Napping: Denný šlofík a jeho rola v spánkovom režime

4 min
22 októbra, 2022
Spánkom cez deň môžete vylepšiť celý váš spací režim
Spánkom cez deň môžete vylepšiť celý váš spací režim

Padá na vás po obede únava a potrebovali by ste si zdriemnuť? Tak sa jej nebráňte a pokojne si dajte šlofíka. Aj spánok cez deň má ale svoje zásady. Ak ich dodržíte, prinesie vám množstvo benefitov. V mnohých štátoch to už dávno vedia a popoludňajšia siesta je bežnou súčasťou dňa. Nebojte sa tento rokmi osvedčený dobíjač bateriek vyskúšať. Akým chybám sa ale vyvarovať?

Dajte si maximálne „dvadsať“

Krátke zdriemnutie v popoludňajších hodinách alebo napping, by naozaj nemalo byť dlhšie ako 20 minút. Pri dlhšom šlofíku už by ste prešli do fázy hlbokého spánku, kedy mozog prestane reagovať na podnety zvonku a pre vás potom bude ťažké sa prebrať. Paradoxne budete po takom zdriemnutí unavení viac ako pred ním. Pokiaľ si ale nastavíte budík po 15–20 minútach, zobudíte sa čerství a plní energie na dokončenie úloh, ktoré na vás čakajú.

Spánok cez deň si vopred naplánujte

Krátky šlofík vás nádherne vzpruží

Dôležitý je tiež čas, kedy k popoludňajšiemu spánku si ľahnete. Spánok po obede by ste si mali naplánovať tak, aby ste sa zobudili najneskôr o 15:00. Ak by ste si zdriemli neskôr, narušilo by to večerné zaspávanie a nočný spánok. Zaspávanie cez deň vám zo začiatku môže trvať dlhšie, takže je dobré si na popoludňajšieho šlofíka vyhradiť aspoň hodinu z vášho harmonogramu. Časom si ale telo na denný spánok zvykne a budete schopní zaspať rýchlejšie.

Pripravte svoje telo aj prostredie na odpočinok

Zo začiatku určite presuňte kávičku po obede až na čas po prebudení z obedového šlofíka. Účinky kofeínu sa totiž dostavia za zhruba 20 minút po vypití kávy. Pokiaľ vám zaspávanie zaberie viac času, kofeín zapôsobí práve v momente, kedy by ste mali zaspať. V takom prípade je lepšie kávu po obede vynechať. Keď už sa ale denný spánok stane vašou bežnou rutinou a budete vedieť, že ste schopní zaspať hneď po vypití kávy, môže vás kofeín v kombinácii s popoludňajším šlofíkom nakopnúť ešte viac. Kofeín doputuje do receptorov v mozgu práve vo chvíli, keď sa precitnete z dvadsaťminútového zdriemnutia, a to vás doslova naspeeduje.

S rýchlejším zaspávaním vám môžu pomôcť dychové a jogové cvičenia. Nájdite si miesto, kde vás nikto a nič nebude rušiť. Pokojne použite aj štuple do uší alebo masku na oči. Je tiež dôležité si odpočinkovú miestnosť pred uložením na spánok dobre vyvetrať a zatemniť – podobne ako je dôležité mať v spálni tmu počas nočného spánku. Po prebudení na seba naopak nechajte pôsobiť čo najviac denného svetla.

Urobte si zo spánku po obede rutinu

Ideálne je začať trénovať v domácom prostredí cez víkendy. Pokiaľ pracujete z domu, pokojne si doprajte popoludňajšie zdriemnutie každý deň. Dať si svojich dvadsať v práci je o niečo zložitejšie, ale čím ďalej tým viac firiem už vo svojich priestoroch zriaďuje tzv. nap rooms alebo spacie izby. Správne nastavený denný spánok totiž preukázateľne zvyšuje produktivitu zamestnancov, a tým rastie aj produktivita celej firmy.

Čo vám správne zdriemnutie prinesie?

Zaraďte obedový spánok do svojej dennej rutiny

Pokiaľ dodržíte všetky zásady obedového spánku, pocítite počas dňa zmeny na tele i na duchu. Správne vykonaný šlofík:

  • zvyšuje kapacitu mozgu potrebnú na učenie,
  • posilňuje krátkodobú pamäť, ale aj pamäť asociatívnu,
  • skracuje reakčnú dobu mozgu na podnety,
  • zlepšuje náladu,
  • znižuje mieru stresu,
  • posilňuje imunitný systém a celkovo prospieva zdraviu.

ZÁVEROM:

Spomínate na to, ako ste v škôlke poobede nechceli spať a teraz by ste to brali všetkými desiatimi? Doprajte si obedového šlofíka aj v dospelosti! Pamätajte ale na to, že si ho najskôr musíte dobre naplánovať a pripraviť naň vhodné podmienky, že nesmie byť dlhší ako 20 minút a že by ste sa z neho mali prebudiť do 15:00. Pokiaľ dodržíte všetky tieto zásady, šlofík poobede sa stane vaším nepostrádateľným pomocníkom.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)