Bolesť chrbta kvôli nedostatku vápnika?

4 min
29 júna, 2021
Nechýba vám vápnik?
Nechýba vám vápnik?

Bolesť chrbta nemusí nutne súvisieť len s nevhodným matracom alebo nedostatkom pohybu. Vedzte, že ak si márne lámete hlavu nad príčinou vašich problémov, môže byť na vine aj nedostatok vápnika v tele.

Tento minerál sa odporúča napríklad ako prevencia osteoporózy. Keď si telo neurobí jeho zásobu v mladosti, je v pokročilejšom veku náchylné práve k oslabeným kostiam. Zistite, ako môžete predísť odvápneniu kostí, vážnym problémom a ako vápnik prirodzene dopĺňať pomocou stravy.

Prečo je vápnik pre nás tak dôležitý

Vápnik sa v našom tele podieľa na celom rade mimoriadne dôležitých procesov. Hrá veľkú úlohu v imunitnom systéme, predovšetkým v boji proti vírusom. Udržuje správnu hladinu krvného tlaku a zaisťuje pevnosť našich kostí. Rovnako tak je dôležitý v regulácii krvnej zrážanlivosti alebo črevných buniek.

Nech už sme do vienka dostali akékoľvek gény, je na nás, ako sa budeme o naše zdravie ďalej starať

Keď telu chýba vápnik…

V období rastu, v tehotenstve a pri dojčení sú jeho nedostatkom ohrozené najmä deti a ženy. Udáva sa, že až 80% dievčat a žien nemá dostatočný prísun vápnika. Keď je v tele vápnika málo, odráža sa to na stave kostí. Tie sú totiž akousi zásobárňou vápnika v tele, ktorá slúži aj pre ďalšie metabolické deje a funkcie. Obzvlášť dôležitá je potreba vápnika v detskom veku, pretože ak sa ho nedostáva, môže kvôli nesprávnemu vývoju kostry spôsobiť poruchu rastu alebo negatívne ovplyvniť stav zubov.

Ako najzávažnejší prejav nedostatku vápnika v tele sa potom považuje osteoporóza, teda rednutie kostí. U žien sa objavuje vo veku od päťdesiatich rokov a vyššie, niekedy už vo 35. Nie je síce jedinou príčinou tejto choroby, ale je jednou z jej hlavných príčin.

Ako doplniť vápnik

Ak vás dlhodobo trápia bolesti chrbta, je rozhodne na mieste navštíviť lekára, aby vylúčil akékoľvek ďalšie možné príčiny vášho stavu. Môžete si tiež prečítať, čo pre zdravý chrbát odporúčajú ortopédi. Ak ste ale inak po všetkých stránkach v poriadku, potom je naozaj čas zamyslieť sa nad svojou stravou a zaradiť do jedálnička vápnik v potravinách.

Brokolica a listová zelenina, potraviny, ktoré stoja za to zaradiť do jedálnička nielen kvôli vápniku

V čom je vápnik? Začnime napríklad pri prílohách. Namiesto rôzne upravených zemiakov alebo bielej ryže si dajte kvalitné obilniny typu quinoa, amarant alebo pšeno. Prínosné pre vás budú tiež strukoviny, viac listovej zeleniny, brokolice, mrkvy, karfiolu alebo napríklad kelu.

Významný zdroj vápnika predstavujú morské ryby, obzvlášť potom sardinky. Zamerajte sa tiež na vyšší príjem semienok – tekvicových, ľanových, slnečnicových, mandlí alebo výhonkov. Vskutku bohatý na vápnik je makový olej, ktorým môžete spestriť napríklad šaláty alebo nátierky.

Ktorým potravinám sa radšej vyhnúť?

Existujú ale aj také potraviny, ktoré nás o vápnik oberajú. Ide predovšetkým o múčne výrobky – pečivo, cestoviny alebo knedle, bielu opracovanú ryžu, mäso a mäsové výrobky, sladkosti, kávu, alkohol, konzervované výrobky alebo mnohokrát ohrievané jedlá.

Vápnik obsahuje napríklad quinoa

Mliečne výrobky nahraďte sójovými

Čo sa týka mliečnych výrobkov, ich odporúčania sa rôznia. Napríklad David Frej, lekár holistickej a prírodnej medicíny, vo svojej knihe Zápal – skrytý zabijak uvádza, že živočíšne proteíny v mliečnych výrobkoch uvoľňujú vápnik z kostí a vylučujú ho z obličiek. Preto mliečne výrobky odporúča nahradiť kvasenými sójovými výrobkami a tofu.

„Obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Majú podobnú štruktúru ako estrogény, preto niekedy bývajú nazývané fytoestrogény. Spomaľujú či bránia uvoľňovaniu vápnika z kostí a tým ich rednutiu (osteoporóze),” píše Frej a dodáva, že jedlá bohaté na vápnik spolu s dostatočnou fyzickou aktivitou napomáhajú správnej tvorbe a rastu kostí: „Chôdza, beh alebo aerobik sú činnosti podporujúce správne zloženie a pevnosť kostí. Pravidelne cvičte aspoň 4 × týždenne.”

Vápnik sa najlepšie vstrebáva z potravín, môžete ho ale užívať aj ako doplnok stravy. V tom prípade dbajte tiež na prísun zodpovedajúceho množstva ďalšieho dôležitého minerálu – horčíka.

Záverom: Keď do svojho jedálnička zaradíte dostatočný prísun potravín bohatých na vápnik a zároveň sa vymedzíte voči jeho „okrádačom”, môžete s trochou pravidelného pohybu ľahšie čeliť, či zamedziť, bolestiam chrbta a prípadným závažnejším ochoreniam. Stačí len myslieť na seba a občas sa svojho tela opýtať, čo mu vlastne prospieva. Telo je totiž múdry radca. Keď mu budete načúvať, samo vás navedie správnym smerom.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)