáva sa aj do sladkostí. Okrem toho, že odvápňuje organizmus, tak vo väčšom množstve spôsobuje kŕče svalov a leptá sliznicu.

Hýbte sa

Prevencia rednutia kostí

Všestranný pohyb je prospešný pre celé vaše telo. Obmedzte jednostranný pohyb, dlhé sedenie či státie v jednej polohe. Pokiaľ nie ste fanúšikovia tímových športov, prechádzajte sa, jazdite na bicykli, choďte plávať. Konkrétne chôdza je tým najprirodzenejším pohybom, obzvlášť keď sa vykonáva na čerstvom vzduchu. Tiež plávanie je skvelé, pretože naťahuje takmer všetky svaly v tele. Navyše je vhodné aj pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi a ktorým aj obyčajná chôdza robí problémy. Alebo sa každý večer pred spaním aspoň poriadne ponaťahujte, zacvičte si jogu či iné pomalšie cvičenia.

Nakoniec nie je až také dôležité, aký pohyb zvolíte, ale hlavne jeho pravidelnosť. Každý deň alebo niekoľkokrát do týždňa, stačí aj 30 minút. Pri svižnom pohybe sa v tele vyplavujú endorfíny, ktoré človeka nabudia a povzbudia. O to jednoduchšie je pokračovať.

Buďte čo najviac vonku

Na správne vstrebávanie vápnika z potravy či rôznych doplnkov potrebujete aj dostatok vitamínu D. Je nevyhnutný aj pre svaly a svalovú koordináciu, vďaka čomu nedochádza tak často k pádom a úrazom. Pokiaľ vám vitamín D chýba, hrozí vám mäknutie kostí a následná osteoporóza.

Prirodzeným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. Stačí aj štvrť hodina na slnku každý deň. Okrem slniečka ho môžete získať aj z potravy, vhodné sú najmä ryby a mliečne výrobky. To sa hodí obzvlášť v zimných mesiacoch, keď býva slniečka málo.

Aký je rozdiel medzi osteoporózou a artrózou?

Medzi najznámejšie ochorenia kostí a kĺbov patrí osteoporóza, artróza a artritída. Problémy s kosťami a kĺbmi majú spoločné, aký je ale medzi nimi rozdiel?

Artróza je nezápalové degeneratívne ochorenie, spôsobené častým preťažovaním kĺbov, ktoré sa opotrebovávajú. Ide najmä o bedrové a kolenné kĺby. Chrupavka, chrániaca kosti v kostných kĺboch, sa stenčuje. Vznikajú kostné výrastky a hromadí sa tekutina, vďaka čomu je každý pohyb sprevádzaný bolesťou. V pokročilejšej fáze už kĺby bolia aj bez pohybu. Artróza úzko súvisí s vekom a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí nad päťdesiat rokov.

Artritída je autoimunitné zápalové ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda zdravé bunky a spôsobuje zápaly a bolestivé oblasti v kĺboch. V tomto prípade najčastejšie ide o ruky, zápästie a kolená. Často sa bolesť vyskytuje na oboch stranách tela. Zápal sprevádza opuch a bolesť na dotyk. Artritída býva spojená s celkovou únavou, poruchami spánku či úbytkom hmotnosti.Osteoporóza, rednutie kostí, je metabolická kostná choroba, ktorá vedie ku krehkým kostiam. Tie sú potom náchylné na zlomeniny. Za osteoporózou často stojí zlý životný štýl, hormonálne zmeny a zvyšujúci sa vek.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)