Benefity maškrtenia: Je čokoláda zdravá?

6 min
1 augusta, 2024
Aká čokoláda je najzdravšia?
Aká čokoláda je najzdravšia?

Pre všetkých maškrtníkov je to skvelá správa, doprajeme si svoju obľúbenú pochutinu a zároveň môžeme s pokojom v duši povedať, že jeme zdravo. Je tomu ale skutočne tak? Môže byť niečo také dobré súčasne aj zdravé? Čo je na čokoláde také úžasné?

Aká čokoláda je najzdravšia?

Na čokoláde je zdravé iba kakao, takže platí, že čím viac kakaa, tým lepšie. Minimálne aspoň 70%, aby sme si mohli s kľudom povedať, že maškrtíme zdravo. Okrem množstva kakaa v čokoláde hrá veľkú úlohu aj kvalita a spracovanie. Čím šetrnejšie sušenie, praženie a spracovanie kakaových bôbov, tým vyšší obsah zdraviu prospešných látok obsahuje čokoláda. Chuť vysokopercentnej čokolády od kvalitného výrobcu je oveľa jemnejšia a nechutí horkasto. 

Na čo je zdravá čokoláda?

Živiny v čokoláde

Kvalitná čokoláda obsahuje veľa živín: mangán, meď, železo, horčík, vlákninu a fosfor. 100 g horkej čokolády obsahuje viac vlákniny ako 100 g celozrnného chleba. Konzumácia čokolády tak pomáha zlepšovať trávenie a pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky aj niektorých typov rakoviny. 

Prevencia starnutia

Kakao je známe svojim vysokým množstvom antioxidantov. Má ich viac ako čučoriedky alebo brusnice. Antioxidanty sú v tele veľmi dôležité, pretože dokážu neutralizovať voľné radikály. Tie poškodzujú bunky a tým sa podieľajú na celom rade vážnych ochorení, ako je rakovina, ochorenie srdca a ciev. Navyše vo vyššom množstve voľné radikály spôsobujú oxidačný stres, ktorého vinou dochádza k zrýchleniu starnutia organizmu. Antioxidanty tiež zlepšujú pružnosť pokožky a navyše ju chránia pred UV žiarením. 

Zázračné kakao

O prínose konzumácie vysokopercentnej čokolády sa robia rôzne štúdie. Podľa jednej z nich bolo preukázané, že už len jeden štvorček čokolády denne stačí na to, aby u ľudí s hypertenziou došlo ku zníženie krvného tlaku. Iná štúdia zase poukazuje na to, že konzumácia kvalitne spracovaného kakaa znižuje riziko cukrovky. Čokoláda navyše preukázateľne ovplyvňuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a dobrého cholesterolu (HDL) v prospech toho dobrého, čo má pozitívny vplyv na kôrnatenie tepien. 

Stimulácia mozgu

Kakao zvyšuje prekrvenie mozgu, vďaka čomu sa zlepšujú aj jeho funkcie.

Zbavuje stresu

Konzumáciou vysokopercentnej čokolády zvyšujete hladinu endorfínov v tele. Tie sú označované za prirodzené opiáty nášho tela, pretože dokážu znížiť bolesť a zlepšiť náladu. V čokoláde je tiež teobromín, ktorý zvyšuje produkciu anandamínu. Ten dokáže navodiť stav šťastia a má pozitívny vplyv na našu pamäť, motiváciu a myšlienkové procesy. Čokoláda podporuje uvoľňovanie prirodzených amfetamínov v tele, ako je napr. serotonín. Ten pôsobí ako antidepresívum. 

Čokoládové prebiotikum

Štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Pharmacology tvrdí, že čokoláda podporuje rast prospešných baktérií v črevách, vďaka čomu telo z potraviny lepšie vstrebáva živiny a zrýchľuje sa metabolizmus. 

Na čo ešte pomáha čokoláda?

Ktorá čokoláda je najzdravšia?

Čokoládu nemusíte len konzumovať, ale môžete si ju aj užiť v podobe čokoládových masáží či čokoládových zábalov. Najväčším prínosom týchto procedúr je ich relaxačný účinok. Taká čokoládová masáž:

  • Uvoľňuje od stresu

Príjemná masáž spoločne s nezameniteľnou vôňou čokolády vás spoľahlivo zrelaxuje a navodí vám skvelú náladu. 

  • Omladí pokožku

Prostredníctvom čokoládových masáží a zábalov vaša pokožka vstrebáva vitamíny, aminokyseliny a minerály, ktoré obsahuje kakao. 

  • Detoxikuje

Vďaka obsahu antioxidantov pomáha kakao v rýchlejšom odplavení škodlivín a toxických látok z tela. 

  • Aroma masáž

Čokoládová masáž je zároveň aj zážitok pre vaše čuchové bunky. Príjemné pocity z masáže sa tak ešte násobia. 

