3 účinné triky, ako sa zbaviť chrápania

3 min
1 mája, 2021
ako sa zbaviť chrápania, čo proti nemu robiť
ako sa zbaviť chrápania, čo proti nemu robiť

Chrápanie. Problém, nad ktorým sa nevypláca mávnuť rukou. Aj pokiaľ vyložene netrpíte spánkovým apnoe, môže vám chrápanie zásadne narušiť váš partnerský život. Pritom niekedy stačí malý krôčik. Ako sa zbaviť chrápania a čo proti chrápaniu urobiť?

V článku sa dozviete:

  • že chrápanie je celkom bežná záležitosť,
  • prečo je dôležité chrápanie riešiť,
  • ako chrápanie vzniká,
  • ako môžete zabrániť chrápaniu: zdravým životným štýlom, správnou polohou pri spaní, bojom s alergiou.

Chrápanie: nič neobvyklé

Nejedná sa o nič neobvyklé. Partneri, starí aj mladí, si líhajú každú noc do postele každý v inej miestnosti. Vedie ich k tomu jediný dôvod. Jeden z nich chrápe tak neznesiteľne, že ten druhý sa jednoducho nevyspí. Podľa odborníkov trpí chrápaním pomerne veľká časť populácie. Udáva sa, že je to takmer každý druhý muž nad 30 rokov, pričom s vekom toto percento narastá. Podobne je tomu pri ženách nad 50 rokov.

Prečo chrápanie riešiť?

Chrápanie môže vo vašom živote spustiť reakciu domino efektu. Ak sa kvôli svojmu alebo partnerovmu chrápaniu niekoľkokrát za noc budíte, odnáša si to kvalita vášho spánku. Ráno sa cítite nevyspatí, máte problém so sústredením, a keď sa to takto často opakuje, prenášate tieto problémy do ďalších oblastí svojho života.

Nakoniec zistíte, že vám to neklape v partnerstve, v práci a vôbec, cítite sa celkovo pod psa. Nasledujú problémy so zdravím a už sa točíte v začarovanom kruhu. Nehľadiac na to, že chrápanie môže byť začiatkom syndrómu spánkového apnoe, čiže spánkovej nedostatočnosti. To už môže prejsť v život ohrozujúci stav.

Ako chrápanie vzniká

Nepríjemný zvuk spôsobuje vibrovanie mäkkých tkanív v časti, ktorou pri dýchaní prúdi vzduch. Zatiaľ čo v bdelom stave sú svaly v ústnej dutine a hltane v pozore, v spánku ochabnú. Čím je teda priestor pre prúdenie vzduchu menší, tým je chrápanie výraznejšie. Za chrápaním môže rovnako tak stáť aj prekážka v nose ako napríklad polypy. V tom prípade je riešením lekársky zákrok.

Ako sa zbaviť chrápania alebo ho aspoň zmierniť

1. Zdravým životným štýlom

S dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu sa dá ovplyvniť mnohé, vrátane chrápania. Pomôcť môže napríklad vynechať alkohol. Nadmerne uvoľnené svalstvo predstavuje pre chrápanie ideálne podmienky.

Dostatočne pite

Preto, keď piť, tak radšej vodu. Skutočne, aj nedostatočná hydratácia organizmu môže chrápanie ovplyvniť. Primeraný pitný režim zbavuje telo sekrétov v nose a ústach, ktoré môžu nežiaduci zvuk vyludzovať. Naše babičky sa zase bylinkami vysporiadavali s chrápaním. Používali pred spaním šálku mätového alebo pamajoránového čaju.

Pozor na nadváhu

Riziko vzniku chrápania tiež zvyšuje nadváha. Dôvod je jednoduchý: tuk uložený v oblasti krku utláča dýchacie cesty. Preto ak máte nejaké to kilo navyše, skúste ho dostať dole.

Skúste spev

Tiež spev či hra na dychový hudobný nástroj môže byť jednou z metód, ako odstrániť chrápanie. Ide o spôsob, ktorým sa dajú posilniť svaly v oblasti horných partií hltanu.

2. Správnou polohou pri spaní

Spanie v polohe na chrbte býva často hlavnou príčinou nepríjemného chrápania. Ak nemôžete inak, oplatí sa osvedčený trik. Tenisová loptička vo vrecku na chrbte pyžama vás dozaista od nežiaducej polohy odradí.

Chrápanie je problém, s ktorým sa stretli už skoro všetci
Chrápe aj váš partner? Máme pre vás jednoduché riešenie!

Zvýšte polohu hlavy

Účinným prostriedkom proti chrápaniu môže byť vyvýšená poloha hlavy pri spánku. Aby ste však predišli nepríjemnostiam s krčnou chrbticou, zvoľte radšej anatomický vankúš. Ako skvelý spoločník sa v takýchto prípadoch osvedčil vankúš Fantastic Pillow. Dokonale sa prispôsobí tvaru vášho tela a poskytne vám tak správnu oporu.

Pomôže špeciálny matrac

Podobne môže poslúžiť aj matrac so šikmým rezom. Vďaka nakloneniu celého tela uľahčuje dýchanie pri prechladnutí, astme, alergií a ďalších problémoch a účinne tak uľavuje aj od chrápania.

3. Keď je na vine alergia

Nech robíte, čo robíte, nemôžete sa chrápania stále zbaviť? Možno je na vine alergia. V SR nejakou formou alergie trpí skoro 1 milión ľudí. Prejavy sú rôzne, často to môže byť aj len upchatý nos pri zaľahnutí do postele. Na vine sú v tomto prípade roztoče, ktoré sa najviac hromadia v lôžkovinách a matracoch. Niekedy k vyriešeniu tohto problému postačí len dôkladná starostlivosť o spálňu. Pomôcť môže časté vysávanie, protiroztočové poťahy či napríklad matrace s konskými vlasmi, ktoré roztočom a plesniam odolávajú.

ZHRNUTIE: Chrápanie nie je nič neobvyklé pri mužoch aj pri ženách. Dá sa riešiť aj inak ako oddeleným lôžkom. Neležať na chrbte, zaobstarať si vankúš, piť viac vody, menej alkoholu, neprejedať sa, spievať, vyfúkať všetko z nosa von, zatočiť s roztočmi a alergiami. A nevzdať to.

Mohlo by vás zaujímať

Zdieľať
Poslať

Páči sa Vám článok?

Výživa

(16)

Spánok

(57)

Ortopédia

(36)

Masáže

(8)

Kúpele

(7)

Joga

(6)

Fyzioterapia

(9)

Fitness

(15)

Celostná medicína

(24)