Ako predchádzať artróze: preventívna starostlivosť o kĺby

6 min
30 júna, 2024
Čo je dobré na kĺby?
Čo je dobré na kĺby?

Je artróza nevyhnutne spojená so starobou? Musíme sa zmieriť s tým, že s vekom nás budú kĺby bolieť stále viac, alebo sa s tým dá niečo urobiť? Existuje niečo, čo skutočne pomáha predchádzať artróze? Odborníci tvrdia, že áno!

Čo je to artróza?

Ide o degeneratívne ochorenie kĺbov, ktoré je pomerne časté, a pre ktorých sa medzi ľuďmi ustálilo nie úplne správne pomenovanie „reuma“. Toto ochorenie máme väčšinou spojené s vyšším vekom, ale postihuje stále viac ľudí do tridsiatich rokov. Napriek tomu stále platí, že tieto degeneratívne zmeny sa dajú röntgenom diagnostikovať až u 70% ľudí starších ako 65 rokov. Najviac sa vyskytuje v nosných bedrových a kolenných kĺboch.  Boľavé kolená sú teda najčastejší výskyt artrózy, ale výnimkou nie sú ani kĺby ramena, lakťa, členkov či prstov. 

Toto poškodenie kĺbov je spôsobené opotrebovaním, nerovnomerným zaťažením a zlou výživou. Opotrebovaniu kĺbov ťažko môžeme zabrániť, ale sú určité faktory, ktoré tento proces zhoršujú a tým urýchľujú artrózu. Zhruba do štyridsiatich rokov ľudské telo bojuje proti opotrebovaniu kĺbov pri každodennom pohybe neustálym obnovovaním chrupavkovej hmoty. Po štyridsiatke sa ale chrupavková vrstva v kĺbe začína stenčovať, a to spôsobuje trenie kostí o seba. Prejavuje sa to obmedzením pohybu kvôli jeho bolestivosti, čo oslabuje aj okolité svaly a väzy. Bolesť narastá a na kostiach sa objavujú výrastky dokonávajúce degeneráciu kĺbu.

Hlavné rizikové faktory vzniku artrózy

  • Vyšší vek
  • Zaťaženie kĺbov spôsobené nadváhou a obezitou
  • Jednostranné preťažovanie kĺbov (pri práci alebo pri športe)
  • Nedostatok pohybu
  • Nesprávne držanie tela
  • Zlá obuv
  • Vrodené vady
  • Úraz
  • Dedičnosť
  • Ochorenie látkovej výmeny (dna, cukrovka…)
  • Stres

Prevencia kĺbových ťažkostí

V kocke sa jedná o zdravý životný štýl, teda úprava jedálnička a dostatočný pohyb, kvalitný spánok na matracoch pre boľavý chrbát a bolesti kĺbov a psychická pohoda. Prevencia je dôležitá, samotná liečba už rozvinutej artrózy dokáže len zmierniť problémy, nedokáže ju úplne vyliečiť. Ešte v skorých štádiách choroby, kedy je postihnutá predovšetkým chrupavka, možno správnou prevenciou dosiahnuť výrazný ústup problémov.

Čo je dobré na kĺby?

Naučte sa správne držanie tela

Správne držanie tela je základ, v prípade nejakých disbalancií dochádza pri každodennom pohybe k nerovnomernému zaťaženiu kĺbov, ktoré sú potom náchylnejšie k artróze. Preto sa rozhodne oplatí návšteva fyzioterapeuta, ktorý vyhodnotí váš postoj a pomôže vám sa porovnať. Súčasťou správneho držania tela je aj vhodná obuv. V niektorých prípadoch sa dokonca odporúča zvážiť možnosť nechať si zhotoviť ortopedické vložky na mieru, ktoré správne držanie tela podporujú. Fyzioterapeut vám tiež ukáže špecifické cvičenia, pomocou ktorých si zlepšíte rozsah pohybu v kĺboch ​​a udržíte pohyblivosť kĺbových štruktúr.

Upravte si jedálniček

Prevencia kĺbových problémov
  • Do svojho jedálnička určite zaraďte vývar. Pomaly varený vývar z mäsa a kostí je bohatým zdrojom želatíny. Želatína poskytuje výživu kĺbom, chrupavkám, väzom a spojivovým tkanivám, je výborná ako prevencia artrózy, pretože kosti a kĺby sú vďaka nej odolnejšie a silnejšie. Okrem želatíny vývar obsahuje aj glukosamín, chondroitín, vápnik, horčík, fosfor a síru. Mnohé klinické štúdie potvrdili prínos kolagénu a želatíny v obnovovaní chrupavky.
  • Konzumácia potravín s obsahom anthokyanidov pomáha telu zosilňovať spojivové tkanivá tvorbou väzieb medzi vláknami kolagénu. Anthokyanidy nájdete v čučoriedkach, černiciach, čerešniach, v škoricu, červenej kapuste či v cibuli. 
  • Na prevenciu artrózy je skvelé hovädzie mäso a zverina, pretože obsahujú zinok, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu spojivových tkanív. Vo vyššej miere sa vyskytuje aj v tekvicových a sezamových semienkach.
  • Vo vašom jedálničku by nemala chýbať ani zelenina, ako je brokolica, karfiol, kapusta či cibuľa. Tie totiž vo vyššej miere obsahujú sulfáty spoločne chondroitínom formujúcim chrupavky. Vďaka sulfátom dochádza k sulfatácii, pri ktorej vznikajú látky glukosamín sulfát a chondroitín sulfát, ktoré uľahčujú tvorbu a opravu chrupaviek. 
  • Vynechať by ste nemali ani vitamíny rozpustné v tukoch, najmä vitamín K2 a D. Vitamín K2 zodpovedá za to, aby sa vápnik správne usadzoval v kostiach a zuboch a posilňoval tak ich štruktúru. 
  • Vo vedeckých štúdiách sa začínajú objavovať aj preukázateľne pozitívne účinky na stav kostí a kĺbov pri dostatočnej konzumácii potravín s obsahom síry, ako sú pór, chren, cibuľa, cesnak, čerešne, ríbezle, maliny či brusnice.
  • Celkovo by ste mali konzumovať dostatok ovocia a zeleniny, mäso a vývary z neho, obmedziť cukor a sladkosti. Zdravý jedálniček s dostatkom dôležitých látok pre pohybovú sústavu organizmu potom môžete obohatiť doplnkami stravy. 