Čo ste o čokoláde (možno) nevedeli

  • Čokoláda sa až do začiatku dvadsiateho storočia predávala iba v lekárňach, pretože bola považovaná za liek. Niektorí africkí lekári ju dodnes predpisujú ako prevenciu infekcie malárie. 
  • Hlavne chovatelia domácich maznáčikov vie, že čokoláda pre nich byť smrteľne nebezpečná. Najmä u psov je vysoké riziko tráviacich ťažkostí a pri vyššej dávke čokolády dokonca hrozí otrava a smrť. 
  • Názov extra kvalitnej čokolády FINO DE AROMA, ktorý vznikol spojením troch hlavných druhov stromov kakaovníkov (Forastero, Criollo a Trinitario), môže niesť len asi 6 % celosvetovej produkcie kakaových bôbov. Aj medzi českými výrobcami je jeden zástupca, ktorý sa touto značkou môže honosiť, a to firma Carla.
  • Z plantáží a fariem v Afrike, kde pracuje takmer 10 miliónov ľudí, sa vypestuje 70 % celosvetového kakaa. Na druhom mieste je potom Južná Amerika.
  • Ročne Česi skonzumujú až 60 tisíc ton čokolády!
  • V Taliansku môžete nájsť hotel v tvare čokoládovej tabuľky. Etruxcan Chocohotel má aj izbové dvere, koberce a väčšinu doplnkov v podobe čokolády. Samozrejmosťou sú čokoládové fontány a ďalšie čokoládové cukrovinky, ktoré sú súčasťou hotelovej kuchyne. 

Koľko čokolády denne?

Odporúčaná dávka čokolády je okolo 50 g denne, aby prevažovali jej prínosy pre ľudské telo. Pri vyšších dávkach už je na prekážku veľké množstvo kalórií, ktoré s konzumáciou čokolády prijmeme. Optimálne a univerzálne množstvo pre denný príjem čokolády ale samozrejme neexistuje, odvíja sa od našich fyzických proporcií, aktivite, spaľovaní a ďalších faktorov. Čokoláda má pre ľudské telo veľa benefitov, ale aj tak by sa to s ňou nemalo preháňať. Teoreticky neexistuje vyložene nezdravá potravina, ale iba nezdravé množstvo.

Ktorá čokoláda je najlepšia?

Kvalitná čokoláda sa pozná podľa podielu kakaa a kakaového masla. Najdrahšou zložkou čokolády býva práve kakaové maslo, a tak je v lacnejších čokoládach často nahradené stuženými rastlinnými tukmi. Skutočne dobrá horká čokoláda by mala obsahovať len kakaovú hmotu, kakaové maslo, trstinový cukor (v malej miere) alebo panelu, čo je sušená trstinová šťava. Ideálny pomer kakaovej sušiny by mal byť medzi 60 až 80 %. Čokoláda by vám mala pri rozlomení chrumknúť a mala by byť lesklá a voňavá. Odporúčame siahnuť po čokoládach s označením „bean to bar“, kde je známy čokolatiér aj spôsob výroby.

Domáca horká čokoláda – recept na zdravie

Má konzumácia čokolády nejaké riziká?

Potrebujete na to: 50 g kakaa a 40 g kakaového masla, doslaďte podľa chuti napr. sirupom. Môžete doplniť orieškami, sušeným ovocím, chia semienkami a ďalšími. To už je čisto na vašich preferenciách. 

Postup: Kakaové maslo rozpustite vo vodnom kúpeli a prisypte doň kakao. Rozmixujte v mixéri, potom dajte do vodného kúpeľa a miešajte do ochladenia. Vznikne krémovo vláčna čokoláda, ktorú môžete doplniť o ďalšie ingrediencie a potom dať na cca 15 minút do mrazničky vo formičkách. 

Čo spôsobuje čokoláda? Mýty o čokoláde

  • Kazí sa po nej zuby. Mnoho rodičov svojich ratolestí varuje pred konzumáciou čokolády, že sa im po nej pokazia zuby. V čokoláde je síce veľa cukru, ktorý stojí za vznikom zubných kazov, ale čokoláda zároveň obsahuje veľké množstvo látok brániacich v množení baktérií v ústach. 
  • Čokoláda je mnohými ľuďmi vinená za spúšťanie bolesti hlavy a migrény, Takže sa jej radšej vyhýbajú. Je to však ničím nepodložená domnienka, neexistujú pre ňu žiadne vedecké dôkazy. 
  • Čím tmavšia, tým lepšia? Extra dark čokolády vzbudzujú v ľuďoch pocit, že sa jedná o skutočne kvalitnú pochutinu. V skutočnosti ale príliš tmavé až čierne čokolády značia, že kakaové bôby prešli chemickým spracovaním, tzv. alkalizáciou, ktorá pripraví kakao o 60 až 90 % antioxidantov. 

Je dôvod, prečo nejesť čokoládu?

Konzumácia kvalitnej čokolády v rozumnom množstve má pre telo mnoho benefitov. Ale dajte si pozor na to, kedy čokoládu konzumujete. Rozhodne to nie je ideálny večer pred spaním. Okrem toho, že cukry obsiahnuté v čokoláde už nestihnete spáliť, takže sa vám uložia v tele v podobe tukov, tak sú tu aj ďalšie riziká. Horká čokoláda obsahuje aj kofeín a teobromín. Tieto látky sú stimulanty, ktoré vás nabudia, a tým narušia zaspávanie aj kvalitu spánku. Menej kvalitná čokoláda sa neodporúča ani tým, čo majú problematickú pleť. Cukor a kravské mlieko v mliečnej čokoláde totiž podporujú zápalové procesy v tele, čo sa prejaví aj na stave pleti. A pozor na to, nadmerná konzumácia čokolády môže viesť k rednutiu kostí u žien. Aspoň podľa štúdie austrálskych vedcov.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)