Domáci detox – ako podporiť samočistiace funkcie v tele?

7 min
19 decembra, 2022
Upravte stravu a doprajte telu očistu
Upravte stravu a doprajte telu očistu

Rovnako ako počítač si z času na čas sám povie o reštart, tak aj naše telo začne vysielať signály vo chvíli, keď už je toho naňho veľa a túži po očiste. Detoxikácia je prirodzený proces, ktorý v tele prebieha sám od seba bez toho, aby sme o tom vedeli. Občas je ale prísun toxínov taký intenzívny, že samoočistné procesy nestíhajú držať tempo. A to je ten správny moment pre domácu detoxikáciu organizmu, po ktorej sa budete cítiť ako znovuzrodení.

Kedy nasadiť podpornú detoxikačnú kúru?

Sledujte varovné kontrolky vo svojom tele, ktoré sa hlásia o pozornosť. Domáci detox pre vás bude to pravé, ak:

  • ste viac unavení,
  • trápia vás tráviace ťažkosti,
  • zaznamenáte kožné problémy,
  • často trpíte bolesťami hlavy,
  • často meníte náladu.

Do starostlivosti o svoje zdravie by ste ju však mali zaradiť aj pravidelne v rámci prevencie. Ideálnym obdobím, ktoré sa na to ponúka, je jar. Doprajete si jarné upratovanie, pri ktorom sa zbavíte všetkého, čo sa vo vás cez zimu nahromadilo a čo vás len brzdí v rozlete. Rovnako ako príroda potom doslova rozkvitnete. Aj jesenná očista má svoje opodstatnenie. Detoxikujte sa pred príchodom zimy a zhoďte zo seba všetky škodlivé látky, rovnako ako stromy zhadzujú svoje lístie. Naštartujete tak svoj imunitný systém a umožníte telu relaxovať, čo je v zimnom období viac ako potrebné. Detoxikačný režim je vhodné dodržiavať aspoň mesiac. Pomalá a pozvoľná očista je k telu šetrnejšia.

Aké orgány majú očistnú funkciu?

V tele máme hneď niekoľko mechanizmov, ktoré majú za úlohu očisťovať organizmus od škodlivých látok:

  1. Lymfatický systém, ktorý zabraňuje vniknutiu toxínov do krvi.
  2. Koža ako najväčší orgán, ktorý je schopný toxíny z tela vylučovať na povrch.
  3. Pľúca, ktoré nás zbavujú odpadových látok pri každom výdychu.
  4. Pečeň, ktorá filtruje jedovaté látky.
  5. Črevá, ktoré štiepia potravu na prospešné látky, ktoré pošlú do krvi, a na škodlivé látky, ktoré pošlú z tela von.
  6. Obličky, ktoré riadia hospodárenie tela s vodou, filtrujú krv a vyrábajú moč, ktorý vyplavuje nežiaduce látky preč z tela.

Toxínom sa v súčasnom prostredí úplne vyhnúť nedá. Snaha o ich elimináciu je však na mieste. Čím väčšiemu objemu škodlivín je vaše telo vystavené, tým viac sú orgány preťažované. Akonáhle sú prepracované, nepracujú efektívne. Toxíny v tele sa začnú hromadiť a môžu odštartovať rôzne problémy.

Ako podporiť detoxikačné procesy?

Začať môžete v prvom rade pri strave a pitnom režime. Základom je dostatok vlákniny, čerstvej zeleniny a ovocia. Do jedálnička je vhodné pridať aj zelené potraviny, superpotraviny a antioxidanty. Na pitie voľte predovšetkým čistú pramenitú vodu a dbajte na pravidelný prísun tekutín. Skvelým pomocníkom sú aj bylinkové čaje, obzvlášť tie, ktoré majú očistný účinok. Správnu funkciu čriev môžete podporiť probiotikami, psylliom alebo kvasenou zeleninou.

Najlepšia detoxikácia organizmu prebehne vtedy, ak sa počas očisty vyhnete údeninám a nezdravým živočíšnym tukom, jednoduchým cukrom vrátane alkoholu, bielej múke, mliečnym výrobkom, polotovarom a priemyselne spracovaným potravinám plným konzervantov, nadmiere soli a korenia, káve a fajčeniu.

Pomôžte rozprúdiť lymfu v tele

Ako rozbehnúť stagnujúcu lymfu?

Lymfatický systém nemá vlastnú pumpu, ktorá by poháňala tok lymfy. Pre jeho správnu funkciu je potrebný najmä pravidelný pohyb, pri ktorom lymfe posúvajú vaše svaly. Okrem vyššie zmienených odporúčaní týkajúcich sa stravy a pitného režimu, môžete lymfu rozprúdiť aj lymfatickými masážami – manuálnymi alebo s pomocou lymfodrenážnych prístrojov. Zvládnete to aj bez maséra alebo návštevy kozmetického salónu, lymfatickú masáž totiž môžete vykonávať aj z pohodlia domova. Buď si môžete osvojiť jednoduché techniky manuálnej lymfatickej masáže, ktorú zvládnete sami alebo s pomocou partnera, alebo môžete zainvestovať do prístroja pre domácu lymfodrenáž.

Očistná guasha masáž

Guasha vás zbaví škodlivých látok

Na účinnú detoxikáciu organizmu môžete využiť aj tradičnú metódu čínskej medicíny zvanú Guasha masáž. Najčastejšie sa vykonáva pomocou nefritovej doštičky, ktorá z vašej kože doslova vyškriabe škodlivé látky, prečistí vašu krv a podporí jej cirkuláciu. Masáž slúži aj na diagnostiku aktuálneho stavu vášho organizmu. V poslednej dobe je tiež hojne využívaná v kozmetických salónoch ako prevencia starnutia pleti. Po samotnej telovej masáži špeciálnou škrabkou sa najskôr budete cítiť ešte viac unavení, čoskoro ale pocítite, že sa vám vliala nová krv do žíl.

Detoxikujte aj v noci

Dôležitou súčasťou detoxu je poriadny odpočinok a kvalitný spánok, počas ktorého môžete očistu tela ešte viac podporiť. Stačí si zaobstarať matrac s Aloe vera, ktorá uľahčuje detoxikačné procesy a má blahodárne účinky na celý organizmus. Aj na liečivú a detoxikačnú silu byliniek nemusíte vsádzať len vnútorne popíjaním čajov. Môžete si na nich aj ustlať. Telo aj myseľ vám pomôže očistiť spánok na matrac s extraktmi z harmančeka alebo na harmančekovom vankúši.

ZÁVEROM:

Pokiaľ vám telo vyšle signály v podobe zvýšenej únavy, častých bolestí hlavy, tráviacich či kožných ťažkostí, možno sa hlási o detox, pretože samo už nápor toxínov nezvláda. Očistné procesy môžete podporiť úpravou jedálnička, rozprúdením lymfy, očistou krvi alebo kvalitným spánkom. Domáci detox tela si môžete dopriať aj preventívne, a to najmä na jar alebo na jeseň. Dôležité je vytrvať. Výsledok bude stáť za to a vaše telo vám za vaše odhodlanie a vytrvalosť poďakuje.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)