Užívajte doplnky stravy podporujúce zdravie kĺbov

Prevencia v podobe užívania kĺbovej výživy sa odporúča najmä vo vyššom veku, keď už sa chrupavková vrstva v kĺbe nezvláda sama dostatočne obnovovať. Čo je najlepšie na kĺby?

Na trhu je veľké množstvo rôznych prípravkov, ktoré pomôžu podporiť zdravie vašich kostí a kĺbov. Kĺbová výživa by mala obsahovať stavebné látky, ktoré sú súčasťou chrupavkovej hmoty. Sú to chondroitín sulfát, glukosamín sulfát, hydrolyzovaný kolagén a kolagén typu II. Tieto látky sú často doplnené o MSM, omega-3 matné kyseliny alebo o vitamín C.

Hýbte sa

Pravidelný pohyb je pre zdravie našej pohybovej sústavy nevyhnutný. Aj keď nie ste fanúšik športovania, snažte sa aspoň viac chodiť. Zaraďte do svojho životného štýlu dlhé prechádzky, pred ktorými sa poriadne pretiahnite. Osvojte si aspoň pár základných naťahovacích cvikov alebo niekoľko prvkov jogy. Na pretiahnutie celého tela je tiež skvelé plávanie. Pre tie, ktoré už kĺby začínajú pobolievať, je tiež vhodný bicykel, ktorý uľaví záťaži nosných kĺbov. 

Choďte bosky

Ani najlepšie topánky neposkytnú vašim chodidlám takú stimuláciu ako chôdza po nerovnom povrchu. Práve z tohto dôvodu sa aj v mestách vytvárajú tzv. chodníky pre bosé nohy, ale dajú sa kúpiť aj špeciálne ortopedické podložky, ktoré masírujú chodidlá v pohodlí domova.

Nechajte si pomôcť

Na úľavu od záťaže na kĺby slúžia rôzne ortézy, chodítka alebo palice, ktoré zároveň pomáhajú udržať stabilitu tela. Tu sa opäť odporúča obrátiť sa na odborníka, aby ste zle vybranou či nasadenou ortézou neurobili viac škody ako úžitku. Tieto pomôcky pomáhajú znižovať opotrebenie kĺbov a zlepšujú ich pohyblivosť. 

Čo je najlepšie na kĺby?

Ako ešte predchádzať artróze?

Znížte svoju váhu

Každé kilo navyše je zbytočná záťaž pre vašu pohybovú sústavu a kĺby obzvlášť.  Vďaka zdravému jedálničku a dostatku pohybu by ste sa mali snažiť dostať svoju váhu pod kontrolu. Ľudia s nadváhou a obezitou sú oveľa náchylnejší na vznik artrózy, a to už v nízkom veku. Dlhodobé neprimerané zaťaženie namáha kĺby a zvyšuje ich bolestivosť.

Aký je najlepší kolagén na kĺby?

Kolagénu je viac ako dvadsať druhov, pre nás najdôležitejšie sú potom typ I, II, III a V. Zatiaľ čo kolagén typu I je najrozšírenejší a používa sa do pleťovej kozmetiky ako kolagén na pleť, kolagén typu II je zaujímavý z pohľadu výživy kĺbov. Tento „kĺbový“ kolagén tvorí okolo 70% kĺbových chrupaviek. V doplnkoch stravy pre zdravé kĺby sa používa kombinácia kolagénu typu I a II. 

Čo má zlý vplyv na tvorbu kolagénu v tele?

Negatívny vplyv na tvorbu kolagénu má, ako už bolo spomenuté, vyšší vek, ale škodí aj nezdravý životný štýl. Napríklad fajčenie. Škodliviny obsiahnuté v cigaretovom dyme vyvolávajú oxidačný stres a zápal, ktorý urýchľuje rozklad kolagénu. Nevýhodu majú aj vegetariáni, pretože kolagén je bielkovina živočíšneho pôvodu, a tak ho v žiadnom množstve neprijímajú zo stravy. Tiež prílišné slnenie bez ochranných prostriedkov na opaľovanie má nepriaznivý vplyv na tvorbu kolagénu. A v neposlednom rade tvorbe kolagénu škodí aj nadmerný stres.

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)